Żubrówka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
zbyszeek10
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:).
Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:

Post autor: zbyszeek10 »

Żubrówka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.

Pozdrawiam

ZBYSZEK

zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Re: Żubrówka

Post autor: zjebus »

Hej Zbyszeek ! A u Ciebie ta trawa rośnie ? U mnie rośnie ale nie ta prawdziwa , tylko ta niższa i aromat ma mniej intensywny . Może byś mi podesłał kilka ziarenek, posiał bym sobie w ogródku ? :-)
pozdrawiam , tomek z gór
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Żubrówka

Post autor: Coorp.pl »

Nigdy nie robiłem Żubrówki, aż wstyd się przyznać, choć przywiozłem kiedys nieco trawki z Białowieży. Słyszałem jednak o innym przepisie, że ową trawę powinno sie wpierw pociąć i zaparzyć, jak zwyką herbatę i dopiero taki napar dodawać do rozcięczonej do 40% psoty. Czy ktoś w taki sposób próbował?
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)

Roberts
50
Posty: 64
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2009, 11:34
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Unia Europejska
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Żubrówka

Post autor: Roberts »

Ja zalałem trawę 80% i drugi nastaw 95% kolor bardzo mi się podoba nie jest taki jak kupny tylko jak czcionka , podejrzewam że nie wolno za długo tak macerować żubrówki bo mi się zrobił płyn do naczyń.
Jak potrząsnę mocno to się robi taka piane że aż mnie śmiech bierze.
W smaku jest dobra.
Czy ktoś wie jaki jest powód tego pienienia?

Pozdrawiam Robert.
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Żubrówka

Post autor: Coorp.pl »

Jak się dużo zmieniło od września :D Robiłem żubrówkę, robiłem - a jakże! ;) Dwie garści trawy wrzuciłem do 5 litrowego gąsiorka, zalałem psotą 40% i po miesiącu miałem lux cymes wódeczkę! A! Dodałem łyżeczkę czy dwie cukru. Trawa była suszona. Ale... A to już inny temat :punk:
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Żubrówka

Post autor: Ryba64 »

Cytat z TVN24.pl:

"PAP Life donosi, że Unia Europejska chce ograniczyć używania cynamonu w produkcji żywności. Inicjatywa jest spowodowana wynikami badań, które wykazały w przyprawie dużą zawartość toksycznej kumaryny. Jej nadmierne spożycie może powodować marskość wątroby.

Gdyby unijnym urzędnikom udałoby się to zrobić to najwięcej straciłyby firmy cukiernicze m.in. w Danii, gdzie ogromną popularnością cieszą się cynamonowe ciastka. Problem mieliby też Polacy ponieważ kumaryna jest składnikiem wielu roślin, w tym trawy żubrowej dodawanej do każdej butelki, lubianej nad Wisłą, żubrówki. "

Lekko się wkurwiłem, UE zaczyna mnie irytować. Ponieważ popularny drink "szarlotka" stał się chyba niewygodny niektórym producentom w UE.
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Żubrówka

Post autor: radius »

A propos żubrówki; będę miał do rozdania "trochę"trawy żubrowej. Szukajcie ogłoszenia w "Targowisku" http://alkohole-domowe.com/forum/za-fre ... 11027.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Żubrówka

Post autor: W_TG »

Swego czasu, w 83 - 84 roku, znajoma miała w ogródku takie zioło, małe listki o zapachu żubrówki.
Zaprawiałem nim mój bimberek. Jako bimberek był taki sobie. Ale w sklepowej wódce było całkiem niezłe.
Kojarzy ktoś może nazwę. Może jest do kupienia i chodowania w ogródku na własne potrzeby.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Żubrówka

Post autor: michal278 »

Jak ktoś chce żubrówki to zapraszam. Są 2 najbardziej aromatyczne odmiany: turówka wonna i leśna. Ja mam kilka arów tego zielska.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Żubrówka

Post autor: PETER29 »

Robię Żubrówkę tylko trochę inaczej jak poprzednicy.
Opakowanie trawy takiej jak można kupić w forumowym sklepie zalewam 0,5l spirytusu 96%. Do tego dosypuję 3 łyżki stołowe cukru i wystawiam na tydzień do macerowania. Po tygodniu dodaję po 30ml do butelki czystej wódki i dodatkowo wkładam źdźbło trawy( raczej już jako walor estetyczny). Po dwóch dniach, jak się przegryzie jest lepsza od sklepowej.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Żubrówka

