Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
venix
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 6 lip 2012, 07:14
Załączniki
Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

Postautor: venix » poniedziałek, 9 lip 2012, 06:56

Witam

Zakupiłem wczoraj miód lipowy (3 litry), chciałbym się dowiedzieć, czy możecie zaproponować jakiś dobry przepis na dwójniak lub trójniak. Szukając czegoś dobrego natknąłem się na przepis ze skórką z pomarańczy, miał ktoś okazje smakować tego produktu?
Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na wykorzystanie miodu lipowego, chętnie spróbuje.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 lip 2012, 15:05 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

Postautor: Wald » poniedziałek, 9 lip 2012, 16:54

Przebrać wybrać: http://miodosytnictwo.pl/
Polecam kowieński. Lipa to właśnie surowiec na ten trunek.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Autor tematu
venix
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 6 lip 2012, 07:14
Załączniki
Re: Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

Postautor: venix » poniedziałek, 9 lip 2012, 17:52

Dokładnie o Kowieński mi chodziło, robiłeś może ten trunek, jak to się dokładnie wytwarza
i jaki to stopień trudności, bo generalnie to nieraz straszą na innych forach żeby się nowicjusze za niektóre trunki nie brali, jak jest w tym przypadku.
Mam 3 litry świeżego miodu lipowego kręconego dwa dni temu. Czytałem, że w tym przypadku nie sycimy tego miodu.
Generalnie to różne fakty i mity na temat sporządzania czytałem możesz napisać ze swojego punktu widzenia jak byś to zrobił.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Dobry dwójniak lub trójniak z miodu lipowego

Postautor: Wald » poniedziałek, 9 lip 2012, 18:23

Kowieński to tzw. miód panieński, czyli bez dodatków smakowych. Zacznij od trójniaka. Żeby nie dublować wszystkiego co o miodach zostało już napisane, muszę polecić lekturę forum. Zobacz: pierwszy-poltorak-t2603.html jako naukę na cudzych błędach. Zwróć uwagę na sposób szczepienia nastawu drożdżami. Jeśli po pochłonięciu zamieszczonej na forum wiedzy o miodach będziesz miał jeszcze jakieś pytania wal śmiało, pomożemy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości