Jestem już po pierwszym psoceniu nową kolumną przedstawioną na zdjęciach wyżej, sprzęcik spisuje się rewelacyjnie.
Wlałem do kega ok 25l cukrówki drożdże T48 21L wody i 8 kg cukru.
Po ok 40min grzania dwiema grzałkami 2.0kw/1.4 kw temperatura na szczycie kolumny wzrosła do 85*C.
Odebrałem ok 100ml podpałki, wyłączyłem grzałkę 1.4kw a moc 2.0kw ustawiłem na 80% temperatura spadła do 77*C zwiększałem moc powoli do 100% ale temperatura nie wzrosła więc podłączyłem dwie grzałki bezpośrednio do sieci, temp nadal była 77*C.
Odkręciłem zawór i zacząłem odbierać spirytus w tempie 1L/h, areometr wskazywał 98% temp spirytusu 22*C ale wiem że to jest nie możliwe w domowych warunkach więc było max 96%.
Przez cały proces temp była stabilna 77*C, odebrałem ponad 4L 96% o delikatnym zapachu bimbru.
Na drugi dzień wlałem do kega 10L wody i 4L spirytusu,zmywaki przegotowałem i wypełniłem kolumnę prawie do samej rynienki powrotu czyli 130cm.
Włączyłem obie grzałki gdy temp na szczycie kolumny wzrosła do ok 85*C odebrałem ok 50ml destylatu i zakręciłem zawór, temp powoli zaczęła spadać, po ok 20min ustabilizowała się na 77.2*C i taka pozostała do końca destylacji, cały czas grzałem dwiema grzałkami podłączonymi bezpośrednio do sieci bez regulatora.
Po drugiej destylacji otrzymałem spirytus 96% o smaku i zapachu Absolutu.

Myślę już nad budową głowicy puszkowej fi 100mm x 20cm, z podwójną wężownicą miedzianą fi 8mm lub karbonową fi 12mm, tylko nie wiem która będzie lepsza myślę że miedziana będzie działać jako katalizator czy mam rację?