Galeria marbola
-
Autor tematu - Posty: 30
- Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 15:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lubelskie
Pozdrawiam wszystkich psotników
Oto moja aparatura w stu procentach wykonana jest z kwasówki
keg 50 l rura fi 70 120cm wypełnienia 60cm to wiury z kwasówki drugie 60cm to potłuczone szkło hartowane
Do grzania używam taboretu trzy palnikowego zrobionego ze starej kuchenki gazowej
Pozdrowienia marbol
CZŁOWIEK NIE WIELBŁĄD PIĆ MUSI
Oto moja aparatura w stu procentach wykonana jest z kwasówki
keg 50 l rura fi 70 120cm wypełnienia 60cm to wiury z kwasówki drugie 60cm to potłuczone szkło hartowane
Do grzania używam taboretu trzy palnikowego zrobionego ze starej kuchenki gazowej
Pozdrowienia marbol
CZŁOWIEK NIE WIELBŁĄD PIĆ MUSI
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 20 sty 2010, 11:02 przez marbol, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Re: Galeria marbola
Cześć Marbol.
Ładny sprzęt, starannie wykonany, masz rację – jest czym się pochwalić.
Ale pytanie techniczne: masz rurę 7 cm, na tych palnikach musi to dobrze parować, z czego masz zrobioną chłodnicę, jakiej rurki, ile tej rurki i czy daje radę wszystko chłodzić?
Jeszcze jedno – zaworki – czy to są kulowe, czy inne ?
Cezar
Ładny sprzęt, starannie wykonany, masz rację – jest czym się pochwalić.
Ale pytanie techniczne: masz rurę 7 cm, na tych palnikach musi to dobrze parować, z czego masz zrobioną chłodnicę, jakiej rurki, ile tej rurki i czy daje radę wszystko chłodzić?
Jeszcze jedno – zaworki – czy to są kulowe, czy inne ?
Cezar
-
Autor tematu - Posty: 30
- Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 15:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Galeria marbola
Cześć Cezary
Masz rację paruje bardzo dobrze najciekawsze jest to, że podczas całego procesu praktycznie nie trzeba zmniejszać płomienia na palnikach sprawia to że jest bardzo wydajna,temperaturę przy wylocie z kolumny reguluję refluksem zewnętrznym im więcej puszczam przez refluks z powrotem tym jest niższa oczywiście do granicy parowania alkoholu
Chłodnicę zrobiłem z rury fi100 wysokości 20cm. W środku jest zwinięte 2m rurki fi 10 chłodnica świetnie daje sobie radę
Zaworki są kulowe dopiero za trzecim razem psocenia nauczyłem się jak należy je regulować.
W sumie urządzonko sprawuję się bardzo dobrze zamierzam tylko dołożyć ze trzy palce i wpuścić w nich wodę wylotową z chłodnicy w celu wstępnego schłodzenia oparów alkoholu na tej kombinacji wyciągam 92-95%:punk:
CZŁOWIEK NIE WIELBŁĄD PIĆ MUSI
Masz rację paruje bardzo dobrze najciekawsze jest to, że podczas całego procesu praktycznie nie trzeba zmniejszać płomienia na palnikach sprawia to że jest bardzo wydajna,temperaturę przy wylocie z kolumny reguluję refluksem zewnętrznym im więcej puszczam przez refluks z powrotem tym jest niższa oczywiście do granicy parowania alkoholu
Chłodnicę zrobiłem z rury fi100 wysokości 20cm. W środku jest zwinięte 2m rurki fi 10 chłodnica świetnie daje sobie radę
Zaworki są kulowe dopiero za trzecim razem psocenia nauczyłem się jak należy je regulować.
W sumie urządzonko sprawuję się bardzo dobrze zamierzam tylko dołożyć ze trzy palce i wpuścić w nich wodę wylotową z chłodnicy w celu wstępnego schłodzenia oparów alkoholu na tej kombinacji wyciągam 92-95%:punk:
CZŁOWIEK NIE WIELBŁĄD PIĆ MUSI
Ostatnio zmieniony środa, 20 sty 2010, 11:11 przez marbol, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Posty: 74
- Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 11:49
- Krótko o sobie: Jak mam czas to siedzę i myślę a jak nie mam czasu to tylko siedzę.
- Ulubiony Alkohol: od niedawna własny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: śląskie, dawniej częstochowskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Galeria marbola
Witam kol marbol!
Sprzęcik wygląda na prawdę profesjonalnie. Zwłaszcza, że przewidziałeś miejsce i na węgiel i na słoik odbierający. Do mnie reflux zewnętrzny jakoś nie przemawia, ale wiele czytałem o jego wyższości na wewnętrznym, więc
Taborecik wygląda trochę wiotko, no chyba że to KO.
Tak czy siak
pozdrawiam
Sprzęcik wygląda na prawdę profesjonalnie. Zwłaszcza, że przewidziałeś miejsce i na węgiel i na słoik odbierający. Do mnie reflux zewnętrzny jakoś nie przemawia, ale wiele czytałem o jego wyższości na wewnętrznym, więc
Taborecik wygląda trochę wiotko, no chyba że to KO.
Tak czy siak
pozdrawiam
"...trzeba jeszcze dobry przepis znać, żeby skutek był"
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
- Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:). - Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
-
- Posty: 74
- Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 11:49
- Krótko o sobie: Jak mam czas to siedzę i myślę a jak nie mam czasu to tylko siedzę.
- Ulubiony Alkohol: od niedawna własny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: śląskie, dawniej częstochowskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Galeria marbola
Od tej pory chodzę przygnębiony, miałem nadzieję że chociaż jest niestabilny ale też nie
A tak serio, świetny pomysł by zwiększyć moc przez dołożenie palników.
Pozdrawiam serdecznie
Trochę jestem na ciebie zły , bo do tej pory byłem dumny ze swojego projektu taboretu ale jak zobaczyłem Twój z trzema palnikami....marbol pisze:Cześć demon
Masz rację to ko i wcale nie jest wiotki w brew pozorom jest bardzo stabilny
Pozdro marbol
Od tej pory chodzę przygnębiony, miałem nadzieję że chociaż jest niestabilny ale też nie
A tak serio, świetny pomysł by zwiększyć moc przez dołożenie palników.
Pozdrawiam serdecznie
"...trzeba jeszcze dobry przepis znać, żeby skutek był"
-
Autor tematu - Posty: 30
- Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 15:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Galeria marbola
Kolega przywiózł 25 litrów zacieru dwu tygodniowego jeszcze nie wyklarowanego mętnego był jeszcze trochę słodki z tej ilości wyciągnąłem 2,7 litra tego co jest na zdjęciu 1l 80% i 1,7 litra 40% wziąwszy pod uwagę jakość zacieru to i tak nieźle
Tłoczyłem tylko raz bo tak chciał kolega. Ja zawsze jadę dwa razy i wtedy całość wychodzi 92-95%
Pozdrowienia Mariusz
CZŁOWIEK NIE WIELBŁĄD PIĆ MUSI
Tłoczyłem tylko raz bo tak chciał kolega. Ja zawsze jadę dwa razy i wtedy całość wychodzi 92-95%
Pozdrowienia Mariusz
CZŁOWIEK NIE WIELBŁĄD PIĆ MUSI
Ostatnio zmieniony środa, 20 sty 2010, 11:21 przez marbol, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 30
- Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 15:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Galeria marbola
Postanowiłem trochę przerobić mój sprzęt dołożyłem dwa zimne palce i 10 cm wypełnienia, zimnych palców używam przy pierwszej destylacji. Drugi raz jadę na refluksie zewnętrznym, ponieważ używanie zimnych palców i refluksu jednocześnie zaburza proces destylacji.
Po przeróbce jestem bardziej zadowolony z mojego aparatu.
Po przeróbce jestem bardziej zadowolony z mojego aparatu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 sty 2010, 13:41 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ORTOGRAFIA!!!
Powód: ORTOGRAFIA!!!
-
Autor tematu - Posty: 30
- Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 15:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Galeria marbola
Witaj Sotrab
Podczas destylacji nie mam problemów z nadmiernym ciśnieniem,trzeba tylko pamiętać o tym, że przy rozruchu zawór spustowy musi być otwarty, a refluks zamknięty.
Przy zamkniętym zaworze spustowym jest to bardzo niebezpieczne chyba, że jest zamontowany zawór bezpieczeństwa 1,5 bara.
Pozdro marbol
CZŁOWIEK NIE WIELBŁĄD PIĆ MUSI
Podczas destylacji nie mam problemów z nadmiernym ciśnieniem,trzeba tylko pamiętać o tym, że przy rozruchu zawór spustowy musi być otwarty, a refluks zamknięty.
Przy zamkniętym zaworze spustowym jest to bardzo niebezpieczne chyba, że jest zamontowany zawór bezpieczeństwa 1,5 bara.
Pozdro marbol
CZŁOWIEK NIE WIELBŁĄD PIĆ MUSI
Ostatnio zmieniony piątek, 22 sty 2010, 10:41 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: ORTOGRAFIA!!!
Powód: ORTOGRAFIA!!!