Post autor: jajek12 »

Cześć. A ja robię żubrówkę z .......... liści wiśni. Od kilku sezonów. I uwierzcie - nie jeden się nabrał :D . Na 0,5 l 2-3- liście namoczyć przez 3 dni. Tu już można poeksperymentować. Najdłużej trzymałem 7 dni, ale jak dla mnie była już "za bardzo". Trzymając dłużej, aż liście zrobią się brązowe, otrzymujemy trochę za zielone. Teraz zrobiłem z młodych listków z czubka gałęzi i ma piękny zielony kolor jak miętówka. Kto dziabnie, to zdziwiony :shock: , że nie miętowe :D . Polecam, będziecie mile zaskoczeni.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Żubrówka

Post autor: lesgo58 »

Listówka to smaczny napitek. A z wiśni, i tym bardziej z czarnej porzeczki to już top...,
Ale trzeba wyczuć odpowiedni moment na zrywanie listków.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Żubrówka

Post autor: Pretender »

Ehhhh, im więcej czytam, tym bardziej mnie zadziwiacie ;D
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Żubrówka

Post autor: lesgo58 »

To przez ten upał - u mnie dzisiaj przekroczyło 28*C. :D
Na zachodzie ponoć mają gorzej...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Żubrówka

Post autor: jajek12 »

lesgo58. Jak robisz z czarnej porzeczki? Raz robiłem i nie "podeszła" mi.
jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

marcin16
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 18 paź 2013, 07:36
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Żubrówka

Post autor: marcin16 »

lesgo58 pisze:Listówka to smaczny napitek. A z wiśni, i tym bardziej z czarnej porzeczki to już top...,
Ale trzeba wyczuć odpowiedni moment na zrywanie listków.
A kiedy jest ten odpowiedni moment? Dużo dajesz listków na 0,5 l? jakim procentem zalewasz te listki?
Pozdrawiam

piomat64
50
Posty: 82
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 19:34
Krótko o sobie: Homo sum, humani nihil alienum a me esse puto
Ulubiony Alkohol: wino, nalewki, bimberek.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Świebodzice
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Żubrówka

Post autor: piomat64 »

Masz rację lesgo58, o godz 17 w słońcu było 38*C.
My tu gadu gadu a sąsiad śliwki rwie i pędzi!

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Żubrówka

Post autor: michal278 »

Żubrówkę robię inaczej. Zalewam 1 trawkę 0.5 l 45%. Odlewam z tego szklankę . Łyżkę cukru palę na mocny karmel nad kuchenką gazową. Jak ostygnie wkladam do szklanki i wędruje ona do lodówki na 2 dni celem rozpuszczenia karmelu. Potem tylko połączyć i 2-3 miesiące czekać.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

rysieknl
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 10 mar 2014, 10:26
Podziękował: 1 raz
Re: Żubrówka

Post autor: rysieknl »

Ile gram lub ile sztuk zawiera opakowanie trawy żubrowej w sklepie forumowym?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Żubrówka

Post autor: gr000by »

Zawiera trawki na 5l gotowej wódki, ilość sztuk nie jest stała - czasami jest mniej większych trawek, a czasami więcej mniejszych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Żubrówka

Post autor: JanOkowita »

Około 5 gram, 10-12 źdźbeł (!!!) trawki. Pani Polonistka byłaby ze mnie dumna. Jej zdrowie !
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Żubrówka

Post autor: radius »

Oj, nie byłaby ;)
JanOkowita pisze:Około 5 gram
Około 5 gramów
Myślę że...
Błędną formę słyszmy permanentnie nie tylko w sklepach spożywczych, ale i w radiu czy w telewizji. Mowa tu oczywiście o „gram”.
Poprawną formą jest "gramów". Gram to mianownik liczby pojedynczej, podobnie jak kilogram, a z tym jakoś nikt nie ma kłopotu – nikt nie mówi – 100 kilogram.
Doskonale wyjaśnił to prof. Jerzy Bralczyk
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Żubrówka

Post autor: Pretender »

I jesteś u Pani! ;D
Awatar użytkownika

WacekJ
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 29 cze 2014, 12:39
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: Żubrówka

Post autor: WacekJ »

Żubrówkę uprawiam w ogrodzie od lat i to tą bardziej aromatyczną - turówkę wonną bo jest i turówka leśna .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”