2 lata więzienia za sześć wieków tradycji
-
Autor tematu - Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: 2 lata więzienia za sześć wieków tradycji
Haha, taka będzie moja linia obrony jak mnie przyłapią z rektyfikowanym produktem - to nie jest 'prawdziwy' bimber ; ) tylko nazwisko eksperta trzeba zanotować..- Skala pędzenia bimbru w Polsce jest stosunkowo niewielka, do tego stopnia, że trudno jest kupić prawdziwy bimber. Na bazarach, a nawet u tak zwanych zaufanych źródeł można wprawdzie nabyć alkohol, który jest oferowany jako samogon, ale analiza składu chemicznego w znakomitej większości przypadków wykazuje śladowe ilości skażalników, które nie mają prawa powstać w prawdziwym bimbrze - stwierdza ekspert.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: 2 lata więzienia za sześć wieków tradycji
No to jak dostana prawdziwy bimber, to zobacza na chromatogramie tylko wode i etanol. Nic poza tym. Ciekawe, jak domyślą się, skąd to pochodzi...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: 2 lata więzienia za sześć wieków tradycji
+ parę innych związków (jeżeli to kolumna) lub + paręnaście (jeżeli pot-still). Tylko, że nikt analizy nie będzie robił. Klepną od razu grzywnę, sprzęt zabiorą i po robocie.zobacza na chromatogramie tylko wode i etanol.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: 2 lata więzienia za sześć wieków tradycji
No właśnie dla mnie, z tekstu wynika, że nie wiedzą, że można zrobić czysty alkohol poza polmosem. Dla nich alkohol produkowany w domu ('prawdziwy' bimber) musi mieć zanieczyszczenia, więc jeżeli znajdą spirytus w nieakcyzowych butelkach będą podejrzewać, że w najgorszym wypadku pochodzi zza granicy.
Oczywiście proszę czytać powyższe z przymróżeniem oka (lewego), naśmiewam się z redaktora i eksperta.
Oczywiście proszę czytać powyższe z przymróżeniem oka (lewego), naśmiewam się z redaktora i eksperta.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
Autor tematu - Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: 2 lata więzienia za sześć wieków tradycji
Witajcie,
Mój szwagier pracuje na oczyszczalni ścieków kiedyś był świadkiem komisyjnego "niszczenia" nielegalnego alkoholu. Cala świta z urzędu miasta i starostwa + Policja oraz Dyrekcja oczyszczalni i.... komisyjnie wlewanie spirytusu do spływu
Podobno nie jednemu się łezka w oku zakręciła
Wracam do pędzenia, tzn pędzę; Bywajcie
Bzymekl
Mój szwagier pracuje na oczyszczalni ścieków kiedyś był świadkiem komisyjnego "niszczenia" nielegalnego alkoholu. Cala świta z urzędu miasta i starostwa + Policja oraz Dyrekcja oczyszczalni i.... komisyjnie wlewanie spirytusu do spływu
Podobno nie jednemu się łezka w oku zakręciła
Wracam do pędzenia, tzn pędzę; Bywajcie
Bzymekl
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 13:12
- Podziękował: 1 raz
Re: 2 lata więzienia za sześć wieków tradycji
Tylko że Państwo nie jest stratne z każdego wypędzonego 1 litra bimbru wielkość akcyzy. Aby zrobić bimber coś trzeba kupić (w zależności z czego), jakaś energię 'zapodać' w celu odpędzenia, prawdopodobnie w większości tych wydatków jest już jakiś tam podatek. Czyli straty Państwa są pomniejszone o te koszty. Do tego dochodzą inne względy..... .Jak już chce ktoś liczyć straty to wszystko musi wziąć pod uwagę.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: 2 lata więzienia za sześć wieków tradycji
Patryk, w dobie księgowości kreatywnej nikt nie przejmuje sie rzeczywistością. Liczy się tak, żeby było wygodnie temu, kto płaci.
Na pytanie "ile jest 2+2" odpowiadają:
księgowy: "4"
dobry księgowy: "muszę się zastanowić"
geniusz księgowości: "a ile ma być?"
Na pytanie "ile jest 2+2" odpowiadają:
księgowy: "4"
dobry księgowy: "muszę się zastanowić"
geniusz księgowości: "a ile ma być?"
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 57
- Rejestracja: piątek, 24 sie 2012, 09:56
- Ulubiony Alkohol: różne różności
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: 2 lata więzienia za sześć wieków tradycji
Ja rozumiem pełną konspirę na obydwu forach o psoceniu i gdybym psocił też byłbym w pełni zakonspirowanych choć obecnie jestem zdekonspirowany, ale ciekawi mnie czy znacie przypadki, że ktoś miał problemy w zw. z psoceniem produktów fermentacji?
Swoją drogą dobrze, że Kora bierze wszystko na klatę łącznie z pięknym agentem i psocenie zostaje w cieniu.
Tak mi się jeszcze z tym skojarzyło (nie wiem czy tym się zajmowaliście). Problem filozoficzny Podlaskiej samogonki zbożowej - zarejestrowanej przez Państwo (w postaci Ministerstwa Rolnictwa) jako produkt tradycyjny, który by tradycyjnie wytwarzać to trzeba ją spsocić nielegalnie? Legalnie jak rozumiem tego produktu tradycyjnego wytworzyć nie można - bo już nie będzie tradycyjny!? Ja się gubię.
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... ka-zbozowa
Swoją drogą dobrze, że Kora bierze wszystko na klatę łącznie z pięknym agentem i psocenie zostaje w cieniu.
Tak mi się jeszcze z tym skojarzyło (nie wiem czy tym się zajmowaliście). Problem filozoficzny Podlaskiej samogonki zbożowej - zarejestrowanej przez Państwo (w postaci Ministerstwa Rolnictwa) jako produkt tradycyjny, który by tradycyjnie wytwarzać to trzeba ją spsocić nielegalnie? Legalnie jak rozumiem tego produktu tradycyjnego wytworzyć nie można - bo już nie będzie tradycyjny!? Ja się gubię.
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... ka-zbozowa
"Vistula: nie kosi, nie młóci, a chłopa obróci" Lucjan Pyzik