Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

ePiotr
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
Ulubiony Alkohol: Piwo
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: ePiotr » wtorek, 22 sty 2013, 23:07

t1o9m8e6k pisze:... nastawiam 25 kg cukru, 77-78 litrów wody i jedna paczka T3 spiritferm... ?

A nie za dużo tego towaru na 1 paczkę drożdży ?





Mi przerabiają 18kg cukru w ok 2-2,5tyg, potem 1-1,5tyg klarowania grawitacyjnego.

:roll: U mnie zwykle trwa to 3-5 dni na drożdżach ze Starowaru przy temperaturze otoczenia około 23'C
... pierwszy raz mam już za sobą..


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » środa, 23 sty 2013, 09:45

Skoro przerabiają to chyba nie tutaj leży problem.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4801
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: lesgo58 » środa, 23 sty 2013, 10:12

Nie wiem, może mi umknęło - ale nie widzę opisu Twojego sprzętu i sposobu jak destylujesz ( dokładnego).
Jesli zapodasz te informacje to odpowiedż co jest nie tak z Twoimi osiągami zdobędziesz natychmiast.
P.S. Wracając do pytania z pierwszego Twojego postu z 25kg cukru powinieneś otrzymać brutto minimum 12 litrów spirytusu 96,5%. a maksimum 13,75 litrów 96,5%.


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » środa, 23 sty 2013, 12:17

Sprzęt wygląda tak jak na zdjęciu. Po zakończeniu fermentacji Dzielę destylat na pół i rozlewam do dwóch słojów. Czekam kilka dni żeby cięższe drobinki drożdży opadły na dno. Następnie zlewam wszystko (drożdże przyklejają się do dna słoja). Później płukam słoje, wlewam nastaw, bentonit lafabent wcześniej przygotowany i porządnie mieszam. Czekam 3-4 doby do całkowitego sklarowania i na rury. Z pierwszego słoja odlewam 100ml, z następnego tak samo. Później destyluję surówkę z której też odlewam 100ml. Destyluję do ok. 40% Pozostałą część zostawiam jako pogon. Kolumna wypełniona sprężynkami miedzianymi własnej roboty. A u samego dołu kawałek zwiniętego drutu miedzianego żeby całość nie wysypała się z kolumny. Tak wygląda moja destylacja.
Na zdjęciu widać plastikowy wężyk, ale wymieniłem go na silikonowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4801
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: lesgo58 » środa, 23 sty 2013, 14:00

Trafiłeś w mój słaby punkt. :oops:
Nigdy nie miałem takiego sprzętu i nigdy nie widziałem jak się na nim destyluje.
Co do osiągów na tym sprzęcie to podejrzewam, że raczej do najlepszych nie należą. Z tego co tu i ówdzie się dowiedziałem trafiając na opisy takiego sprzętu raczej jest dużo strat. I też trudno wyciągnąć wszystko do końca.
Ja podałem Ci osiągi uzyskiwane na kolumnie. A widząc Twój sprzęt myślę, że Twoje osiągi są jak najbardziej adekwatne to typu sprzętu jakiego używasz i powinieneś być raczej zadowolony zamiast doszukiwać się przyczyn braku rezultatów na poziomie 1kg cukru/ 0,55l spirytu 96,5% Brutto.
A tak poza tematem pomyśl o zmianie sprzętu. I to niekoniecznie nie na nowy tylko wystarczy lekko przerobić to co masz a uzyskasz w ten sposób sprzęt łatwiejszy w obsłudze i produkujący lepsze destylaty.


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » środa, 23 sty 2013, 15:24

Powiem Ci, że z osiągów jestem zadowolony. Co prawda nie uzyskam destylatu o mocy 96%, ale 84%-85% jako rezultat końcowy uzyskuję bez większych problemów. Nie widzę też możliwości uzyskania aż tak dużych strat w porównaniu do osiągów o których napisałeś. Zostaje trochę w odstojnikach (przy każdej destylacji - czy to nastawu, czy surówki) ok. 300ml o mocy 8-9%. Do tej pory wylewałem wszystko do zlewu, ale teraz będę dolewał do pogonu. Zgadzam się też, że na takim sprzęcie nie wyciągnę wszystkich % znajdujących się w beczce :D Nie mam też możliwości, aby ją przerobić. Sprzęt zamawiałem na Allegro. Z tego co wiem nikt z moich znajomych nie ma spawarki tigowej, aby ją przebudować. Jak kiedyś pozwolą mi finanse, kupię kolumnę z refluxem zewnętrznym.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: szeyker89 » środa, 23 sty 2013, 17:17

1. Czy po odebraniu 100ml opróżniasz odstojniki ?
2. Co to za drut miedziany? Ja bym mu się przyjrzał. Nie jest lakierowany czy impregnowany w jakiś sposób? Dbam o twoje zdrowie. To samo się tyczy sprężynek.
Pozdrawiam szeyker89


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » środa, 23 sty 2013, 22:21

Po odebraniu 100ml przedgonu nie opróżniam odstojników. Dopiero po zakończeniu destylacji (zarówno nastawu jak i surówki). A drut? Z uzwojenia. Całe wypełnienie z tego samego drutu.

Zdjęcie drutu miedzianego z którego kręciłem sprężynki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: Zygmunt » środa, 23 sty 2013, 22:35

A to smacznego:)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » środa, 23 sty 2013, 22:38

Zygmunt, bardzo proszę o rozszerzenie swojej wypowiedzi oraz podpowiedź co wymienić, poprawić. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


wawaldek11
2000
Posty: 2316
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: wawaldek11 » środa, 23 sty 2013, 22:52

Tomek - jak widzę drut na takiej szpuli, to kojarzy mi się z nawojowym czyli emaliowanym.
Ale mam nadzieję, że Twój jest "goły"? Sprawdzałeś?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: szeyker89 » środa, 23 sty 2013, 22:56

Miałem takie przeczucie co do odstojników i drutu.

Odstojniki opróżniaj po odebraniu 100 ml. W przeciwnym wypadku w koło ganiasz ten syf.
Drut - nie tędy droga. Poczytaj w dziale o robieniu sprężynek:
jak-zrobic-sprezynki-do-wypelnienia-kolumny-t4012.html

Drut z którego aktualnie korzystaj (jeśli jest z uzwojenia jakiegoś silnika) jest emaliowany. Również syf.
Pozdrawiam szeyker89


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » środa, 23 sty 2013, 22:56

No niestety nie jest goły. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale ostatnio tym drutem watowaliśmy bezpieczniki. Dopiero po zdarciu wierzchniej warstwy bezpiecznik zadziałał. Całe wypełnienie nadaje się na złom i trzeba będzie zainwestować w nowe. Pytanie brzmi czy takie wypełnienie może być przyczyną, że uzyskuję mniej destylatu niż powinienem???
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: szeyker89 » środa, 23 sty 2013, 22:59

Raczej na ilości nie straciłeś. Ilość uzyskanej dobroci ma się % nastawu i umiejętnością operatora. Po wymianie wypełnienia i opróżnianiu odstojników może się poprawić tylko jakość urobku. Smakowa jak i zapachowa.

W podanym prze zemnie linku w poprzednim poście napisane jest z jakiego drutu należy korzystać.
Pozdrawiam szeyker89


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » środa, 23 sty 2013, 23:07

Chyba nie będę zawracał sobie gitary i kupię wypełnienie miedziane na Allegro. Kiedyś stosowałem szklano-miedziane (ta sama miedź, którą stosuję obecnie), zmieniłem na miedziane i efekt okazał się dużo lepszy tak pod względem smaku jak i zapachu. Teraz jednak, dzięki Waszej podpowiedzi, trzeba zainwestować, jakby to powiedział mój kolega, w wypełnienie "profesjonalistyczne". :D
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: szeyker89 » środa, 23 sty 2013, 23:11

W targowisku nasi forumowicze sprzedają sprężynki. Tak samo jak i w sklepie AD. Popytaj.
Pozdrawiam szeyker89


wawaldek11
2000
Posty: 2316
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: wawaldek11 » środa, 23 sty 2013, 23:24

Tę miedź możesz "uzdatnić" do dalszej pracy.
Trzeba ją wypalić, gwałtownie ostudzić w wodzie i wytrawić w kwasku z dodatkiem perhydrolu.
Daj fotkę tego wypełnienia, popatrzymy czy warto uzdatniać.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » środa, 23 sty 2013, 23:55

Uzdatniam ją co kilka destylacji (3 do 4 maksymalnie) w następujący sposób: najpierw płukam w roztworze wrzątku z niewielką ilością sody oczyszczonej, następnie w roztworze octu z dodatkiem perhydrolu (w tym momencie płukam najdłużej aż przestanie się "gotować"), później w roztworze wrzątku z kwaskiem cytrynowym, a na sam koniec przelewam wrzątkiem i porządnie wytrząsam z resztek wody. Zauważyłem, że miedź posiada odbarwienia (przede wszystkim dolny zwój drutu chroniący przed wysypaniem) i pojedyncze sprężynki. Takowe wymieniam na nowe. Ostatnio wymieniłem też zwój gdzie zbiera się najwięcej nalotu.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: kobuszki » czwartek, 24 sty 2013, 00:31

Kolego t1o9m8e6k, czy zdajesz sobie sprawę, że używasz sprężynek własnoręcznie wykonanych z drutu miedzianego powlekanego izolatorem/lakierem?
Czy zrozumiałeś odpowiedż Zygmunta ?
A to smacznego:)

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: radius » czwartek, 24 sty 2013, 08:04

@t1o9m8e6k, twoje "uzdatnianie" nie ma sensu. Tak, jak napisał wawaldek11, musisz wypalić lakier, którym jest powleczony drut i dopiero wtedy gołą i czystą miedź "uzdatniać" kwaskiem i sodą.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości