
-
- Posty: 6379
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Z własnego doświadczenia polecam pożywkę BIOFERM. To też nieaktywne drożdże i dają dodatkowo niezłego kopa pracującym drożdżom
http://allegro.pl/pozywka-winiarska-bio ... 37712.html

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Dzięki za cenne rady, teraz podrzucę słoiczek przecieru bo właśnie dotarł "Madero"
, zastosuje tą pożywkę z ciekawości jak będzie pracowało po niej następnym razem, będę miał porównanie do obecnej fermentacji prowadzonych na Lallemandach. Muszę jednak rozpracować temat z termolizatem drożdżowym, mam tych "Chłopaków" dość sporo a nie są one drogie, cena 2,90netto/kg czyli 2 takie paczki jak na fotkach przedstawiłem, za małe pieniążki można poeksperymentować troszkę. Są one możliwe do zakupu w najmniejszej ilości 10kg i tu jest problem ale tylko z ilością bo i tak to mało jeżeli chodzi o cenę i tyle to waru do eksperymentów
. Jak na razie mój kolega dostarcza je 1kg lub 0,5kg to jest ok. Dodam, że można je kupić w firmie:
"Olpiek"
http://www.olpiek.pl/oferta


"Olpiek"
http://www.olpiek.pl/oferta
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
- Posty: 1334
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Zostaje tylko pytanie PO CO
Drożdże piekarnicze to nadal piekarnicze, czyli w większości bimber,
oczywiście na kolumnie wyjdzie dobry towar, ale pot - still i piekarnicze - powodzenia
Bo taniej? O ile taniej? Doliczając pożywki, przeciery i inne dodatki + przesyłka - ile tej oszcędności?
I dalej smak towaru - piekarnicze
, przecier, termolizat etc
pot-still - pychota
No i jeszcze czas, turbo w 5 dni się uwiną (z klarowaniem) a piekarnicze? Nawet przy tonie pożywek
dwa tygodnie murowane...
Jako eksperyment ok - ciekawy, sam kiedyś pisałem o przyspieszaniu pracy piekarniczych, ale do stosowania
normalnego to nie widzę większego sensu a przy takich ilościach:
to już w ogóle absurd - prędzej się przeterminują i będą do wy...rzucenia...
Jak sie uprzesz na śmierdzący bimber to lepiej w lidllu kupić świerze 2 kostki babuninych i z głowy...

Drożdże piekarnicze to nadal piekarnicze, czyli w większości bimber,
oczywiście na kolumnie wyjdzie dobry towar, ale pot - still i piekarnicze - powodzenia

Bo taniej? O ile taniej? Doliczając pożywki, przeciery i inne dodatki + przesyłka - ile tej oszcędności?
I dalej smak towaru - piekarnicze



No i jeszcze czas, turbo w 5 dni się uwiną (z klarowaniem) a piekarnicze? Nawet przy tonie pożywek
dwa tygodnie murowane...
Jako eksperyment ok - ciekawy, sam kiedyś pisałem o przyspieszaniu pracy piekarniczych, ale do stosowania
normalnego to nie widzę większego sensu a przy takich ilościach:
Są one możliwe do zakupu w najmniejszej ilości 10kg
to już w ogóle absurd - prędzej się przeterminują i będą do wy...rzucenia...
Jak sie uprzesz na śmierdzący bimber to lepiej w lidllu kupić świerze 2 kostki babuninych i z głowy...
-
- Posty: 305
- Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
- Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Wiele osób , także na tym forum , jestem pewien ,że również Koledzy z doświadczeniem , stosuje drożdże piekarnicze . Jedni robią to regularnie ,a inni od czasu do czasu . Śmierdzący bimber nie jest wynikiem użycia drożdży piekarniczych , tylko braku cierpliwości , a może i umiejętności. Takie, pełne arogancji posty, jak ten Kolegi mtx1985 , denerwują , i myślę ,że nie jest to tylko moje odczucie . Jeśli masz ochotę , to używaj drożdży turbo, a ludzi, których metody różnią się od Twoich , nie wyśmiewaj.
POZDRAWIAM kwachu !
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Na początku byłem taki ja kolega mix1985, po loginie widzę, że młody jeszcze jeżeli to data urodzin, też tak kiedyś myślałem ale z czasem człowiek dochodzi do innych wniosków i dlatego grzebie w historii, dzięki takim instynktownym zachowaniom rozwijamy się i idziemy do przodu. Nie chodzi tutaj o koszty tylko o jakość i sposób wytworzenia. Mnie akurat stać na drożdże Turbo i 1000 maszyn choćby DE250 z allegro a mimo to zrobiłem już kilka i to od początku do końca własnoręcznie. Jeżeli wszyscy pójdziemy do sklepów lub na allegro, kupimy gotowe wyroby to nie będzie galerii destylatorów na forum a jako posty będą instrukcje dawkowania drożdży widoczne na opakowaniu.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
"mtx1985", przepraszam za literówkę 

