Budowa i eksploatacja chłodnic.
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4281
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: lesgo58 » piątek, 2 lis 2012, 19:03

Jeszcze jedna rzecz, o której nie napisałem.
Zawór ten nigdy nie musiałem otwierać całkowicie.
Zawsze był przykręcony.
W kolumnie 50mm prawie całkowicie, a w 60mm był otwarty w połowie.
Dlatego wpadłem na pomysł umiejscowienia zaworka precyzyjnego na ujściu z chłodnicy, gdyż nie udawało mi się należycie wyregulowywać odbioru.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4281
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: lesgo58 » piątek, 2 lis 2012, 19:59

Brzydal pisze:.... By wymieniać krytyczne doświadczenia to warto wiedzie co i o czym się pisze.... To nie moja wina,że dla ciebie system CM i VM ma taką samą trudność w odbieraniu dobrej klasy alkoholu...

Tylko tyle zrozumiałeś z mojego postu?
Myślę ,że przysłowiowej "Blondynce" poszłoby lepiej...
I dlatego szkoda,że nie jesteś Blondynką...
Ja opisuję to co zobaczyłem i doświadczyłem, a Ty piszesz o tym o czym tylko czytałeś.
Jeśli wiesz co znaczą 0.02*C ( słownie - dwie setne) w destylacji - to w tym momencie przyznasz mi rację ,że posty moje są w pełni merytoryczne.
Bo albo chce się uzyskać naprawdę czysty spirytus, albo tylko czysty...To jest ten niuans, który nas różni i którego tak bardzo nie możesz ścierpieć...
P.S. Zacznij pisać w końcu konkretne posty , a nie ograniczaj się tylko do krytykanctwa.
Krytykę ścierpię, bo mogę się czegoś nauczyć - krytykanctwo po prostu mam gdzieś.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 lis 2012, 20:57 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

drgranatt
850
Posty: 869
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: drgranatt » piątek, 2 lis 2012, 20:49

olo 69 pisze:@drgranatt
Do VM daj lepiej 3/4 cala.

Też tak sobie myślałem, że jak dam 1/2" to mogę mieć ograniczone możliwości regulacji przepływu par.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: olo 69 » piątek, 2 lis 2012, 20:58

To może niech się inni wypowiedzą, bo u mnie przy rurze 60,3 mm i zaworze 3/4 cala aby leciało mi 1,9 litra na godz. to zawór muszę mieć otwarty na ponad 3/4.
Ja mam długość chłodnicy VM 50 cm a wyjście na 3/8 cala.
Zaworem kulowym na VM reguluje mi się szybkość odbioru idealnie.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4281
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: lesgo58 » piątek, 2 lis 2012, 21:33

Podejrzewam, że przypadek z zaworem 1/2 cala to na forum mam tylko ja.
Jak pisałem - przez czysty przypadek, gdyż planowałem 3/4 w/g opisów na forum.
Po prostu spawacz się pomylił.
Jednak pomyłka ta zdała egzamin. A co mnie najbardziej zadziwiło to szybkość zasysania.
@swerige opisywał gdzieś, że u niego nim zacznie lecieć to musi czekać kilka minut. U mnie praktycznie po kilkunastu sekundach. I praktycznie funkcjonuje od początku do końca aż w kegu jest 99,5*C. Ale to może dlatego, że koryguję RR ( właśnie tym zaworkiem umieszczonym na końcu chłodnicy.
Nie mam zamiaru narzucać nikomu żadnych sugestii - po prostu opisałem ten mój przypadek. Sam jestem zdziwiony tym przypadkiem - zwłaszcza po lekturze wielu wątków na ten temat.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2012, 07:29 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: olo 69 » piątek, 2 lis 2012, 21:49

U mnie też leci na VM praktycznie po chwili od otwarcia zaworu.
I mogę też odbierać praktycznie do samego końca procesu.
Początek z szybkością 1,9 litra,końcówkę około 1 - 1,2 litr na godz.
Potem już się nie bawię i spuszczam z 200 - 300 ml z LM i kończę proces.

Najdziwniejsze jest u mnie to, że czy mam wsad 15% czy 50% to jak puszczę szybciej niż 1,9 litra na godz to mi się destabilizuje kolumna.
Przy mocniejszym wsadzie niby powinno się szybciej odbierać a u mnie się nie da bo temp. w wypełnieniu się zwiększa.
Może muszę spróbować jeszcze raz przy mocniejszym wsadzie odbierać szybciej , bo tylko raz próbowałem i wtedy był zonk.

@lesgo58
A jaka Ty masz długość chłodnicy i jaki rozmiar wyjścia na końcówce chłodnicy?
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4281
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: lesgo58 » piątek, 2 lis 2012, 22:15

Długość 65cm, a ujście ma 1/4 cala.
Znalazłem na szybko tylko takie zdjęcie .Trochę niekompletne ale daje wyobrażenie o czym piszę...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4281
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: lesgo58 » sobota, 3 lis 2012, 08:08

olo 69 pisze:...Najdziwniejsze jest u mnie to, że czy mam wsad 15% czy 50% to jak puszczę szybciej niż 1,9 litra na godz to mi się destabilizuje kolumna....

A przy LM masz to samo?
A nie pomyślałeś, że powodem takiej sytuacji jest właśnie szybkość odbioru.
Zauważyłem, że ujście VM wytwarza duży ciąg par - co prawdopodobnie przekłada się na wytwarzanie efektu podciśnienia w kolumnie. I ten właśnie efekt powoduje destabilizacje.
W systemie LM pary unoszą się swobodnie.Co najwyżej ciśnienie może rosnąć gdy za mocno grzejemy.
Tak przynajmniej mi się wydaje.
Może wypowie się ktoś bardziej kompetentny w prawach fizyki i ewentualnie mnie poprawi.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: Emiel Regis » sobota, 3 lis 2012, 10:06

lesgo58 pisze:ujście VM wytwarza duży ciąg par - co prawdopodobnie przekłada się na wytwarzanie efektu podciśnienia w kolumnie.

Mam to samo przy LM- przy normalnej pracy chłodnica pracuje jak trzeba, ale wystarczy że na chwilę zakręcę zawór na papudze żeby zobaczyć ile % akurat mi schodzi, albo po prostu zacisnę przewód na odbiorze przy wymianie butelki- wtedy destylat, który zebrał się w papudze albo przewodzie spływając zasysa powietrze z chłodnicy, kolumna zaczyna głośno 'syczeć' a chłodnica oddaje ciepły destylat. Robi się właśnie taki 'ciąg'.
Podciśnienia raczej nie ma bo głowicę mam w pełni otwartą, nie ma nawet zaślepki.
Ktoś, kto ma tylko małe odpowietrzenie na głowicy może już mieć podciśnienie.
Pomaga przykręcenie zaworka i ponowne, wolne odkręcenie.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2012, 11:40 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: papo » sobota, 3 lis 2012, 10:52

Pytanie jeszcze czy będzie e-arc czy nie? Jeśli tak, to zawór 3/4 otwart na maxa, a resztę zrobi e-arc :)
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2012, 10:58 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery, interpunkcja.


kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: kobuszki » niedziela, 4 lis 2012, 02:28

Witam

Od pewnego czasu jestem posiadaczem dwóch kolumn w systemie Bobokapa wykonanych przez forumowych kolegów. Pierwszą była kolumna miedziana 2" z chłodnicą o długości 52 cm i zaworem kulowym 3/4 ". Druga kolumna z kwasówki wykonana przez Saszeta to: średnica 63,5mm, chłodnica 43cm i zawór kulowy 1/2". Wykonanie perfekcyjne w każdym szczególe. W/g mnie najwyższy profesjonalizm wykonania. Temat tu poruszany jest szczególnie interesujący nie tylko dla mnie, ale także dla wielu młodych stażem uczestników forum. Z moich doświadczeń na kolumnach z zaworami: 3/4" i 1/2" wynika że, cytując Brzydala, nie jest łatwo sterować zaworem kulowym, by utrzymać stabilizację w ciągu całego procesu. Założyłem, że proces będę prowadził ręcznie, bez e-arc. Przy pełnym otwarciu zaworu kulowego 3/4 " w kolumnie miedzianej, jak i 1/2" w kolumnie Saszeta, stabilizacja się rwała, temperatura szła w górę i to był koniec z jakością odbieranego destylatu. W obu kolumnach musiałem przymykać zawór kulowy metodą prób przynajmniej do połowy ,lub nawet mniej, by utrzymać stabilizację.
Według mnie rację ma Radius pisząc, że umieszczenie na końcu chłodnicy Liebiega zaworu precyzyjnego poprawia komfort pracy kolumny. Na to samo wpadł Zygmunt pisząc, że wystarczy zamiast zaworu precyzyjnego na końcu chłodnicy Liebiega zastosować dławicę, przewężenie z 3/8" do 3mm. Innymi słowy zawór kulowy otwarty "na full", a na wyjściu z Lebiega dławienie do średnicy 3mm lub zawór precyzyjny. Takie postawienie sprawy zgadza się w/g mnie z koncepcją e-arc Jarosława. Przecież na elektrozaworze e-arc też występuje dławienie do 3mm (w zależności od zaworu) i kolumna pracuje stabilnie. Proszę kolegów o przedstawienie swoich opinii w tej sprawie.
Pozdrawiam

Mod.
Bokakoba a nie Bobokapa, Liebiga a nie Liebiega
- ludzie to czytają :!:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lis 2012, 07:13 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę używać spacji !!!


michuszczecin
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 23:28
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: michuszczecin » niedziela, 4 lis 2012, 09:53

Moja chłodnica Liebiga na etapie budowy ma długość 30 cm.
Średnica rurki wewnętrzna około 17 mm,średnica płaszcza wodnego około 30 mm.
Sprawność chłodnicy na pewno wystarczy, ale czy objętość w czasie zasysania par będzie wystarczająca? (elektrozawór na końcu)
Długość wynika z tego że takie krótkie rurki mam, czy to wystarczy?
Nie będzie problemem dokupienie materiału i zrobienie wg projektu.
Ja nie wielbłąd pić muszę.

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: olo 69 » niedziela, 4 lis 2012, 18:15

Nie dawało mi spokoju to, dlaczego na moim VM mogę bez problemu i bardzo perfekcyjnie sterować szybkością odbioru zaworem 3/4 cala na ramieniu VM , podczas gdy niektórzy mają z tym problem.
Okazuje się, że ja mam redukcję do 1/4 cala zaraz przed chłodnicą. I pewnie właśnie to przewężeniu powoduje, że sterowanie zaworem na ramieniu VM jest bardzo perfekcyjne.
Wiec okazać się może, że zawór kulowy np. 1/2 cala jest wystarczający do VM . A żeby system działał dobrze i sterowanie zaworem kulowym na VM było bezproblemowe, potrzebne jest odpowiednie zwężenie na chłodnicy, przed lub za nią.
Pozdrawiam,olo 69


synah
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 3 lip 2011, 15:41
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: synah » piątek, 16 lis 2012, 16:48

Sverige2 napisał:
Chłodnica Liebiga ma ściśle określone wymiary i
pojemność wewnętrzną która powinna wynosić max. ok.50 ml.


Dane z rys Drgranatt:

Rura 17,2x1,6x600mm

17,2-2x1,6=14mm ------ Średnica wew. rury.

Obliczam pole powierzchni i objętość.
3,14x7^2=153,86mm2
153,86x600=92 316mm3
-----------------------------------------
Skąd wynik max. 50ml. skoro licząc pojemność rury tylko w płaszczu nadal jest inaczej.
Aby uzyskać taką pojemność należało by użyć rury o średnicy wew. 10mm
(czyli np: 12x1)
-------------------------------------------------

Czy popełniłem błąd? Proszę o krytykę. Szczególnie o wypowiedź Sverige2, którego wiedzę podziwiam.


Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

drgranatt
850
Posty: 869
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: drgranatt » piątek, 16 lis 2012, 21:29

synah pisze:Dane z rys Drgranatt:

Rura 17,2x1,6x600mm

17,2-2x1,6=14mm ------ Średnica wew. rury.

Obliczam pole powierzchni i objętość.
3,14x7^2=153,86mm2
153,86x600=92 316mm3

Czy popełniłem błąd? Proszę o krytykę. Szczególnie o wypowiedź Sverige2, którego wiedzę podziwiam.
Pozdrawiam.

Popełniłeś na początku błąd podstawowy ponieważ do obliczeń przyjąłeś długość rury 600mm a powinieneś przyjąć 500mm i wtedy objętość wyjdzie 76,930mm3 co w przeliczeniu da nam 76,93ml.
Czy to jest za dużo czy nie tego nie wiem :hmm:
Jeżeli komuś nie pasuje może przecież skrócić o 10cm albo dać cieńszą rurkę wewnątrz i wszystko będzie OK.
Pozdrawiam
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


synah
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 3 lip 2011, 15:41
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: synah » sobota, 17 lis 2012, 13:03

Muszę sprostować:
Skąd wynik max. 50ml. skoro licząc pojemność rury tylko w płaszczu nadal jest inaczej.

Tu chodziło o te 76.93ml.
Dlatego muszę niejako odświeżyć swój post.
Czytając zdanie, że ma mieć dokładne wymiary (dyg. czyli nie mogę od tak sobie manipulować wymiarami) i poj. max 50ml. i analizując, rodzi się przekonanie, że trzeba to wyjaśnić. Ciekaw jestem jak odniesie się do tego Sverige2 gdy kwestia ilości par zaciąganych w tym gorszej jakości pełni tu podstawową rolę.

Czy to jest za dużo czy nie tego nie wiem

I to jest pytanie, przez które się wypowiadam.

PS. Czepiam się by zrozumieć. Proszę o wyrozumiałość.
Dzięki i pozdrawiam.


synah
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 3 lip 2011, 15:41
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: synah » sobota, 1 gru 2012, 00:03

:czytaj: odpowiadam:

Wielkość przekroju chłodnicy Liebiga faktycznie ma znaczenie i to podwójne (jakość, czas). Ktoś na forum pisał, że po otwarciu zaworu kolejne wznowienie pracy trwa chwile, gdzie u Jarosława trwa kilka minut. Wnioskuję, że ten ktoś zastosował się do projektu z rys Drgranatt’a i wykonał te rurę właśnie z fi 17,2 gdzie w innym poście ujawnia sam Jarosław, że ta rura faktycznie mam mieć wymiar ISO 1/4 cala czyli 13,5mm.

Tu powstaje meritum.

Większa rura skrapla więcej par. Tworzy się podciśnienie które zaciąga kolejne pary i jeżeli kolejne pary dochodzą do miejsca gdzie następuje kolejne skroplenie to reakcja łańcuchowa się wznawia i następuje bezpośrednie wznowienie procesu. A u Jarosława trwa dłużej ponieważ to ciśnienie w głowicy (niewielkie) przepycha kolejne pary do miejsca skroplenia.

Pozostaje się teraz zastanowić czy lepsze wznowienie od razu czy po upływie minut. Ja tu skłaniam się w stronę opinii że lepsza mniejsza chłodnica i wolniejsze wznowienie bo po pewnym czasie zachodzi dopiero stabilizacja i właściwy odbiór lepszych par.

Skoro już stałem się aktywnym członkiem tego forum (chodź na razie empirycznym) to chcę tu napisać, że muszę jednak sprawdzić te moją myśl tu zawartą i zbuduje :bicz: 2 chłodnice o wymiarach wew. rury 13,5 i 17,5. Doświadczenie odpiszę dokładnie po jakimś czasie…

Pozdrawiam. :ok:


alemusial
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:03
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: alemusial » czwartek, 22 sie 2013, 16:06

Witam serdecznie,
na wstępie zaznaczę iż jestem absolutnym amatorem w psoceniu, ale poświęciłem tydzień na przebrnięcie przez podstawowe tematy na forum. Chciałbym zacząć psocić poprzez kolumnę Jarosława ale czy da się to zrobić:
1) Wykorzystując zamiast kega szybkowar (czy da się to szczelnie połączyć) i czy w ogóle jest to możliwe w tym skomplikowanym systemie?
2) Gotując na palniku gazowym, a więc bez stosowania e-arc itp tzn. bez angażowania elektroniki (mam czas na śledzenie procesu przez cały dzień).

Jeśli odpowiedź na powyższe pytania byłaby pozytywna to prosiłbym o wytłumaczenie schematu kolumny Jarosława a mianowicie co to za boczny schemat po lewej stronie rysunku tzn. ta rura wchodząca od lewej strony do kolumny tuż pod sondą termometru. Jakie jest jej zadanie, co by było gdyby ją zlikwidować i zaślepić wejście.
Nadmieniam iż chciałbym kolumnę wykonać w miedzi. Z góry dziękuję za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony piątek, 23 sie 2013, 21:26 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2995
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: Pretender » sobota, 24 sie 2013, 14:39

Wychodzi na to, że tydzień było za mało. Skoro interesuje Cię kolumna jarosława znajdź na forum wąteko tej konstrukcji. Jak załapiesz konkretne hasła będziesz wiedział czego szukać. To boczne odejście jakoś się nazywa. Bardziej wychowawcze będzie abyś sam do tego doszedł ;)


Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 21:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Chłodnica w systemie VM/LM

Postautor: Riddick » środa, 10 sty 2018, 06:54

synah pisze: Skoro już stałem się aktywnym członkiem tego forum (chodź na razie empirycznym) to chcę tu napisać, że muszę jednak sprawdzić te moją myśl tu zawartą i zbuduje :bicz: 2 chłodnice o wymiarach wew. rury 13,5 i 17,5. Doświadczenie odpiszę dokładnie po jakimś czasie…


Czas leci a wyników badań nie widać.
A tak na serio to robiłem instalacje C.O i została mi miedz. Trochę z kasą obecnie jestem w plecy, to też zamiast kupić postanowiłem zbudować skoro mam darmowy materiał.
I tu pytanie czy ktoś już doszedł do wniosku jaka ma być średnica wewnętrzna.
Posiłkując się ofertą od Zygmunta długość całkowita 70 cm płaszcz fi 28 długość 50cm.
I teraz rurka wewnętrzna fi 15 czy 18 bo mam obie , jedynie fi 15 musiał bym mufować z 3 kawałków.


Wróć do „Chłodzenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości