Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
-
Autor tematu - Posty: 42
- Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam.
Jako neofita chłonę nową wiedze jak gąbka. Dowiedziawszy się o zjawisku kontrakcji zaświtało mi w głowie pytanie: grzałki w kegu?
Dno kega jest wypukłe. Jeśli zamontujemy grzałkę w ściance bocznej to pod grzałką , a raczej pod poziomem grzałki pozostanie dobre kilka litrów nastawu w wypukłym dnie. Wiadomo, że ciepła ciecz unosi się do góry, a zimna opada. W starych czajnikach z grzałkami wkręconymi z boku woda pod grzałką potrafi pozostać zimna pomimo zagotowania wody nad grzałką. Czy ktokolwiek z was, uzywających elektrycznych grzałek, macał dno swojego kega podczas psocenia? Czy aby dno nie jest chłodne? I czy wtedy część nastawu nie zostanie nieprzerobiona? Pozostaje jeszcze sprawa gęstości płynu. Ten z alkoholem jest trochę lżejszy i powinien zwiewać na górę, ale czy to na pewno zadziała w tym przypadku? Typowy roztwór kilkunastoprocentowy ma gęstość rzędu 0,98kg/l. Tymczasem czysta woda podgrzana do 80 stopni ma gęstość 0,97kg/l, a bliżej 100 stopni 0,96kg/l.
Z praktycznej strony: czy ktoś uzywa/używał róznych sposobów grzania do takich samych nastawów i takich samych aparatur destylacyjnych? Mam na mysli porównanie uzyskanej ilości psoty przy użyciu grzałki i przy podgrzewaniu kega od dołu (gazem, albo na kuchence elektrycznej) ale przy takiej samej pozostałej części aparatury i takim samym sposobie pracy? Czy były jakieś zauważalne różnice ilościowe?
Jako neofita chłonę nową wiedze jak gąbka. Dowiedziawszy się o zjawisku kontrakcji zaświtało mi w głowie pytanie: grzałki w kegu?
Dno kega jest wypukłe. Jeśli zamontujemy grzałkę w ściance bocznej to pod grzałką , a raczej pod poziomem grzałki pozostanie dobre kilka litrów nastawu w wypukłym dnie. Wiadomo, że ciepła ciecz unosi się do góry, a zimna opada. W starych czajnikach z grzałkami wkręconymi z boku woda pod grzałką potrafi pozostać zimna pomimo zagotowania wody nad grzałką. Czy ktokolwiek z was, uzywających elektrycznych grzałek, macał dno swojego kega podczas psocenia? Czy aby dno nie jest chłodne? I czy wtedy część nastawu nie zostanie nieprzerobiona? Pozostaje jeszcze sprawa gęstości płynu. Ten z alkoholem jest trochę lżejszy i powinien zwiewać na górę, ale czy to na pewno zadziała w tym przypadku? Typowy roztwór kilkunastoprocentowy ma gęstość rzędu 0,98kg/l. Tymczasem czysta woda podgrzana do 80 stopni ma gęstość 0,97kg/l, a bliżej 100 stopni 0,96kg/l.
Z praktycznej strony: czy ktoś uzywa/używał róznych sposobów grzania do takich samych nastawów i takich samych aparatur destylacyjnych? Mam na mysli porównanie uzyskanej ilości psoty przy użyciu grzałki i przy podgrzewaniu kega od dołu (gazem, albo na kuchence elektrycznej) ale przy takiej samej pozostałej części aparatury i takim samym sposobie pracy? Czy były jakieś zauważalne różnice ilościowe?
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Dawno się tak nie uśmiałem czytając czyjegoś posta
Dalej nie mogę już odpowiadać, bo mi się zajady ze śmiechu robią Nie obraź się, ale twoje wywody nie są nawet na poziomie pierwszoklasisty w sztuce bimbrowniczej
He, he ,he, pokaż mi taki czajnik, który gotuje się tylko część wody a dostaniesz ode mnie cały mój zapas własnoręcznie wyprodukowanej łychyneopsotnik pisze:W starych czajnikach z grzałkami wkręconymi z boku woda pod grzałką potrafi pozostać zimna pomimo zagotowania wody nad grzałką.
A po co niby ocieplamy nasze kegi Żeby nam ręka do dna nie przymarzłaneopsotnik pisze:Czy ktokolwiek z was, używających elektrycznych grzałek, macał dno swojego kega podczas psocenia? Czy aby dno nie jest chłodne?
Dalej nie mogę już odpowiadać, bo mi się zajady ze śmiechu robią Nie obraź się, ale twoje wywody nie są nawet na poziomie pierwszoklasisty w sztuce bimbrowniczej
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Mam ten problem w moim czajniku. Zalewam potem herbatę i cukier mi się nie rozpuszcza, bo zimna woda spływa na dół szklanki.W starych czajnikach z grzałkami wkręconymi z boku woda pod grzałką potrafi pozostać zimna pomimo zagotowania wody nad grzałką.
Lodowate. Dlatego instalujemy bulbulatory mieszające płyn.Czy ktokolwiek z was, uzywających elektrycznych grzałek, macał dno swojego kega podczas psocenia? Czy aby dno nie jest chłodne?
Nastaw podgrzewany od dołu plazmą ma ciekawy smak, zupełnie inny od tego grzanego mikrofalami.Z praktycznej strony: czy ktoś uzywa/używał róznych sposobów grzania do takich samych nastawów i takich samych aparatur destylacyjnych? Mam na mysli porównanie uzyskanej ilości psoty przy użyciu grzałki i przy podgrzewaniu kega od dołu (gazem, albo na kuchence elektrycznej) ale przy takiej samej pozostałej części aparatury i takim samym sposobie pracy?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Neopsotnik, czy na pewno chodzi Ci o kontrakcję, czy raczej konwekcję?
Zjawisko, o którym piszesz może wystąpić w fazie podgrzewania nastawu i dno kega może być zimniejsze niż góra. Przy gotowaniu rzadkiego bąble pary wymieszają zawartość kociołka. Jeszcze nie macałem spodu przy destylacji, ale kto wie...?
Też rozważałem ten problem, bo mam za wysoko grzałki, ale uznałem, że jest to bez znaczenia.
Zjawisko, o którym piszesz może wystąpić w fazie podgrzewania nastawu i dno kega może być zimniejsze niż góra. Przy gotowaniu rzadkiego bąble pary wymieszają zawartość kociołka. Jeszcze nie macałem spodu przy destylacji, ale kto wie...?
Też rozważałem ten problem, bo mam za wysoko grzałki, ale uznałem, że jest to bez znaczenia.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Panowie, przestańcie naśmiewać się z gościa. Chciał zabłysnąć a wyszło jak wyszło. A tak na marginesie, to ręce opadają czytając taką lekturę.
Kolego neopsotnik, nie trzymaj za długo ręki przy dnie kega bo oparzenia I stopnia masz murowane
Kolego neopsotnik, nie trzymaj za długo ręki przy dnie kega bo oparzenia I stopnia masz murowane
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 42
- Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Jeden kolega wawaldek11 odpowiedział jak człowiek. Dzięki.
Pozostałym kolegom poprawiłem humory jak widać i podbudowałem ego. Wnoszę więc do moderatora o przeniesienie tematu do Fun Forum. Tutaj wyraźnie się hamowaliście, tam będziecie mogli rozwinąć skrzydła i jeszcze sobie pofolgować.
Do kolegi Radius: Istnieją różne cuda na tym świecie, a nie tylko czajniki gotujące część wody. Na poniższej fotce wyrób naszych braci ze wschodu, z czasów RWPG. Wyskośc zamontowania grzałki zależała od fantazji robotnika wiercącego dziurki dla jej osadzenia. Odległośc od dna wahała się od 1 do 5cm.
Działanie tego cudu techniki miałem okazje testować osobiście. Ciekawe, dlaczego we współczesnych czajnikach montują grzałki w dnie? Przecież mogli by tak samo jak w poniższym?
Pozostałym kolegom poprawiłem humory jak widać i podbudowałem ego. Wnoszę więc do moderatora o przeniesienie tematu do Fun Forum. Tutaj wyraźnie się hamowaliście, tam będziecie mogli rozwinąć skrzydła i jeszcze sobie pofolgować.
Do kolegi Radius: Istnieją różne cuda na tym świecie, a nie tylko czajniki gotujące część wody. Na poniższej fotce wyrób naszych braci ze wschodu, z czasów RWPG. Wyskośc zamontowania grzałki zależała od fantazji robotnika wiercącego dziurki dla jej osadzenia. Odległośc od dna wahała się od 1 do 5cm.
Działanie tego cudu techniki miałem okazje testować osobiście. Ciekawe, dlaczego we współczesnych czajnikach montują grzałki w dnie? Przecież mogli by tak samo jak w poniższym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Kolego, również posiadałem kiedyś taki czajnik i jedyna co zaobserwowałem, to zjawisko opisane przez Zygmunta. Jak wlałem zagotowaną wodę do szklanki, to w połowie była gorąca a w połowie zimna
A chciałbyś za każdym razem gdy chcesz wypić szklankę herbaty gotować 2 litry wody, gdy można 0,5 litra EKONOMIA i bezpieczeństwo, chociaż w obecnie produkowanych czajnikach są już zabezpieczenia w razie przegrzania grzałki.neopsotnik pisze:Ciekawe, dlaczego we współczesnych czajnikach montują grzałki w dnie?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Chyba dawno Kolega w sklepie nie był. Mój czajnik jest na przykład bardzo towarzyski i nie pozwala zagotować wody na jedną herbatę, trzeba gotować na trzy. Produkcja 2009 rok.Ciekawe, dlaczego we współczesnych czajnikach montują grzałki w dnie?
Dobra- na poważnie- to jest fizycznie niemożliwe.Istnieją różne cuda na tym świecie, a nie tylko czajniki gotujące część wody.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 42
- Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Koledzy nie załapali ironii w moim pytaniu o grzałki w dnie?
Fakt że produkuja czajniki dla coraz większych idiotów nie wnosi niczego do tematu. Co fizycznie możliwe, a co nie, pewnie można by długo dyskutować. Jeśli grzejecie w swoich kegach na ful, tak że wam pieni i bulgocze, a odbiór idzie w litrach na godzinę to pewnie rzeczywiście nie ma problemu. Gdy jednak ktoś inny kapie sobie po kropelce na malutkiej mocy grzania to nie byłbym taki pewien samoczynnego wymieszania.
Fakt że produkuja czajniki dla coraz większych idiotów nie wnosi niczego do tematu. Co fizycznie możliwe, a co nie, pewnie można by długo dyskutować. Jeśli grzejecie w swoich kegach na ful, tak że wam pieni i bulgocze, a odbiór idzie w litrach na godzinę to pewnie rzeczywiście nie ma problemu. Gdy jednak ktoś inny kapie sobie po kropelce na malutkiej mocy grzania to nie byłbym taki pewien samoczynnego wymieszania.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Kolego, jaką ty szkołę ukończyłeś i co miałeś z fizyki Nie kompromituj się więcejneopsotnik pisze: Gdy jednak ktoś inny kapie sobie po kropelce na malutkiej mocy grzania to nie byłbym taki pewien samoczynnego wymieszania.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
I czy w ogóle.jaką ty szkołę ukończyłeś
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
No nie, kolego neopsotnik może w końcu nam powiesz o co tak na prawdę Ci chodzi bo nie wierzę, że jesteś w 100% przekonany o tym co piszesz
Jest taki dział fizyki - "Fizyka płynów", w którym znajdziesz odpowiedzi na swoje niedowierzania.
Pozdrawiam
Jest taki dział fizyki - "Fizyka płynów", w którym znajdziesz odpowiedzi na swoje niedowierzania.
Pozdrawiam
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 30
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 08:59
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Panie @neopsotnik. Z całym szacunkiem, ale już na początku pomylił pan pojęcie kontrakcji z konwekcją.. Tak na chłopski rozum (z całym szacunkiem, sam jestem rolnikiem) Zjawisko konwekcji polega, na unoszeniu cieplejszego (czyt. lżejszego) ośrodka ku górze. To znaczy, tak jak by, zasysa płyn ze dna, co już powoduje mieszanie płynu.
-
Autor tematu - Posty: 42
- Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Panowie, bo nie wypada mi pisać per koledzy, skoro jedziecie inwektywami i robicie personalne wycieczki, więc panowie specjaliści od fizyki płynów może najpierw Wy zacznijcie reedukację od elementarnej termodynamiki.
Życzę miłego weekendu i jeszcze więcej samouwielbienia.
Z mojej strony koniec dyskusji.
Życzę miłego weekendu i jeszcze więcej samouwielbienia.
Z mojej strony koniec dyskusji.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Masz babo placek. Chcesz takiego wyprowadzić z błędu lub wskazać gdzie tkwi jego błąd to weźmie się i obrazineopsotnik pisze: Życzę miłego weekendu i jeszcze więcej samouwielbienia.
Z mojej strony koniec dyskusji.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Wydaje się, że bulgotanie w czasie gotowania jednak skutecznie zmiesza płyn, bo ciecz jak wrze, to wrze w całej objętości, efekt o którym pisze neopsotnik pojawia się, ale kiedy mamy etap rozgrzewania, kiedy nie mamy wrzenia a konwekcję laminarną. Tak działają np. bojlery do wody (znaczy pojemnościowe podgrzewacze ciepłej wody użytkowej). Zasilane są zimną wodą od spodu a odbiór jest od góry. W środku grzałki blisko dna. To właśnie tak działa, ale w tym bojlerze nie dopuszcza się w ogóle do zagotowania wody.
W ogóle, to problem neopsotnika wcale nie musi być taki głupi, jak zgasimy czajnik grzałkowy, to może w nim się ustabilizować gradient temperatur - stygnąca woda będzie opadać na dno, pod grzałkę a gorąca pójdzie na górę.
Samo pytanie wbrew pozorom nie jest takie głupie, jak postarać się pomyśleć, to można sporo ciekawych wniosków wyciągnąć.
W ogóle, to problem neopsotnika wcale nie musi być taki głupi, jak zgasimy czajnik grzałkowy, to może w nim się ustabilizować gradient temperatur - stygnąca woda będzie opadać na dno, pod grzałkę a gorąca pójdzie na górę.
Samo pytanie wbrew pozorom nie jest takie głupie, jak postarać się pomyśleć, to można sporo ciekawych wniosków wyciągnąć.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Z czystej ciekawości przy najbliższym gotowaniu pomierzę temperaturę pirometrem w różnych momentach i miejscach na kegu. Miałem na stałe przykleić na dno armaflex, ale wstrzymam się dla eksperymentu.
Trochę to smutne, że tak pojechaliście po koledze mimo, że pytanie ma głębiej ukryty sens.
Trochę to smutne, że tak pojechaliście po koledze mimo, że pytanie ma głębiej ukryty sens.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
@wawaldek11,
pytanie może i ma głębszy sens, jednak po przeczytaniu:
pytanie może i ma głębszy sens, jednak po przeczytaniu:
Ciężko się tego sensu doszukiwać.Czy ktokolwiek z was, uzywających elektrycznych grzałek, macał dno swojego kega podczas psocenia? Czy aby dno nie jest chłodne?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie sądzi, że rozkład temperatur w kegu będzie na tyle duży, że dno kega będzie zimne, jak góra będzie miała 90-kilka stopni. Chyba mazut by trzeba było w nim gotować.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
kolego wawaldek11, ja mam ocieplone dno i chyba każdy z nas tak ma a przynajmniej tak powinien mieć. W pierwszej fazie rozgrzewania rzeczywiście dno jest chłodniejsze od góry ale w miarę upływu czasu, kiedy ciecz zaczyna wrzeć (azeotrop o temperaturze wrzenia 78,3 stopnia) temperatura wyrównuje się w całej cieczy. Nie będę powtarzał dlaczego tak dzieje się ponieważ koledzy wcześniej już to wyjaśnili.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Wybaczcie, nie chcę nikogo obrażać ale odnoszę wrażenie że część osób (szczególnie te wypowiadające się na początku (z wyjątkiem jednego Pana) ) jest tak przekonana o swojej wyższości i nieomylności że dla przeciętnego obserwatora są po prostu żałośni, zamiast tworzyć miejsce przyjazne dla przeciętnego czytelnika wprowadzają strasznie nieprzyjemną atmosferę (szczerze współczuję Wam Panowie bo musi być wam ciężko w życiu jeśli w stosunku do wszystkich tak się zachowujecie). Ponadto jak sama nazwa "forum" wskazuje jest to miejsce do przedyskutowania problemów czasem nawet abstrakcyjnych i irracjonalnych a jeśli ktoś w większości postów jedynie naśmiewa się z innych to chyba pomylił miejsca. Twierdzenie iż dno zostanie zimne jest może troszkę przesadzone (choć w przypadku źle zamontowanych grzałek (u góry pojemnika) wcale bym nie wykluczał takowego zjawiska w znaczącej części procesu.
DO WSZECHWIEDZĄCYCH PANÓW : Konwekcja nie zasysa mas czy to płynów czy to gazów od dołu w największym stopniu. Rozkład "pływów" wygląda bardziej jak pole elektromagnetyczne a mianowicie większość płynów wysyłanych ku górze to ciecze które zostały tam schłodzone i opadły niżej. najdalej od grzałki płyny opadają, nad grzałką się unoszą.
Twierdzenie że dno pozostanie zimne jest zbyt abstrakcyjne jak na moje skromne oko, pojemnik musiał by być bardzo wysoki a grzałka musiała b3y być zainstalowana prawie że na szczycie. Jednakowoż jeśli rozważamy troszkę źle zainstalowaną grzałkę (przyjmijmy że w połowie nie małego kega ) niedogrzanie dna może wpływać na wydajność procesu. Podczas gdy górne warstwy będą wrzały dolne mogą pozostać dużo chłodniejsze przez spory okres czasu.
Ps: Do pana który szyderczo stwierdził że wrzenie to parowanie całą objętością cieszy - zgadzam się rozpatrując ciecze ogrzewane równomiernie lecz Pana wypowiedź była tak pozbawiona sensu rozpatrując ten wątek że się również uśmiałem z tym że z pańskiej ignorancji. Jeśli rozpatrujemy że część cieczy zostanie znacząco niedogrzana to pomimo iż górne warstwy będą wrzały to dolne wcale nie muszą. Było jeszcze kilka perełek w wypowiedziach Państwa wszechwiedzących, jeśli chcecie mogę je zacząć wytykać ale to chyba nie forum do tego.
Reasumując jeśli nasza aparatura jest bardzo ale to bardzo źle zrobiona zjawisko "zimnego dołu" jest możliwe, w aparaturach bardzo źle zrobionych (grzałka wysoko lecz nie na samym szczycie ) zjawisko to będzie znacząco wpływało na ekonomiczny aspekt całego procesu ponieważ ciesz NIE BĘDZIE WRZAŁA "jednorodnie" całą objętością co znacząco wydłuży całą zabawę a w konsekwencji i rachunek za prąd lecz przy długim grzaniu ciecz się wymiesza biorąc pod uwagę 2 zjawiska : DYFUZJĘ I KONWEKCJĘ (choć konwekcja wcale nie będzie ssała cieczy z dołu jak odkurzacz)
Sam parę dni temu napisałem głupi post odnośnie konstrukcji bardzo wadliwej aparatury do destylacji i zamiast się wyśmiewać nie wnosząc nic poza głupimi docinkami może warto było powiedzieć co muszę zmienić, albo gdzie szukać odpowiedzi. Fakt faktem znalazły się na szczęście osoby które podały rozwiązanie problemu i odesłały do właściwej literatury oraz gotowych rozwiązań za co im bardzo dziękuję.
DO WSZECHWIEDZĄCYCH PANÓW : Konwekcja nie zasysa mas czy to płynów czy to gazów od dołu w największym stopniu. Rozkład "pływów" wygląda bardziej jak pole elektromagnetyczne a mianowicie większość płynów wysyłanych ku górze to ciecze które zostały tam schłodzone i opadły niżej. najdalej od grzałki płyny opadają, nad grzałką się unoszą.
Twierdzenie że dno pozostanie zimne jest zbyt abstrakcyjne jak na moje skromne oko, pojemnik musiał by być bardzo wysoki a grzałka musiała b3y być zainstalowana prawie że na szczycie. Jednakowoż jeśli rozważamy troszkę źle zainstalowaną grzałkę (przyjmijmy że w połowie nie małego kega ) niedogrzanie dna może wpływać na wydajność procesu. Podczas gdy górne warstwy będą wrzały dolne mogą pozostać dużo chłodniejsze przez spory okres czasu.
Ps: Do pana który szyderczo stwierdził że wrzenie to parowanie całą objętością cieszy - zgadzam się rozpatrując ciecze ogrzewane równomiernie lecz Pana wypowiedź była tak pozbawiona sensu rozpatrując ten wątek że się również uśmiałem z tym że z pańskiej ignorancji. Jeśli rozpatrujemy że część cieczy zostanie znacząco niedogrzana to pomimo iż górne warstwy będą wrzały to dolne wcale nie muszą. Było jeszcze kilka perełek w wypowiedziach Państwa wszechwiedzących, jeśli chcecie mogę je zacząć wytykać ale to chyba nie forum do tego.
Reasumując jeśli nasza aparatura jest bardzo ale to bardzo źle zrobiona zjawisko "zimnego dołu" jest możliwe, w aparaturach bardzo źle zrobionych (grzałka wysoko lecz nie na samym szczycie ) zjawisko to będzie znacząco wpływało na ekonomiczny aspekt całego procesu ponieważ ciesz NIE BĘDZIE WRZAŁA "jednorodnie" całą objętością co znacząco wydłuży całą zabawę a w konsekwencji i rachunek za prąd lecz przy długim grzaniu ciecz się wymiesza biorąc pod uwagę 2 zjawiska : DYFUZJĘ I KONWEKCJĘ (choć konwekcja wcale nie będzie ssała cieczy z dołu jak odkurzacz)
Sam parę dni temu napisałem głupi post odnośnie konstrukcji bardzo wadliwej aparatury do destylacji i zamiast się wyśmiewać nie wnosząc nic poza głupimi docinkami może warto było powiedzieć co muszę zmienić, albo gdzie szukać odpowiedzi. Fakt faktem znalazły się na szczęście osoby które podały rozwiązanie problemu i odesłały do właściwej literatury oraz gotowych rozwiązań za co im bardzo dziękuję.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Ten post wyjaśnił wiele i muszę się z Tobą zgodzić co do wpływu na prawidłowo przeprowadzony proces źle zamontowanej grzałki. Twoje wyjaśnienia co do użytego słowa "zimne" dno wiele wyjaśniły. Zresztą sam musisz przyznać, że użyłeś te słowa i pytanie w sposób bardzo niefortunny i mało zrozumiały. Sam się nabrałem w pierwszym momencie.
W tym przypadku mając na myśli "zimne" dno możemy przyjąć różnicę zaledwie kilku stopni Celsjusza między górą a dołem - na niekorzyść dołu
Oprócz tego, że przedłuża się proces to jeszcze może pogłębiać efekt parowania lekkich frakcji przez cały czas destylacji.
Występuje tu wręcz zjawisko obserwowane przy gotowaniu gęstych nastawów. I w takim przypadku zainstalowanie mieszadła wiele by wniosło do prawidłowego przebiegu procesu.
Ja mam zamiar wprowadzić wężownicę do środka ( coś na zasadzie chłodnicy u piwowarów) aby dodatkowo rozgrzewać nastaw od środka. Weżownica ta zasilana będzie wodą z płaszcza za pomocą pompki np. od pralki.
W tym przypadku mając na myśli "zimne" dno możemy przyjąć różnicę zaledwie kilku stopni Celsjusza między górą a dołem - na niekorzyść dołu
Oprócz tego, że przedłuża się proces to jeszcze może pogłębiać efekt parowania lekkich frakcji przez cały czas destylacji.
Występuje tu wręcz zjawisko obserwowane przy gotowaniu gęstych nastawów. I w takim przypadku zainstalowanie mieszadła wiele by wniosło do prawidłowego przebiegu procesu.
Ja mam zamiar wprowadzić wężownicę do środka ( coś na zasadzie chłodnicy u piwowarów) aby dodatkowo rozgrzewać nastaw od środka. Weżownica ta zasilana będzie wodą z płaszcza za pomocą pompki np. od pralki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
No dobra, to trochę praktyki. Keg 30l z kauczukiem, grzałka 3kW (2x1,5) umieszczona na środku zbiornika. Dolna czujka w korku spustowym, górna w 7cm tulejce zanurzonej w cieczy od góry. Obie czujki to DS18B20, więc parametry mają identyczne. Mierzone moim sterownikiem Arduino/iPad:
Teraz wyniki:
(temperatury 3/4 i głowicy to ta sama sonda, zaokrąglenie 3 miejsca po przecinku to błąd programu- jak widać na pierwszej focie testuje bezprzewodowy pomiar temperatury)
Jak widać różnica temperatur w kegu to 0,3C. Wątpię, żeby ktoś to rozróżnił ręką. No i na pewno nie jest to lodowate.
Teraz wyniki:
(temperatury 3/4 i głowicy to ta sama sonda, zaokrąglenie 3 miejsca po przecinku to błąd programu- jak widać na pierwszej focie testuje bezprzewodowy pomiar temperatury)
Jak widać różnica temperatur w kegu to 0,3C. Wątpię, żeby ktoś to rozróżnił ręką. No i na pewno nie jest to lodowate.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 17
- Rejestracja: piątek, 26 paź 2012, 23:33
- Podziękował: 1 raz
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
@Zygmunt może nie na temat, ale chodzi mi już to pytanie dłuższy czas po głowie, a nie widziałem takiego zastosowania jeszcze tutaj.
Jak masz zaizolowane dallasy? Czy opary też traktujesz nimi? Pytanie ma podłoże natury BHP, gdyż chcąc można wywołać tam iskrę przy niezaizolowanym czujniku.
Z chęcią zautomatyzował bym sobie na początek pot-stilla do minimum obsługi tanim kosztem, ale jednak to mnie powstrzymywało.
Pozdrawiam
Jak masz zaizolowane dallasy? Czy opary też traktujesz nimi? Pytanie ma podłoże natury BHP, gdyż chcąc można wywołać tam iskrę przy niezaizolowanym czujniku.
Z chęcią zautomatyzował bym sobie na początek pot-stilla do minimum obsługi tanim kosztem, ale jednak to mnie powstrzymywało.