”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
- Posty: 4888
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
mtx1985
Widzę,że ciągle dla ciebie "bimber" kojarzy się z "śmierdzący".
Zauważyłem,że trochę już tu buszujesz po tym forum, ale nic sobie z filozofii tegoż nie przyswoiłeś.
To jest forum hobbystów.
To, że coś śmierdzi to jest zazwyczaj wynikiem błędów popełnionych przez operatorów.
Gwarantuję Ci, że bimber zrobiony na piekarniczych - oczywiście w/g reguł sztuki - niczym nie różni się od innych destylatów. Mam na myśli jakość. I tu duży wpływ na jakość ma produkt z którego bimber jest robiony. Zazwyczaj na babuninych robi się cukrówkę.
Wystarczy, że je dobrze traktujesz już na etapie fermentacji ( ale to już powinieneś wiedzieć jak ) i prawidłowo destylujesz ( to też już powinieneś wiedzieć jak ) - będzie to gwarancją otrzymania trunku, który przy ślepej próbie nie będziesz w stanie odróżnić od bimbru otrzymanego z innych drożdży. No chyba, że masz zmysły jak rasowy kiper.
A to, że produkcja trwa cały miesiąc... To tylko sprzyja jakości. Bo w naszym hobby pośpiech raczej nie jest wskazany - już bardziej tylko do łapania pcheł...
Tak więc trochę pokory i mniejszej arogancji wobec innych, a będzie milej...
Widzę,że ciągle dla ciebie "bimber" kojarzy się z "śmierdzący".
Zauważyłem,że trochę już tu buszujesz po tym forum, ale nic sobie z filozofii tegoż nie przyswoiłeś.
To jest forum hobbystów.
To, że coś śmierdzi to jest zazwyczaj wynikiem błędów popełnionych przez operatorów.
Gwarantuję Ci, że bimber zrobiony na piekarniczych - oczywiście w/g reguł sztuki - niczym nie różni się od innych destylatów. Mam na myśli jakość. I tu duży wpływ na jakość ma produkt z którego bimber jest robiony. Zazwyczaj na babuninych robi się cukrówkę.
Wystarczy, że je dobrze traktujesz już na etapie fermentacji ( ale to już powinieneś wiedzieć jak ) i prawidłowo destylujesz ( to też już powinieneś wiedzieć jak ) - będzie to gwarancją otrzymania trunku, który przy ślepej próbie nie będziesz w stanie odróżnić od bimbru otrzymanego z innych drożdży. No chyba, że masz zmysły jak rasowy kiper.
A to, że produkcja trwa cały miesiąc... To tylko sprzyja jakości. Bo w naszym hobby pośpiech raczej nie jest wskazany - już bardziej tylko do łapania pcheł...
Tak więc trochę pokory i mniejszej arogancji wobec innych, a będzie milej...
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Wczorajsze dokarmianie koncentratem troszkę pomogło, puka zdecydowanie szybciej, Turbo zwalniają i pracują prawie jak Lallemandy.
Co do prędkości fermentacji i temperatury, przed Lallemandami zastosowałem T3 tylko jedną paczkę na 42lt i 11kg cukru i zastosowałem się do wskazówek Lesgo58 czyli temp. fermentacji, dałem 22st. i innych kolegów co do robienia zacierów o mniejszej mocy, pracowały dłużej ale zacier pawie sam się wyklarował, puściłem na rurki bez klarowania, towar pierwsza klasa, z każdego cyklu zbieram po 0,75l czystego serca przy temp. kotła 92-93st do nalewek i odkładam, powiem szczerze, zero jakichkolwiek zbędnych zapachów, drożdży nie czuć w ogóle mimo braku klarowania, nie wymaga przepuszczenia przez węgiel.
Coś w tym jest i dlatego zainteresowałem się piekarniczymi a dokładnie wolną fermentacją i nastawami o mniejszej mocy 10-12%. Alternatywnie mam zawsze jedną beczkę z T3 gdyby coś nie poszło z piekarniczymi ale jak widać wszystko na dobrej drodze, po południu albo wieczorkiem sprawdzę blg i opiszę, oczywiście tylko Lellemandów bo w beczce z Turbo już ostatnio wskazało 0blg.
Co do prędkości fermentacji i temperatury, przed Lallemandami zastosowałem T3 tylko jedną paczkę na 42lt i 11kg cukru i zastosowałem się do wskazówek Lesgo58 czyli temp. fermentacji, dałem 22st. i innych kolegów co do robienia zacierów o mniejszej mocy, pracowały dłużej ale zacier pawie sam się wyklarował, puściłem na rurki bez klarowania, towar pierwsza klasa, z każdego cyklu zbieram po 0,75l czystego serca przy temp. kotła 92-93st do nalewek i odkładam, powiem szczerze, zero jakichkolwiek zbędnych zapachów, drożdży nie czuć w ogóle mimo braku klarowania, nie wymaga przepuszczenia przez węgiel.
Coś w tym jest i dlatego zainteresowałem się piekarniczymi a dokładnie wolną fermentacją i nastawami o mniejszej mocy 10-12%. Alternatywnie mam zawsze jedną beczkę z T3 gdyby coś nie poszło z piekarniczymi ale jak widać wszystko na dobrej drodze, po południu albo wieczorkiem sprawdzę blg i opiszę, oczywiście tylko Lellemandów bo w beczce z Turbo już ostatnio wskazało 0blg.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Pomiar dokonany:
Lallemand: 14blg.
Lallemand: 14blg.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
- Posty: 4888
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Teraz przy tej temp. piekarnicze będą robiły ok.1blg dziennie. i to niezależnie od dokarmiania. Dokarmianiem stworzysz im tylko komfortowe warunki i polepszysz jakość nastawu.
Jeśli chodzi o turbo to daj im pracować do -4blg.
Broń Boże używać węgla. Kolumna powinna załatwić wszystko.
Spróbuj przepuścić ten spirytus co już otrzymałeś jeszcze raz i porównaj próbki. Zdziwisz się jaka będzie różnica...
Jeśli chodzi o turbo to daj im pracować do -4blg.
Broń Boże używać węgla. Kolumna powinna załatwić wszystko.
Spróbuj przepuścić ten spirytus co już otrzymałeś jeszcze raz i porównaj próbki. Zdziwisz się jaka będzie różnica...
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Tak zrobię z tym sprytem, tych turbo nie zmierzę bo mam cukromierz od 0 w górę, znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/cukromierz-5-35-blg-d ... 22466.html
ale nie wiem czy wato bo znów nazbieram śmieci czego nie lubię robić a skończy się na zakupie precyzyjnego termo cukromierza z firmy Gomar, podobne mam alkoholomierze tylko, że tutaj znów pojawia się zakup kilku cukromierzy jak w przypadku alkoholomierzy, wskazują w przedziałach 0-5, 10-15 itd., są też od 0-30 ale już z podziałką 0,5, od -5 nie spotkałem precyzyjnego tylko ten ze Starowaru. Może ktoś ma namiar na coś konkretnego i sprawdzonego, cena za bardzo nie gra tutaj roli.
Będę sprawdzał blg. raz dziennie i rejestrował. Wygląda na to, że jeszcze ze 2tyg. popracują.
http://allegro.pl/cukromierz-5-35-blg-d ... 22466.html
ale nie wiem czy wato bo znów nazbieram śmieci czego nie lubię robić a skończy się na zakupie precyzyjnego termo cukromierza z firmy Gomar, podobne mam alkoholomierze tylko, że tutaj znów pojawia się zakup kilku cukromierzy jak w przypadku alkoholomierzy, wskazują w przedziałach 0-5, 10-15 itd., są też od 0-30 ale już z podziałką 0,5, od -5 nie spotkałem precyzyjnego tylko ten ze Starowaru. Może ktoś ma namiar na coś konkretnego i sprawdzonego, cena za bardzo nie gra tutaj roli.
Będę sprawdzał blg. raz dziennie i rejestrował. Wygląda na to, że jeszcze ze 2tyg. popracują.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
- Posty: 4888
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Nic nie kupuj.
Tylko ,żeby cukromierz pokazał -4 to musi się utopić w taki sposób ,że 0 będzie poniżej poziomu cieczy o wirtualne 4 kreski. Ja mam naklejony kawałek czarnej izolacji powyżej zera o wirtualne 4 kreski.
Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem.?
Tylko ,żeby cukromierz pokazał -4 to musi się utopić w taki sposób ,że 0 będzie poniżej poziomu cieczy o wirtualne 4 kreski. Ja mam naklejony kawałek czarnej izolacji powyżej zera o wirtualne 4 kreski.
Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem.?
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Spoko, mi właśnie mniej więcej tak wpadł, coś koło 2 kresek na minusie.
Co do Lallemandów zaczęły pukać co 2sek.
Co do Lallemandów zaczęły pukać co 2sek.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
5blg i nadal pukają.
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
- Posty: 305
- Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
- Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Witam. A ja przyznaję się bez bicia, że do kilku ostatnich nastawów użyłem drożdży Dr. Oetkera. Pracują równo i mocno, zwłaszcza jak dostaną coś dobrego do jedzenia. Polecam, nastaw na nich ma wyjątkowo przyjemny aromat 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
POZDRAWIAM kwachu !
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
W jakich proporcjach dajesz tych Doktorków i jak długo pracują?
”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
- Posty: 305
- Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
- Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Klasycznie , po rycersku 1410 , Na 3 kg cukru 12 litrów wody i jedna paczuszka doktorków. Hydrolizat drożdżowy z jednej kostki babuninych i najczęściej jakieś owocki : śliweczki , jabłuszka . A pracuje do kiedy sobie życzy , mnie się nie śpieszy. 

POZDRAWIAM kwachu !
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
No to spoko bo tutaj pośpiech nie jeswt wskazany
a tak mniej więcej ile? Mam na myśli minimum po którym można wrzucać na rurki, ciekawość 


”Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller
PZDR
Jaro
-
- Posty: 4888
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
Aż zjedzą cały cukier. Do -4 blg. Jeśli chodzi o czas - to ok. 3-4 tygodnie. Przy sprzyjających warunkach maks. 3 tygodnie.
Wszystkie proste drożdże tak pracują.
Wszystkie proste drożdże tak pracują.
-
- Posty: 305
- Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
- Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Załączniki
Re: Drożdże piekarnicze Lallemand tradycyjne 500G
W całe rozciągłości popieram szanownego Przedmówcę
. Ludzie co wy robita , cirpliwości nie mata , a z tego problema być mogą. 


POZDRAWIAM kwachu !
Wróć do „Drożdże i fermentacja”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości