Szanowni bimbrownicy!
Nastawiłem dwa balony z moim pierwszym bimbrem. Do tej pory teść się tym zajmował. Robił to w sposób raczej tradycyjny metodą 1410 na zwykłych drożdżach piekarniczych. Muszę przyznać, że ma w tym spore doświadczenie bo trunek wychodzi mu całkiem niezły. Pomyślałem sobie, spróbuję sam tego procederu i zrobię to inaczej z lepszym rezultatem ;)
Kupiłem zatem drożdże Drożdże gorzelnicze Super T3 oraz Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure + cukromierz - zrobiłem nastawy według instrukcji znalezionej na drożdżach.
W przypadku drożdży T3 dałem zawartość opakowania do 21l wody oraz 7kg cukru.
W przypadku Alcotec 48 8kg cukru w 21l wody.
Przy tak sporządzonych cukrówkach cukromierz pokazywał trochę ponad 20 stopni.
Dziś mija dokładnie 5 dni od nastawienia i cukromierz w jednym (alcotec 48) pokazuje 5 a w drugim koło 0
Balony stoją w domu w temperaturze około 25 stopni. Dziś mierzyłem temp. cieczy w balonie jest około 23 stopnie.
Na wierzchu płynu nadal widać pianę chociaż nie słychać aby robiło.
Czy pomimo tych 5 dni jest szansa, że to jeszcze przerobi to co zostało?
Pozdr.
Kuba
Drożdże T3 - czas fermentacji.
-
- Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże T3 - czas fermentacji.
Miałem też kiedyś taki przypadek, wstawiłem na T3 6kg, 7kg i 8kg tylko w podwojonej ilości czyli 42ltr 12kg , 14kg oraz 16kg. 12kg załatwiło w 2-3dni, 14kg 5-6dni, 16kg to samo co u Ciebie, nie przerobiło mi cukru mimo oczekiwania nawet 14dni, po prostu wytworzyło się za dużo %, które zabiły drożdże, przyczyna było pewnie to, że dałem za mało wody, przy 8kg należy dać troszkę więcej wody jak w przepisie czyli około 22-23l (najlepiej 25ltr jak jest napisane na niektórych) na 8kg cukru i paczka drożdży, wtedy przerobi cukier nawet do -4blg, zresztą koledzy z forum już mi uświadomili i ja sam sobie też, że mocna zaciery to nie tędy droga a najlepszy smak wchodzi z takich do 12% fermentujących w niskich temperaturach 22st.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
Autor tematu - Posty: 108
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Centrum
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże T3 - czas fermentacji.
Poczekam jeszcze do piątku jak BLG nie spadnie to wlewam turboklar... nast. razem zrobię tak jak piszesz dam 25l wody i zobaczymy... teść od razu się śmiał, że to za dużo cukru na tak małą ilość wody... jak się okaże że jego bimber lepszy - to dopiero będzie miał satysfakcję
Ostatnio zmieniony środa, 12 gru 2012, 22:39 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy w całości postu poprzedzającego.
Powód: Nie cytujemy w całości postu poprzedzającego.
-
Autor tematu - Posty: 108
- Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Centrum
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże T3 - czas fermentacji.
Skoro na powierzchni utrzymuje się jeszcze jakaś piana gdzieniegdzie to chyba można założyć, że drożdże jeszcze robią... mam nadzieje że wyrobią, jutro sprawdzę poziom cukru i zobaczę czy się coś zmieniło.. może potrzeba im jeszcze kilka dni... a tak swoją drogą czym można zabić drożdże?Wald pisze:Jeśli nie przerobi całego cukru, turbo-klar możesz pominąć, chyba, że ubijesz wpierw wszystkie drożdże. Do klarowania nadają się nastawy po zakończonej fermentacji.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Drożdże T3 - czas fermentacji.
Temperaturą, wyższym stężeniem alkoholu, lub piro: http://alkohole-domowe.pl/product-pl-67 ... otasu.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!