Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rosiak
20
Posty: 25
Rejestracja: sobota, 18 lip 2009, 18:51
Ulubiony Alkohol: piwo, bimberek
Status Alkoholowy: Piwowar
Kontakt:
Załączniki
Przepis na domowy ser Ricotta

Postautor: Rosiak » czwartek, 27 gru 2012, 17:38

Przepis na ricotte z serwatki:

Składniki:
- serwatka ktora nam zostala z robienia innego sera
- opcjonalnie mozna dodac 1L mleka dla zwiekszenia wydajnosci
- ocet jablkowy (na 8L serwatki okolo 1/4 szklanki)
- opcjonalnie dla poprawienia smaku 1/4 lyzeczki bakterii mezofilnych
- 1/2 lyzeczki soli
- 2 lyzki tlustej smietany
- opcjonalnie ziola, suszone pomidory czy to na co mamy akurat ochote

Przygotowanie:
- do serwatki dolac mleko
- calosc podgrzac do temp 93st C
- po osiagnieciu temperatury zestawic z ognia i caly czas mieszajac dolewac powoli ocet (na powierchni pojawia sie kawaleczki bialka)
- odstawic na kilka minut
- calosc przecedzic przez muslinowa szmatke i pozostawic na okolo 15-20 min do odsaczenia
- jezeli ktos dodaje bakterie to nalezy to zrobic teraz (wymieszac dokladnie z serem, zawinac muslin i pozostawic na okolo 2h)
- ser wlozyc do miski, dodac smietane oraz sol (i inne ziola czy przyprawy opcjonalnie)
- ser przechowywac w lodowce do max 1 tygodnia

Wydajnosc z 7L serwatki + 1L mleka to okolo 500g serka
Dajcie mi kobietę, która szczerze kocha piwo, a podbiję cały świat!
Wilhelm II


koncentraty wina

Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości