Bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
robespierr
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 30 wrz 2012, 12:23

Post autor: robespierr »

Witam . Mam problem ze swoim bimberkiem. A mianowicie chodzi o to ze po destylacj samogon wyszedł bez mocy miał on kolo 12 procent a w smaku był on słodko kwaśny ( ciezko określic ten smak). Pierwszy raz cos takiego mi wyszło. Co robić, gdzie jest przyczyna? Prosze o pomoc
promocja
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: Wald »

O cholera :!: . Pomijając to co wyszło, lepiej powiedz z czego to robiłeś. To jest intrygujące.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Lucyferek
30
Posty: 45
Rejestracja: środa, 25 maja 2011, 17:51
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: Lucyferek »

Faktycznie dziwne. Poza tym z czego, napisz też jak robiłeś, ile stało, gdzie, czym klarowane i opisz sprzęt oraz jak przebiegał proces.
Awatar użytkownika

Marcin.U
50
Posty: 99
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: Marcin.U »

Skoro słodko kwaśny to nie sugeruj się odczytem z alkoholomierza bo jeśli słodycz dostała się do destylatu to bardzo zakłóca odczyt. Może Ci wyjść nawet poniżej zera alkoholu który w rzeczywistości jest w badanym roztworze :P

Autor tematu
robespierr
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 30 wrz 2012, 12:23
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: robespierr »

Zrobione było z gruszek i jabłek, do tego na 1kg cukru 3L wody, oczywiście przegotowanej. Do tego dodane jedna paczka drożdży winiarskich, wcześniej przygotowanych. Zacierek stał 3 tyg, a nawet 4 tyg. Chciałem z tego wydobyć goryczkowy smak. Przeważnie mi się to wcześniej udawało. W tym przypadku się to nie udało. Następnie zacier destylowałem w metalowej bańce, od niej wychodził gumowy wężyk w górę, a potem w dół, gdzie łączył się z miedzianą rurka, która chłodziła produkcję . Wszystko było szczelne. Nie mam pojęcia co było źle, zawsze mi wychodziło, nigdy nie miałem takiego problemu.
Ostatnio zmieniony środa, 3 paź 2012, 20:07 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: Wald »

Winne są drożdże. Winiarskie stosuje się do wina, a Ty nastawiłeś zwykłą cukrówkę. Dodatek 3 litrów wody na kilogram cukru, nawet pomimo owoców, czyni nastaw zwykłą cukrówką. Do tego konieczne są drożdże gorzelniane. Winiarskie po prostu nie przerobiły całego cukru. Zrobiłem dawno coś podobnego i czekałem 4 miesiące, aż drożdże zrobią co swoje.
Przegotowana, czyli pozbawiona tlenu woda, również spowolniła pracę drożdży.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
robespierr
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 30 wrz 2012, 12:23
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: robespierr »

Zawsze robiłem tak samo i wychodził dobrze. Woda prosto z kranu tez nie może podobno być bo zawiera chlor a po drugie kamień ? czytałem gdzieś ze to źle wpływa na fermentacje? Mówisz kolego żeby zmienić drożdże ?

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: we125 »

Możesz napisać ile było BLG jak nastaw skończył pracować. Ja z winnych drożdży stosuje IOC BAYANUS i przerabiają cukier w półtora tygodnia nie sadzę aby winny był rodzaj drożdże skoro owoce były dodane do nastawu. Raczej bym szukał powodu dlaczego drożdże nie przerobiły cukru. Może miały zbyt niską temperaturę ,drożdże były zdechłe ,kolega zabił je temperaturą albo przyczyną była przegotowana woda i drożdże bez tlenu nie rozmnożyły się.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: Wald »

Wierzę że wychodzi, ale pewnie nie dodajesz 3 litrów wody na kilogram cukru.
To jest cukrówka do drożdży gorzelnianych.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
robespierr
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 30 wrz 2012, 12:23
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: robespierr »

Zawszę robiłem z 3 litów wody i było dobrze. Ale dziękuję za radę
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: Zygmunt »

Woda prosto z kranu tez nie może podobno być bo zawiera chlor a po drugie kamień ? czytałem gdzieś ze to źle wpływa na fermentacje?
Chlor odparuje po kilku minutach, kamień nie ma wpływu na produkt. Co innego w piwowarstwie- ale cukrówka i tak idzie do destylacji.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: we125 »

Wierzę że wychodzi, ale pewnie nie dodajesz 3 litrów wody na kilogram cukru.
To jest cukrówka do drożdży gorzelnianych.
Taką ilość cukru nie przerobią żadne drożdże nawet gorzelniane nie mają szans tego zjeść.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: Wald »

Prawie zaniemówiłem, bo gorzelniane (pierwsze z brzegu, np. T3) mają w przepisie 7kg + woda do 25 litrów. Odejmując objętość cukru, wychodzi 21,8 litra. Stawiam złotówki przeciwko orzechom, że przerobi. To jest 29Blg, a trójniak startuje z 35Blg i przerabia.

A na prawdę, był to skrót myślowy, bo w omawianym nastawie był jeszcze sok.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 519 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: mtx »

Wald pisze:Odejmując objętość cukru, wychodzi 21,8 litra... ...To jest 29Blg,
Odejmując cukier (7x0,6=4,2) to zostaje 20,8l wody i to jest jeszcze więcej niż 29blg i
wg mnie drożdże nie mają problemu z przerobieniem, często powiększałem ilość cukru i też
przerabiały, może trochę dłużej ale zawsze schodziło poniżej zera...
Więc nie mogę się zgodzić z tym:
we125 pisze:Taką ilość cukru nie przerobią żadne drożdże nawet gorzelniane nie mają szans tego zjeść.
Pozdrawiam :piwo:

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: we125 »

Odejmując cukier (7x0,6=4,2) to zostaje 20,8l wody i to jest jeszcze więcej niż 29blg i
wg mnie drożdże nie mają problemu z przerobieniem
W porządku koledzy skoro mówicie że wam przerobi to pewnie tak jest. Mi nigdy nie zdarzyło się aby drożdże przerobiły 29 BLG do -4. Stosowałem wiele rodzajów ale nigdy nie zeszły do -4 przy takiej ilości cukru.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: bimberek wyszedł bez mocy i kwaśno słodki

Post autor: Wald »

Zaraz, moment, we125 przepraszam, ale znowu wyszedł ze mnie winiarz, może bardziej miodosytnik. Zasugerowałem się rekomendowanym ogólnie 22Blg przy starcie, więc 29 to jeszcze nie wielkość kosmiczna. A tutaj zastanawiamy się, czy drożdże zdążą zeżreć wszystko zanim padną. Kurcze nie wiem, przynajmniej z praktyki nie wiem, nie testowałem tego tak dokładnie i na różne warianty. To są drożdże do szybkiej fermentacji i w wysokiej temperaturze :bezradny: . Producent na opakowaniu twierdzi, że zeżrą wszystko, ale jak mówisz, że zostanie, pozostaje mi przyjąć taką informację od praktyka. Myślę, że skoro wyjaśniłem swoje wcześniejsze wypowiedzi, darujecie mi tą małą wpadkę.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”