Konfitury z rabarbaru

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.

Autor tematu
browar
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 18 maja 2012, 18:53
Status Alkoholowy: Producent Nalewek

Post autor: browar »

Jako że jest teraz czas rabarbarowy czas, zastanawiam się, czy ktoś nie próbował robić konfitur rabarbarowych. Ostatnio jadłem taki "kupny" dżem i był niezły, więc myślę, że robienie konfitury jest warte zachodu. Jakieś propozycje?
W zeszłym roku zrobiłem nalewkę z rabarbaru i jest teraz naprawdę zacna. Taka roślina traktowana po macoszemu, a można coś dobrego z niej zrobić... :)
promocja
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Konfitury z rabarbaru

Post autor: Lothar von Luene »

Dżem truskawkowo-rabarbarowy jest bardzo dobry, chłodny "cydr" z rabarbaru jest świetny na upyły, wino też jest OK. Drożdże pracują z rabarbarem bardzo dobrze, używam go jako pożywki do nastawów.
Pozdrawiam.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

Autor tematu
browar
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 18 maja 2012, 18:53
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Konfitury z rabarbaru

Post autor: browar »

Dzięki za podrzucenie pomysłów. Będę coś tworzył w takim razie :)

Autor tematu
browar
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 18 maja 2012, 18:53
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Konfitury z rabarbaru

Post autor: browar »

Właśnie zrobiłem dżem truskawkowo-rabarbarowy i potwierdzam, że jest pyszny :)

Neutralizatory
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 25 lip 2012, 08:41
Re: Konfitury z rabarbaru

Post autor: Neutralizatory »

Mógłby ktoś podać przepis na ten dżemik rabarbarowo-truskawkowy? Chętnie podsunąłbym taki przepisik swojej żonie :)
www.neutralizatoryzapachu.pl - Neutralizacja zapachów - usuwanie zapachu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”