Sake

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: amator »

Dobra, jest w necie wiele różnych opinii na ten temat ale czy ktoś wie dokładnie co to takiego ?? Wielu twierdzi ze to wino z ryżu a inni ze to wódka ryżowa?

Potrzebuje konkretów !!
koncentraty wina
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: sake

Post autor: kwachu »

Witaj amator .
Tak się składa,że interesują mnie alkohole Azji.
Sake jest napojem produkowanym z ryżu [ poddanego odpowiednim zabiegom] wody
i drożdży.Proces przygotowania sake, a właściwie Nihonshu
przypomina proces warzenia piwa. Lecz ze względu na moc [ do 20%] tradycję i smak
nazywa się je winem ryżowym. Ale pamiętaj,że sake nie jest ani winem ani wódką.
W Japoni wytwarza się alkohole destylowane na bazie ryżu np. shochu lub awamori na
Okinawie.A tak dla jasności sake znaczy po japońsku alkohol.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: sake

Post autor: amator »

No dobra czyli to bardziej wino ryżowe?
A masz może jakiś przepis na Nihonshu ? Bo ciekawi mnie jak wytworzyć 20%, normalnie drożdże tyle nie wytrzymają podczas fermentacji.
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: sake

Post autor: kwachu »

amator

To na początek http://www.geocities.co.jp/foodpia/1751/sake.html po angielsku ale dasz radę
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
amator

Post autor: amator »

No dzieks
Ja coś zrozumiałem ale przydało by sie to z grubsza przetłumaczyć dla reszty populacji polskiej

Jest ktoś chętny? Plissssss
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: sake

Post autor: kwachu »

Hej .
amator http://www.piwodziej.pl/Koji_Kin_10g_ku ... e-173.html
masz adres gdzie możesz kupić suszone koji do sake.

Panowie muszę się pochwalić ,że dochowałem się własnego koji.
POZDRAWIAM kwachu !

Turtle
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2009, 18:38
Krótko o sobie: :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: sake

Post autor: Turtle »

kwachu - jakieś uwagi co do produkcji może..? Mam 3letnią praktykę w produkcji win, do sake przymierzam się od ponad roku, ale zawsze coś wypadało.. jak nie brak czasu to brak koji w PL. Podaną przez Ciebie stronę znalazłem już dawno temu, jak i wiele innych porządnie opisujących proces produkcji. Mam też skany przepisów z opakowania (które dopiero do mnie jedzie z piwodzieja). Czyli teoretycznie wszystko wiem.. teoretycznie. A jak wygląda praktyka u nas?
Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: sake

Post autor: jouu »

Ogółem tych pleśni w Polsce się nie da kupić, trochę już spędziłem na szukaniu.... z marnym efektem...

Były 2 tematy o Sake...

Przepis na "Polska Sake"
wino-ryzowe-t37.html

i tu coś o "Sake"
przepis-na-zacier-z-ryzu-t1181.html

Jeśli zaczaisz coś z linków w ostatnim poście (bo ja to tylko francuski znam dobrze) to chętnie dowiedział bym się czy to jest to czy nie to...

Jeśli znajdziesz sklep z "Koji" to chętnie dołożę się do zamówienia
Dobry bimber nie jest zły ;]
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: sake

Post autor: Zygmunt »

Jouu, czego nie spojrzałeś w linki podane wyżej?
http://www.piwodziej.pl/Koji_Kin_10g_ku ... e-173.html
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Gość
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: czwartek, 1 sty 1970, 01:00
Re: sake

Post autor: Gość »

"W magazynie:jest"

Niedawno jeszcze zaglądałem tam i ciągle "brak"...

Dzięki
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: sake

Post autor: Kucyk »

Dobra, mamy tego pędzlaka i co dalej? Namnożyć go jak drożdże? Jak on ma się za ten ryż zabrać???

Kwachu, ratuj!!!
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: sake

Post autor: kwachu »

Witam.
Koji namnażamy na ryżu , ale broń Boże rozgotowanym. Ryż powinien być ugotowany najlepiej na sypko. Kiedy osiągnie temp. ok. 30 st. C mieszamy go z suchym koji i przez kilka dni trzymamy w ciepełku ( można wykorzystać do tego lodówkę turystyczną z mała grzałką akwariową z termostatem) Po jakimś czasie ryż pokryje się białą lub żółtą pleśnią, która jeśli potrzymamy ją zbyt długo zzielenieje . To jednak nie dyskwalifikuje naszego koji. Teraz możemy ugotować więcej ryżu i wymieszać go z naszym starterem oraz drożdżami , wodą i fermentujemy tak jak wino .
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: sake

Post autor: Kucyk »

A czy tą pleśń można dale rozmnażać aby nie kupować zarodników??
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: sake

Post autor: kwachu »

Gotowe Kome-koji do szczelnego pojemnika i do lodówy . Jeśli będzie dość zimno to może stać naprawdę długo.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: sake

Post autor: Kucyk »

Nareszcie znalazł się fachowiec!

Zatem jeszcze jedno pytanie.

Mamy spleśniały ryż w pojemniczku (MP*) i piszesz, że należy go wymieszać z tym do fermentacji. Ale czy czekać aż całość wsadu zapleśnieje, czy bezpośrednio po wymieszaniu dodać drożdże i ładować do fermentorów?

*) Matkę Pleśniową
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: sake

Post autor: kwachu »

...bezpośrednio po wymieszaniu dodać drożdże i ładować do fermentorów .

Tak jest Ale z tym fachowcem nie ma co przesadzać.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: sake

Post autor: Kucyk »

To kolejne pytanie:

Czy ten ryż cośmy go wrzucili do fermentacji cały zostanie zjedzony, czy będzie on nadal w formie ziarenek?
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: sake

Post autor: kwachu »

Podczas fermentacji sake równolegle przebiegają dwa procesy . Pierwszym jest scukrzanie skrobi ryżowej pod wpływem pleśniowych enzymów amylolitycznych , a drugim fermentacja alkoholowa. Tak więc ryż ulegnie upłynnieniu , oczywiście po fermentacji na dnie fermentatora pozostanie dużo osadu który musimy odcisnąć ( w moim przypadku przez pieluchę tetrową) rękami lub prasą. Zlewamy , klarujemy , pozwalamy dojrzeć i pijemy. Wody dodajemy do fermentacji naprawdę niewiele .
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Sake

Post autor: Agneskate »

Temat przywrócony. Część postów wydzielona do tematu: Nuruku.
Pozdrawiam Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”