Drożdże BLACK BULL

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

Witam wszystkich "cukrowników" :lol:
Chciałbym się podzielić z wami moimi spostrzeżeniami i opinią o nowych drożdżach turbo dostępnych na rynku - BLACK BULL TURBO YEST
black bull.jpeg
Zakupiłem te drożdże do przetestowania i w poniedziałek do południa zrobiłem nastaw z 7 kg cukru i 22 litrów wody. BLG początkowe wyniosło 26.
Grzybki rozpoczęły pracę prawie natychmiast :) Po godzinie ładnie pracowały a po pięciu, nastaw buzował jak nie schłodzone "Sowietskoje Igristoje" :mrgreen:
Przez cały czas, temperatura nastawu utrzymywała się na poziomie 28-290C.
Dzisiaj rano zerkam na fermentator a tu temp. 25-260C. Zmierzyłem więc BLG i - niespodzianka - zaszło poniżej zera :lol: Na moje oko jest gdzieś na poziomie -3. Napisałem, że to była niespodzianka, gdyż na opakowaniu jest napisane, że te drożdże przerabiają cukier od 3-10 dni.
A teraz wrażenia:
- bardzo szybka praca
- nie walą naokoło drożdżowym zapachem podczas pracy
- bardzo przyjemny, mocno winny zapach po przefermentowaniu, coś jak "Czarownice" tylko mocniejszy.
- efekt smakowy okaże się po jutrzejszym gotowaniu :odlot:

Ogólnie - bardzo fajne i niedrogie drożdże, zwłaszcza, że można ich użyć do powiększonych nastawów. Są przeznaczone na 6-8 kg więc te 8 kg przerobiły by pewnie bezproblemowo w małym nastawie, co przy ich cenie jest nie bez znaczenia.
No i jeszcze jedno. Na opakowaniu jest napisane, że te drożdże mają dużą tolerancję na temperaturę, co też jest ich dodatkowym atutem :ok:
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
promocja

Lucyferek
30
Posty: 45
Rejestracja: środa, 25 maja 2011, 17:51
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże BLACK BULL

Post autor: Lucyferek »

I jaki wyszedł smak destylatu (oraz na jakim sprzęcie działasz)?
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże BLACK BULL

Post autor: radius »

Puszczałem nastaw z tych drożdży na LM-ie wypełnionym sprężynkami pryzmatycznymi.
Smak i zapach nie odbiegał od destylatów zrobionych na innych drożdżach.
Ogólnie jestem zadowolony i polecam te drożdże :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

zielik93
50
Posty: 93
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Drożdże BLACK BULL

Post autor: zielik93 »

Witam także na tych drożdżach robiłem nastaw , robiłem także na T3 niebieskie ,spirutferm T3, Moskwa style , alcotec i chyba wrócę do BB. Jak dla mnie najlepsze pod kątem szybkości , czystości . Destylat po 1 gonieniu bardzo dobrej jakości bez zapachów.
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”