goryczka w destylacie jabłkowym
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: goryczka w destylacie jabłkowym
To nie zacier, ino nastaw. To tak w kwestii formalnej.
Goryczka, jeśli pochodzi z pestek, nie minie. Ale nie jest też jakoś specjalnie szkodliwa, prędzej zabije Cie alkohol, niż kwas pruski z pestkowej amigdaliny.
Dziwne, ja jabłka na wino tnę razem z pestkami i nie czuję żadnej goryczki. Może to kwestia odmiany jabłek?
Goryczka, jeśli pochodzi z pestek, nie minie. Ale nie jest też jakoś specjalnie szkodliwa, prędzej zabije Cie alkohol, niż kwas pruski z pestkowej amigdaliny.
Dziwne, ja jabłka na wino tnę razem z pestkami i nie czuję żadnej goryczki. Może to kwestia odmiany jabłek?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: goryczka w destylacie jabłkowym
@pit_b
Może rozwiniesz Twoją odpowiedz...
Może rozwiniesz Twoją odpowiedz...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 103
- Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: goryczka w destylacie jabłkowym
Ja więcej wypalam dziennie tego kwasu w papierochach niż jest go 0.5 l owocówki (policzyłem) Muszę rzucić i tak to świństwo........ palenie.pokrec pisze: niż kwas pruski z pestkowej amigdaliny.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: goryczka w destylacie jabłkowym
I tego się trzymaj
A o jakiś kwasach pruskich zapomnij.Tylko ciesz się tym co przepędziłeś...
Jesli chodzi o goryczkę - to na przyszłość musisz sam zadecydować jak intensywną goryczkę chcesz mieć.
Jesli wolisz łagodny trunek ( bez wyrazu ) - to musisz wyczyścić owoc z wszelkich gniazd pestkowych i innych niepotrzebnych części.
Jeśli chcesz mieć jakiś tam posmak goryczki ( czasami podnoszący atrakcyjność trunku ) - to regulujesz ilość pestek w nastawie , nalewce itp.
Dodatkowym czynnikiem zwiększającym moc goryczy jest zmiażdżenie pestek.
A o jakiś kwasach pruskich zapomnij.Tylko ciesz się tym co przepędziłeś...
Jesli chodzi o goryczkę - to na przyszłość musisz sam zadecydować jak intensywną goryczkę chcesz mieć.
Jesli wolisz łagodny trunek ( bez wyrazu ) - to musisz wyczyścić owoc z wszelkich gniazd pestkowych i innych niepotrzebnych części.
Jeśli chcesz mieć jakiś tam posmak goryczki ( czasami podnoszący atrakcyjność trunku ) - to regulujesz ilość pestek w nastawie , nalewce itp.
Dodatkowym czynnikiem zwiększającym moc goryczy jest zmiażdżenie pestek.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz