Gwaltowne spienienie wina po dodaniu cukru...

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
smakosz%
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 21 paź 2012, 17:45
Krótko o sobie: Nie piję lecz degustuję.
Z alkoholem jest jak z kobietą, zakochujesz się gdy uderza do głowy ®
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Szato de Garaz :)
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Lokalizacja: Olesno-Opolskie

Post autor: smakosz% »

Witam szanownych kolegów. Dzisiaj skontrolowałem moje winko wieloowocowe (balon 15l) i cukromierz wskazywał 3BLg, dodałem 300g cukru i nagle winko wyskoczyło z balonika w postaci gęstej piany. Stało się to bardzo gwałtownie co mnie bardzo zaskoczyło i zaniepokoiło, gdyż 2 tygodnie temu dodawałem cukier i piany nie bylł... Czym to może być spowodowane??
Ps. Ogonków nie będzie gdyż piszę na tablecie z fizyczną klawiaturą, która nie pozwala na wstawianie pl znaków.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 lis 2012, 18:34 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ogonki.
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Gwaltowne spienienie wina po dodaniu cukru...

Post autor: JanOkowita »

Po prostu uwolniłeś CO2, który powstał w procesie fermentacji.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
smakosz%
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 21 paź 2012, 17:45
Krótko o sobie: Nie piję lecz degustuję.
Z alkoholem jest jak z kobietą, zakochujesz się gdy uderza do głowy ®
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Szato de Garaz :)
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Re: Gwaltowne spienienie wina po dodaniu cukru...

Post autor: smakosz% »

A dlaczego tak gwałtownie to nastąpiło i akurat po dodaniu cukru???

stiwens82
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 22 sty 2012, 10:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta zimna
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Osiek nad Notecią
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Gwaltowne spienienie wina po dodaniu cukru...

Post autor: stiwens82 »

Ja też kiedys miałem identyczną sytuację.W moim przypadku wydaje mi się,że za szybko,za energicznie wlałem syrop do wina i był troche za ciepły niż powinien,ale mogę się mylic.
Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Gwaltowne spienienie wina po dodaniu cukru...

Post autor: Amadeuss »

A kolega dodawał cukier w syropie czy w postaci suchej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”