Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
krejzol
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 20 lip 2012, 14:07
Załączniki
Drożdże zginęły po dniu fermentacji (upały)

Postautor: krejzol » piątek, 27 lip 2012, 10:25

Witam,

Czy da się uratować jeszcze nastaw, jeżeli po dniu fermentacji dość burzliwej, temperatura brzeczki wzrosła do 30 stopni i drożdże zginęły? Nic się nie zapowiadało że wczoraj będzie taki upadł, a niestety dopiero koło 22:00 wróciłem do domu z trasy. I teraz nie wiem czy dodać nowe drożdże? Coś z tego wyjdzie? Szkoda mi trochę to wylewać, gdyż zamiast glukozy użyłem słodu w formie syropu (chyba tak się na to mówi) a to do tanich nie należy :)


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże zginęły po dniu fermentacji (upały)

Postautor: Zygmunt » piątek, 27 lip 2012, 11:02

Ekstrakt słodowy :) Jakie to drożdże był? 30C nie powinno zabić drożdży. Masz cukromierz?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
krejzol
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 20 lip 2012, 14:07
Załączniki
Re: Drożdże zginęły po dniu fermentacji (upały)

Postautor: krejzol » piątek, 27 lip 2012, 11:34

Drożdże Safbrew S-33 saszetka 11,5 g

Zawartość cukru przy dodawaniu drożdży 10
Dziś po około 35 godzinach fermentacji około 4

Nie czuć całkowicie w zapachu drożdży. Czy to możliwe aby takim czasie zakończyła się fermentacja?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Drożdże zginęły po dniu fermentacji (upały)

Postautor: Zygmunt » piątek, 27 lip 2012, 11:52

S-33 odfermentowują dość płytko, do 3-5BLG. S-33 w podwyższonej temperaturze fermentacji wydzielają zapach zgniłego jaka (który nie zawsze przechodzi do piwa)- czujesz coś takiego? Obecne temperatury nie sprzyjają fermentacji piwa, optimum dla S-33 to ok. 15- 24C.

Fermentacja burzliwa na tych drożdżach (i przy takiej temperaturze) może trwać spokojnie nawet dwa dni. Cukromierz prawdę Ci powie. Jak się BLG do jutra nie zmieni, to dawaj na tydzień na cichą i do butelek.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości