problem z destylatem z jabłek i gruszek
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: wtorek, 16 paź 2012, 17:44
Mam problem. Robiłem z zacier z gruszek i jabłek na drożdżach piekarskich, na 4L wody dałem 1kg cukru. Stało jakieś 2 miesiące. Metoda otwartej bańki z gazą na wierzchu. Przy destylacji od początku dawało 50% i pomału spadało(średnia wyszła 40%). Wynik końcowy mnie zasmucił, bo z 18L nastawu wyszedł 1.2L produktu, który pachnie pieczonymi jabłkami i delikatnie acetonem, ma kwaśny smak i jest mętne. Zapach acetonu i jabłek mogę jeszcze zrozumieć. Mętność także. Ale co do smaku i mocy, to nie mogę sobie tego wyjaśnić logicznie. Co mogłem źle zrobić? Nadmienię, że parę dni temu przepuściłem 6 litrów zacieru z śliwek z tego samego okresu i wyszło wszystko w porządku (kolor i smak ok. średnia 65%).
Ostatnio zmieniony środa, 17 paź 2012, 12:56 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: wtorek, 16 paź 2012, 17:44
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: problem z destylatem z jabłek i gruszek
Na Twoje pytanie odpowiedź już jest i to w kilkudziesięciu o ile nie kilkuset postach.
Odrobina lenistwa każdemu się zdarza ale w Ty przesadziłeś. Miłego czytania.
Zacieranie ziaren enzymami lub słodem, wszystko, czego nie zacierasz nazywa się NASTAW.lolokadius pisze:A jaki sposób robienia zacieru jest najlepszy?
Na Twoje pytanie odpowiedź już jest i to w kilkudziesięciu o ile nie kilkuset postach.
Odrobina lenistwa każdemu się zdarza ale w Ty przesadziłeś. Miłego czytania.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
klarowanie gotowego nastawu z gruszek i jabłek
Mam już prawie gotowy nastaw z gruszek i jabłek, fermentacja na ukończeniu. Ale zaczynam się martwić jak go sklarować tak aby był czysty i gotowy do gotowania.
W sumie ok. 55 litrów z rozdrobnionymi gruszkami i nieco jabłek które nadal pływają tworząc mniejszą już czapę z gruszkami a raczej z ich musem. Może ktoś mi podpowie jak najlepiej przygotować do przepędzenia. Filtr węglowy w tym przypadku nie wchodzi w grę, prasa również myślę niezbyt rzadkim worku czy coś w tym rodzaju. A może jest inny sposób po przez dodanie środka do sklarowania?
W sumie ok. 55 litrów z rozdrobnionymi gruszkami i nieco jabłek które nadal pływają tworząc mniejszą już czapę z gruszkami a raczej z ich musem. Może ktoś mi podpowie jak najlepiej przygotować do przepędzenia. Filtr węglowy w tym przypadku nie wchodzi w grę, prasa również myślę niezbyt rzadkim worku czy coś w tym rodzaju. A może jest inny sposób po przez dodanie środka do sklarowania?