Utrzymanie temperatury nastawu - termostat z logiczną obsługą mieszadeł

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: jarek12341 »

Witam

Właśnie w niedługim czasie będę kończył regulator a raczej termostat służący do utrzymania temperatury nastawu i sterowania mieszadłami wyrównującymi temperaturę cieczy w zbiorniku. Termostat będzie posiadał 4 moduły, każdy dla oddzielnej beczki. Jeden moduł posiada 2 wyświetlacze segmentowe w celu lepszej widoczności odczytu, jeden będzie wskazywał temperaturę zadaną, drugi temperaturę zacieru, każdy moduł posiada dodatkowe wyjście 230V do podłączenia mieszadła, w moim przypadku są to świetnie sprawdzające się pompy cyrkulacyjne do akwarium, grzałki które stosuję to 200W i nie ma potrzeby wkładania w butelki czy też bańki z wodą żeby nie przypaliły drożdży, nie ma takiej możliwości jeżeli są zanurzone, Użyłem grzałek z wbudowanym termostatem ale to tylko dlatego, że kupiłem je przed powstaniem urządzenia, spokojnie mogą to być zwykłe (tańszy koszt). Jak do tej pory mieszadła pracowały non stop a grzałki ustawione na 26st. i spokojnie dają radę w ciężkie mrozy, na bańki założone jedynie worki foliowe takie jak od dużego kosza na śmieci.

Cel:
Celem powstania urządzenia jest utrzymanie równej temperatury w całej beczce oraz włączanie co jakiś zadany czas mieszadła. Bez pracy mieszadła na powierzchni nastawu mamy wymaganą zadaną temperaturę a na spodzie "lód" w którym spadające drożdże padają, różnica temperatur dość dużą. Dodatkową zaletą urządzenia jest możliwość ustawienia jego pracy w danych okresach czasowych, tj. np. 5 dni utrzymania temp. 23st. + mieszanie cykliczne, następnie po przepracowaniu kolejne np. 2 dni podtrzymanie temp. 15st. z mieszaniem, następie wyłącznie grzania i mieszania po zadanym czasie np. 7dni. Praca mieszadła ustawiana z poziomu urządzenia, np. co zadany czas na zadany czas ( co 15min uruchamia się na 10min). Zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz wystudzeniem, sygnalizacja alarmowa temp. krańcowych, sygnalizacja stanu pracy grzałki na wyświetlaczu.

Urządzenie w fazie testów na "pająku" bez obudowy, fotki dodam jak tylko poskładam je w całość, na płytce specjalne logo, które jest dowodem własnoręcznego wykonania. :D

W załącznikach grzałki oraz pompy użyte do procesu.


c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Autor tematu
jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Utrzymanie temperatury nastawu - termostat z logiczną obsługą mieszadeł

Post autor: jarek12341 »

Kolega z pracy który jest "najwyższej klasy elektronikiem :D " właśnie odpalił procesor na płytce, jeszcze trzy sztuki i będzie komplet, ważne że coś już działa :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”