Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ksieciu007
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 13:35
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków

Post autor: Ksieciu007 »

Witam. Otóż dwa miesiące temu zacząłem robić wino z czerwonych porzeczek. Jeszcze 3 tyg temu wszystko było ok. Aż tu nagle gdy nadeszła pora obciągu wina znad osadu okazało się , że jest popsute. Konkretnie stało się mocno gazowane i kwaśne. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna i czy można coś z tym jeszcze zrobić? Dodam, że systematycznie kontrolowałem szczelność korka i rurki i wszystko było ok...:(
Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw.
Plutarch
promocja
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Wald »

Czemu twierdzisz że popsute? Co się stało? Jak to robiłeś? Mogę zgadywać, Ale czy trafię?
Mało informacji, żeby cokolwiek podpowiedzieć.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ksieciu007
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 13:35
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Ksieciu007 »

Wydaję mi się, że jest popsute ponieważ stało się bardzo kwaśne i mocno gazowane. Jeszcze 3 tyg temu takie nie było, było po prostu półwytrawne i miało jedynie lekki gaz. Sposób robienia i proporcje były zapożyczone z książki E. Kwapisz "Wyrób wina i piwa domowego".

5kg owoców
3 kg cukru
5,5 l wody
oczywiście drożdże i pożywka
Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw.
Plutarch
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: radius »

A może jak trzy tygodnie temu otwierałeś balon, to winko się zakaziło i zaczęła się fermentacja octowa :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ksieciu007
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 13:35
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Ksieciu007 »

Otwierałem co jakieś 3 tyg żeby sprawdzić czy jest odpowiednia ilość cukru, czy poprostu nie wyjdzie zbyt wytrawne, i w razie potrzeby dosładzałem. Możliwe, że to przyczyna, ale z każdym winem tak robiłem i zawsze się udawało.
Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw.
Plutarch
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Wald »

Ja stawiałbym na to, że wino przerobiło cały cukier, więc musi być kwaśne. Ponad 10 litrów nastawu i 3kg cukru. W końcu to porzeczki. Mocne nagazowanie może być spowodowane klarowaniem i niską temperaturą. Bez drobin w płynie gaz nie ma gdzie zacząć wytrącania się z płynu, podobnie jak w kolbie bez kamyków wrzennych. Dodatkowo niska temperatura sprzyja rozpuszczaniu dwutlenku w wodzie. Podobnie 8 miesięcy dofermentowywał mój kowieński w chłodnej piwnicy. Twoje wino może nie jest jeszcze zepsute. Ale to tylko moja teoria. Przemyśl czy mam rację, czy tak właśnie może być z tym winem. Jeśli warunki są zupełnie inne, to pewnie wino zachorowało.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Emiel Regis »

Odlej pół szklanki, dobrze wymieszaj żeby odgazować (przy okazji sprawdź zapach), wrzuć ze 2 łyżeczki cukru i dokonaj pomiaru organoleptycznego :)
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ksieciu007
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 13:35
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Ksieciu007 »

Obie teorie są prawdopodobne. A jeśli Wald masz rację to co zrobić? Dodać cukru?
Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw.
Plutarch
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Wald »

To zależy co planowałeś, co chcesz otrzymać. Mocne, słabe, słodkie, wytrawne. Przecież nic nie wiem. Poczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html i odpowiedz. Pomyślimy. Na razie nie panikuj.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ksieciu007
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 13:35
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Ksieciu007 »

Chciałbym zrobić wino półwytrawne o mocy 13%, ponieważ jakoś wino półsłodkie do porzeczek mi nie pasuje. A mam pytanie. Czy w ogóle można zrobić wino półwytrawne o mocy 14-15%?
Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw.
Plutarch
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: kwachu »

Ksieciu007 możesz zmajstrować wino półwytrawne o jakiej chcesz mocy , wszystko zależy od Ciebie. Musisz kierować się smakiem,próbując co jakiś czas, albo odpowiednio obliczyć ilość cukru w winie. Z tym , że w pierwszym przypadku uzyskasz wino mocne . W drugim przypadku przerywasz fermentację np. siarkując wino , w momencie kiedy dla Ciebie smak będzie najbardziej odpowiedni.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Wald »

Ksieciu007 pisze: Czy można zrobić wino półwytrawne o mocy 14-15%?
Można, ale tak duża zawartość alkoholu w wytrawnym winie będzie się wybijać. Smakować będzie jak drink z soku z czystym alkoholem. To tak jak z kwasami. Im mniej cukru, tym bardziej one przeszkadzają.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ksieciu007
30
Posty: 37
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 13:35
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Ksieciu007 »

Panowie problem po części rozwiązany. Było tak jak mówił Wald. Drożdże po prostu zjadły cały cukier. Zrobiłem tak: spuściłem 0,5l wina, dodałem do tego 0,5 kg cukru, zagotowałem aby cukier się rozpuścił i wlałem z powrotem. Na drugi dzień, czyli dziś, smak się poprawił. Nie jest już tak kwaśny, a bardzie półwytrawny, jednak nadal czuć lekki gaz ale to chyba dlatego, że winko jeszcze pracuje.

Nie wiem tylko czemu po wypiciu około pół szklanki tego wina mam problemy gastryczne lekko mówiąc. Z winnymi winami tak nie miałem nawet gdy nie były w połowie zrobione.
Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw.
Plutarch
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Emiel Regis »

Możliwe że zaszkodziły Ci drożdżaki, skoro wino jeszcze pracuje.
Miałem tak kiedyś z cydrem.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Popsute wino z czerw. porzeczek. Czy da się coś jeszcze zrobic?

Post autor: Amadeuss »

Raczej na pewno zaszkodziły mu drożdże – wypił szklankę aktywnych grzybków które właśnie dostały nową porcyjkę cukru. Więc nic dziwnego że rewolucja w żołądku się odbyła :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”