Pozdrawiam
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
E, nie cackałem się z nimi jakoś specjalnie. Po zalutowaniu kabelków zostały zabezpieczone termokurczkami. Całość wepchnięta jest w tulejki miedziane (w kolumnie) i z KO (w kegu) ze sporą ilością pasty termoprzewodzącej.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 42
- Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Chociaż miałem się tu już nie udzielać to po zaprezentowaniu praktycznej strony tematu przez Pana Zygmunta zmieniłem zdanie. Powinienem zrobić jakikolwiek własny ekskrament, przepraszam eksperyment w tym temacie. Swojego kega grzeję od spodu, więc odpada. Wziąłem więc stary garnek, grzałkę, mój dwupunktowy termometr i oto mamy stanowisko laboratoryjne.
Wnioski: moi oponenci mieli rację. Trochę czasu od rozpoczęcia wrzenia minęło, ale jednak wybulgotało się wszytko góry do dołu do 100 stopni.
Odrobinę racji miałem i ja, zobaczcie ile miała woda na dnie na początku wrzenia - około 40 stopni, można by bezkarnie macać wtedy dno.
Grzałka wypada nieco poniżej połowy wysokości garnka. Dolna końcówka pomiarowa dociążona leży sobie na dnie, górna zwyczajnie zanurzona w wodzie na górze. Nalałem wody do pełna, weszło 6 litrów. Miało być grzane umiarkowaną mocą, więc dałem 500W. Start i jedziemy. Zarejestrowane temperatury przedstawiam na wykresie. Pomiary notowałem co 10 minut z wyjątkiem ostatniego, który zrobiłem szybciej.
Jak widać, na początku idzie ostro w górę temperatura nad grzałką, a dno pozostaje prawie nieogrzane. W miarę wzrostu temperatury na górze pojemnika zaczyna się też ogrzewać dół, jednak z wyraźnym poślizgiem. Od momentu gdy góra już wrze mija jeszcze ponad 30 minut do chwili gdy temperatura na dnie dobija do 100 stopni. W ciągu tej pół godziny wrzenia wygotowało się z garnka około 5 mm wody (na wysokość).Wnioski: moi oponenci mieli rację. Trochę czasu od rozpoczęcia wrzenia minęło, ale jednak wybulgotało się wszytko góry do dołu do 100 stopni.
Odrobinę racji miałem i ja, zobaczcie ile miała woda na dnie na początku wrzenia - około 40 stopni, można by bezkarnie macać wtedy dno.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Kolego neopsotnik, Ale też do końca nie wierzyłeś nam, że tak jest. Ponadto, Twój eksperyment obarczony jest małym błędem. Twoje naczynie było otwarte. Inaczej to trochę wygląda jak zbiornik jest zamknięty ale bardzo podobnie.
W praktyce w kegu wygląda to tak, że dno pod grzałką jest przez długi okres rozgrzewania prawie zimne i dopiero w ostatnich kilkunastu minutach momentalnie robi się gorące ale jeszcze przed wrzeniem cieczy w kegu.
W praktyce w kegu wygląda to tak, że dno pod grzałką jest przez długi okres rozgrzewania prawie zimne i dopiero w ostatnich kilkunastu minutach momentalnie robi się gorące ale jeszcze przed wrzeniem cieczy w kegu.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 42
- Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czy grzałka zamontowana w ściance bocznej ogrzeje cały nastaw?
Nie tyle nie wierzyłem co poddawałem w wątpliwość, a to różnica. Mój eksperymentalny garczek był zamknięty, po prostu miał nałożoną pokrywkę. Niewiele się więc różnił w działaniu od prostego destylatora. Róznica w prędkości nagrzewania dna może leżeć w stosunkowo niedużej mocy. Chociaż wody do nagrzania też miałem proporcjonalnie mniej. Z całą pewnością potwierdziła się moja dawniejsza obserwacja pracy rosyjskiego czajnika. Gdy góra się zagotowała dół był jeszcze całkiem chłodny.