Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy

Post autor: zielonka »

Mam w kegu 30l dwie grzałki 1400+2000W i próbowałem nimi pracować bez regulatora ale 1400 była za słaba a 2000 za mocna a obie gotowały wsad i leciał zawsze gorszy produkt niż z kega grzanego od spodu. Kupiłem więc regulator Pamel PRD2Z i kombinowałem jakby tu połową mocy 3400 zrobić robotę no i leci kicha. Mam nastaw z jęczmienia i zrobiłem jazdę na dwa sposoby. Użycie grzałek w kegu wyraźnie pogarsza zapach i smak. Czy ja coś robię nie tak czy te grzałki jakieś za ostre ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Zygmunt »

To jeszcze opisz resztę sprzętu. Gotowałeś z ziarnem, czy klarowne?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Emiel Regis »

Gotowałem już różne dziwa, tylko dwa razy mi się przypaliło- gęsta pulpa brzoskwiniowa i pulpa z czarnego bzu.
Całe ziarna bez problemu http://alkohole-domowe.com/forum/post57429.html#p57429
Oczywiście nigdy nie przesadzam z gęstością wsadu, to tylko grzałki. Mąki nie próbowałem, ale raczej nie ma sensu tego robić.
Smak mnie zadowala, choć szukając ulepszeń jestem w trakcie prac nad bełkotką. Niestety zblokowały mnie właśnie grzałki- przeznaczone nie pasują, muszę kupić nowe.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: zielonka »

Czyste było żadnych ziaren, do kega rura 100cm z wypełnieniem zmywaki plus gres marmurowy(mój patent, nieźle działa) do rury głowica z ZP nie podłączone, odstojniczek malutki i chłodnica . W odstojniczku niewiele się zbierało. To niby spalenizną nie leci tylko takim przegotowanym
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

tankok
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 26 sty 2012, 09:22
Krótko o sobie: koneser domowych wyrobów :)
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Góry
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: tankok »

Witam
Mam ten sam problem z grzałką 2000 i 1400 zbiornik 50 litrów. Wsad nawet gdy jest wyklarowany z kolumny wychodzi śmierdzący przypalenizną. Proces prowadzę w ten sposób że rozgrzewam obiema na max a potem zanim zaczyna się gotować zostawiam tylko jedną grzałkę. Ten sam wsad podgrzewany taboretem gazowym wychodzi ok. :?:
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: zielonka »

Moja teoria na temat tych grzałek jest taka że osiągają one za wysoką temperaturę pomimo zanurzenia w cieczy. Stąd bąble pary i przypalanie, Nie bez powodu kolega Cezary pisze że do swoich aparatur zamawia specjalne wykonanie grzałek(pewnie mniejszą moc na 1cm powierzchni). Ja próbuję to obejść załączając 3,5KW na 51 procent mocy w kegu 30 i idzie to całkiem dobrze choć regulator od Pamelu na razie robi mnie trochę w balona i działa niestabilnie.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Emiel Regis »

Może po prostu pokażecie swoje grzałki?
Moje są dedykowane do pralek i nie mam z nimi naprawdę żadnego problemu.
Przy strippie grzeję non stop 2000W i nie zauważyłem przy rzadkich wsadach ani cienia przypalenia, czasem przy rektyfikacji robi się osad od twardej wody, ale schodzi potraktowany gąbką i płynem do naczyń.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: zielonka »

Moja ma 1400+2000 wkręcona w 5/4 cala i zakupiona chyba w stalówka sklep Wygląda dokładnie jak te 2x2000 a sterowanie tym mam sobie zrobione, na foto jeszcze bez regulatora(miała wystarczyć 1400 a 2000 na rozruch )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: mtx »

Ja miałem kiedyś zwykłe grzałki od czajnika elektrycznego (2kw) w garze 10l, grzałem
w tym nastawy pełną mocą (na rozgrzanie. potem przez regulator) i nawet nie było śladu,
zapachu czy smaku spalenizny... Więc nie wiem o co może Wam koledzy chodzić... :bezradny:
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: zielonka »

Bo to nie tyle spalenizna co posmak a i procent niższy leci . Jak grzeję od spodu mam kilka procent więcej i nie ma tego dziwnego posmaku, dlatego uważam że to grzałki za ostre, Wy własnie macie grzałki dobierane aby nie gotowały (od pralek np). A te po prostu ktoś musiał wykonać inaczej i dlatego one przegotowują wsad lokalnie. Tak myślę bo widać że niewielu ma ten problem ale ciekawe że mój zestaw 1400 +2000 i kolegi powyżej taki sam sprawiają problemy.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Kula »

A możesz napisać jak klarujesz swój zacier?? Czy przed wlaniem do kega jest krystaliczny?? Jeśli w płynie jest osad lub cząstki ze zboża to wcale się nie dziwię, że możesz mieć posmak spalenizny. Każda grzałka rurkowa większej mocy będzie przypalała zboże. Zrób sobie kocioł z płaszczem.
Swoją drogą jeśli masz grzałkę 1,4+2KW to nie kupiłeś jej u mnie.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Partyzant »

Kula tu mnie zaniepokoiłeś... Za pozwoleniem przyłącze się do tematu.
Jeśli będę robił piwo to znaczy zacierał, grzałki będą przypalać? Oczywiście ziarna "słód" nie będą miały styku z grzałkami jedynie brzeczka. :piwo:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Zygmunt »

W kotle warzelnym mam dwie 2kW LWD i jestem zadowolony. W zaciernym też można mieć grzałki, ale ULD (ultra low density), więc już na zamówienie i drogie. Maja bardzo dużą powierzchnię i nie przypalają zacieru.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Partyzant »

Te co mam od Ciebie będą grały? jeszcze ich nie użyłem...
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Zygmunt »

Będą.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Partyzant »

Oki :piwo:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: lesgo58 »

Mam grzałki jak na zdjęciu w jednym z poprzednich postów . Ich układ to 2000+2000W.
Dopóki nie miałem płaszcza grzałem wsady od środka.
Nawet jak miałem tylko zgrubnie przefiltrowany nastaw śliwkowy czy jabłkowy nigdy mi się nie przypaliło.
Warunek - grzanie małą mocą. Ja osobiście owocówki grzeję zawsze ( nawet teraz jak mam płaszcz) mocą maksymalnie 1KW ( czyli po 500W na grzałkę ).
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: zielonka »

No i w tym cała sprawa, teraz jak mam regulator to grzeję mała mocą i jest ok.
Co do pochodzenia grzałek kolego Kula to masz rację, sprawdziłem , są zakupione gdzie indziej choć zewnętrznie dokładnie takie jak w Twoim sklepie. Myslę że wykonał je ten sam producent.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

tankok
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 26 sty 2012, 09:22
Krótko o sobie: koneser domowych wyrobów :)
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Góry
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: tankok »

Moja grzałka w komplecie 1,4 i 2 KW kupiona została u "plipek1" ponoć są od "Kula". Zresztą nie spotkałem się nigdzie na necie kto sprzedaje te grzałki poza "Kula".
I tak jak pisałem we wcześniejszym poście, klarowny wsad grzeje w kegu 50l. Rozgrzewam obiema a jak zaczyna dochodzić do 70 podtrzymuje grzałką 1,4 czy 2KW wychodzi z zapachem spalenizny. Grzałka praktycznie nówka bo dopiero skombinowałem zbiornik.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: drgranatt »

Ogólnie rzecz biorąc, te grzałki które są w sprzedaży mają powierzchniową moc obciążeniową (PMO) na poziomie 8-10 W/cm2. I te będą przypalać cząsteczki stałe zawarte w zacierze. Można zamówić grzałki, dla których wskaźnik ten będzie na poziomie 2-3 W/cm2 i wtedy nie mamy problemu z przypalaniem nawet gęstych zacierów grzejąc pełną mocą.

Aby uniknąć przypalenia przy zastosowaniu grzałek o dużej PMO należy za pomocą regulatora tak obniżyć moc grzania aby ten wskaźnik zawierał się w granicach 2-3 W/cm2.

A jak to wygląda w praktyce:
Mamy grzałkę 4000W o PMO 9 W/cm2. Jeżeli chcemy obniżyć do np 2,5 W/cm2 bez ryzyka przypalenia to wypadkowa moc grzałki wyniesie nam wtedy około 1100W przy napięciu około 121V. Do prowadzenia procesu potrzebujemy dajmy na to 2000W. I tu zaczyna się konflikt, za mała moc aby kolumna pracowała na 100% swoich możliwości.
Jedynym rozsądnym wyjściem byłoby dołożenie jeszcze następnej grzałki 4000W lub zamówienie o wiele droższej o PMO 2-3 W/cm2.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: zielonka »

I to jest wg mnie właściwy wniosek i sedno sprawy. Szkoda że się w temacie rozeznałem dopiero teraz. No i jakoś nikt nie opisuje jakie PMO mają jego grzałki a jak widać to dość ważna informacja.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: pokrec »

Bierzemy 2 grzałki 2 kW, łączymy je szeregowo i tak połączone wpinamy pod 230 V. Na każdej grzałce wydzieli się po 500 W (tak, nie po 1000W, tylko po 500W, obie razem będą miały 1 kW mocy). Akurat jak na grzałkę PMO. Koszt? 2 razy grzałka 2 kW... I po sprawie. Montujemy 4 takie grzałki (w dwóch zestawach połączonych szeregowo) i mamy grzałkę 2 kW o niskiej mocy powierzchniowej. Trwałość takiego układu - praktycznie nieskończona, regulator - zbędny.
Da się tak zrobić kocioł zacierny, dobrze kombinuję? Nic nie będzie przypalał?
Bo mam pomysła, kupiłbym sobie 25 kg. słodu i zrobił jakieś piwko...

Kol. zielonka, to jest prymitywnie proste. Mierzysz sobie grzałkę, obliczasz powierzchnię grzejną, moc dzielisz przez ta powierzchnie wyrażona w cm2 i masz, co chcesz. Moje grzałki 2 kW mają po ok. 200 cm2, czyli 10 W/cm2, jak obniżę moc każdej do 500 W wyżej wspomnianym sposobem, to mam grzałkę, o jaką chodzi, jak w mordę strzelił.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: zielonka »

Pewnie można tak kombinować ale trzeba dokładnie znać zapotrzebowanie na moc a z tym różnie przecież jest, więc i tak regulator musi gdzieś być, poza tym koszt 4x2000 po to żeby uzyskać 2000 jest spory, to chyba już taniej regulator .
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: pokrec »

Jak chcesz regulator i dostać 2 kW, to i tak musisz kupić grzałkę 8 kW i obniżyć jej moc 4 razy (do 2 kW). Jak dla mnie, to grzałka 2 kW kosztuje ok. 30 zł. Wydajesz 120 zł raz na zawsze. Układ jest supertrwały (bo pracuje na 1/4 gwizdka) a regulator do tego - jak chcesz, możesz dać, to w końcu tylko 50 zł. Poza tym regulować nieco możesz mocą sterować odłączając jeden z zespołów.
Poza tym, przy zacieraniu / strippowaniu kotła 30 l 2 kW to nie jest za duża moc, Raczej czasami chciałoby się więcej... Drugie psocenie surówki już można jechać na grzaniu full - tu się nic nie przypali.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: drgranatt »

Kol. zielonka,
Tak czy owak aby precyzyjnie prowadzić proces bez regulatora i tak nie obędziesz się.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: pokrec »

Kol. Drgranatt, mój chwyt można zastosować do odpsacania surówki znad zacieru metodą pot - still, a dopieścić można już samą surówkę na normalnie połączonych grzałkach z regulatorem.
Poza tym, jeśli nie rektyfikujemy, to regulator nie jest niezbędny, moim zdaniem. Zawsze można jechać na mocy mniejszej niż optymalna i jedyne, poza zwiększeniem jakości, co nas może spotkać, to wydłużenie czasu pracy. Poza tym kol. Akas zwrócił uwagę, że tak naprawdę, to ważne jest pierwsze zalanie, późniejsza praca może odbywać się nawet sporo poniżej progu zalania i nie ma z tym problemów.
Inna sprawa, że bez regulatora, to nie za bardzo jest co szukać w tym hobby jak je traktujemy na poważnie.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: zielonka »

Jakby nie kombinował regulator musi być a ja i tak mam mocy za dużo więc tym bardziej.
Pomysł z szeregowym połączeniem przyszedł mi do głowy ale w moim zestawie wynik jest sporo poniżej zapotrzebowania. W tej chwili mam 3400W odpalone na 65 proc i stabilny proces. Poprzednim razem było to 52 proc i diabeł wie czy regulator świruje czy taka uroda tej zabawy żeby nudno nie było.:) Oj sporo jeszcze trza napsocić żeby opanować ten bałagan.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Zygmunt »

Grzałki nie przypalające zacieru (np. w zaciernym) to grzałki ULD o mocy niecałych 8W na cm2.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: drgranatt »

Zygmunt, coś mi się wydaje że mieszasz ludziom w głowach. Skoro normalne grzałki rurkowe przeznaczone do pracy w środowisku wodnym mają obciążalność powierzchniową rzędu 10 W/cm2 i przypalają to jak te 8 W/cm2 tego nie robią :?:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Zygmunt »

Dlaczego mieszam?

Kod: Zaznacz cały

High watt density is 150W per square inch.
Low watt density is 75W per square inch.
Ultra low watt density is 50W per square inch.
Cal kwadratowy to ok. 6,45cm2. Grzałki, które maja ponad 20W na cm2 to HWD i przypalają zboże kompletnie- ich nawet nie rozpatrujemy. Grzałka która stosuję ma powierzchnię ok. 230cm2, co przy mocy 1900W daje 8,26 W/cm2 i klasyfikuje je między LWD i ULD. Grzałka np. taka jak ze Stalówka Sklep- taka 2x 2kW ma powierzchnię ok. 180cm2, co przy mocy 2000W daje troche ponad 11 W/cm2. Z doświadczenia wiem, że moje długie się nadają, natomiast puszczałem zacier w instalacji typu RIMS opartej o grzałkę "mufową" 2x2kW i niestety układ się blokował przez przypalenia. Chcesz fotki?:D

Aha, do warzelnego można trochę poszaleć z mocą, tam jest ciężko coś przypalić.

Jeszcze jedno- cały czas pisze o ty, co miałem we własnych łapakach i czego używałem przy produkcji PIWA. Zaciery zbożowe gorzelniane są zwykle trochę gęściejsze, co też ma wpływ na przypalanie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: drgranatt »

Zygmunt, może masz rację może nie. Nie będę dalej z tym polemizować. Chciałbym się raczej skupić na konsystencji tego w czym zanurzona jest grzałka.

Wiadomo, że jeżeli gotujemy nastaw i do tego wyklarowany to śmiało możemy porównać go do wody stojącej dla której obciążalność powierzchniowa grzałki wynosi 10 W/cm2. Tu z przypalaniem nie mamy problemu chyba, że jest słodki to wtedy przypalimy cukier.

Natomiast średnio gęste lub gęste zaciery albo pulpy owocowe już tak łatwo nie pójdą. I tu Twoim zdaniem do jakiego ogólnie znanego medium możemy lub należy porównać to co gotujemy :?:

Moim skromnym zdaniem, gęste zaciery i pulpy owocowe możemy z całą odpowiedzialnością przyrównać do gęstego oleju. Dlaczego gęstego :?: Ze względu na bardzo małą "ruchliwość grawitacyjno-cieplną". (Bardzo wolne przenikanie ciepła od grzałki w głąb medium).
Jeżeli zgodzimy się z takim porównaniem to za danymi z Selfy obciążalność powierzchniowa dla grzałki do ogrzewania takich substancji powinna wynosić 1,2 W/cm2.

Dla pozostałych zacierów już z grubsza przefiltrowanych (odciśniętych) możemy przyjąć jako medium porównawcze olej rzadki dla którego obciążalność powierzchniowa grzałki wynosi 3,5 W/cm2.

Moim skromnym zdaniem należy trzymać się tych porównań oraz ustaleń (badań) Selfy bez względu na to co znaczy i do czego należy go odnieść zacytowany przez Ciebie fragment:
High watt density is 150W per square inch.
Low watt density is 75W per square inch.
Ultra low watt density is 50W per square inch.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Zygmunt »

No tak, cytat walnąłem, a nie napisałem skąd i dlaczego:) Otóż kopalnią wiedzy jeżeli chodzi o zaciery i grzałki są fora piwowarskie, szczególnie te z USA (homebrewtalk.com). Tam praktycznie wszyscy do warzenia piwa używają grzałek i to tam można pooglądać doświadczenia z przypalaniem.

Nie porównywałbym zacieru do czegokolwiek innego niż zacier, bo jest to mieszanina niejednorodna i współczynnik przenikania jest zmienny.
Jeżeli zgodzimy się z takim porównaniem to za danymi z Selfy obciążalność powierzchniowa dla grzałki do ogrzewania takich substancji powinna wynosić 1,2 W/cm2.
Dla 2000W taki element grzejny miałby ponad 6,5 metra długości.
Dla pozostałych zacierów już z grubsza przefiltrowanych (odciśniętych) możemy przyjąć jako medium porównawcze olej rzadki dla którego obciążalność powierzchniowa grzałki wynosi 3,5 W/cm2.
Przefiltrowany zacier można spokojnie grzać (to znaczy udaje się to mi i kilku tysiącom innych ludzi, nie wiem jak Selfie:) ) grzałkami, których parametr W/cm2 jest nawet wyższy od 13. Tutaj potwierdzenie, to jasne na grzałkach to chmieliny.

Obrazek
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: drgranatt »

I wszystko jasne :D
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: zielonka »

Poza tym że nadal w żadnej ofercie grzałek ani słowa o tym ile wat/cm ma dana grzałka i że w ogóle trzeba na to zwrócić uwagę. Może ten temat coś zmieni? Chciałbym aby tak było.
Pozdrawiam wszystkich na cały Nowy Rok. Dzięki radom Pokreca mam nie najgorszy napitek i to całkiem sporo więc na wszelki wypadek dziś już składam Wam życzenia.:)
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Zygmunt »

Poza tym że nadal w żadnej ofercie grzałek ani słowa o tym ile wat/cm ma dana grzałka
Moc grzałki / (średnica rurki grzałki x 3,14 x długość elementu grzejnego)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: michal278 »

A co panowie proponowalibyście do łaźni olejowej. W zamierzeniu ma być ogrzewany keg 50.
Cel: psocenie, zacieranie, gotowanie soku, pifo (ort. specjalnie zrobiony). Łaźnia zrobiona z kega w kegu (euro i din 50).
Wymagania: grzałki wkręcane w mufy, jakiś termoregulator - gdzie proponujecie wsadzić czujkę?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie informacje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Sebastian120 »

Witam, jestem w trakcie kupowania grzałek. Czy taka grzałka wystarczy do prawidłowego funkcjonowania aparatury o wymiarach: kolumna 60,3mm, wysokość wypełnienia 1,4m, zbiornik 80 litrów. http://allegro.pl/grzalka-z-obudowa-kwa ... 80452.html.
Czy nie będzie przypalać się ze względu na duży stosunek mocy do małych wymiarów grzałki?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: Wald »

3400 W w zupełności wystarczy. Do takiej kolumny teoretycznie potrzeba właśnie 2000 W.
Pulpy (owoce, zboże) nie polecam na tym próbować.
Na cukrówkach nie będzie czego przypalić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: majonesse »

Witam,
Jeżeli mogę trzy grosze dodać, jeżeli podgrzewamy wodę nastaw /cukrowy/ klarowany nie będzie problemu.
Natomiast gęste wsady z zawartością jakiś drobin organicznych tu mogą wystąpić problemy
Takie drobiny mają skłonności przywierania do powierzchni grzałki.
To tworzy otulinę /izolację/ grzałka w takim miejscu nie oddaje prawidłowo temperatury – drut oporowy się przegrzewa i przepala.

Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Czy wszystkie grzałki w kegu przypalają i gotują wsad ?

Post autor: drgranatt »

Sebastian120 pisze:Witam, jestem w trakcie kupowania grzałek.
Za wiele mniejsze pieniądze możesz kupić grzałkę, która spełni o wiele lepiej swoje zadanie. Te wyłączniki, to do niczego niepotrzebne. I tak musisz zastosować regulator mocy grzania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 maja 2013, 21:46 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”