KMINKÓWKA

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: KGB - pasjonat »

KMINKÓWKA.

3 – łyżki kminku
1 – łyżka cukru
kilka kryształów soli morskiej
700 ml wódki zbożowej

PRZYRZĄDZENIE:

1.Nasiona kminku dokładnie zgnieść w moździerzu ewentualnie grubo zmielić w młynku lub korzystając z kuchennego robota

2.Do szczelnie zamykanego szklanego naczynia przełożyć kminek , cukier i sól morską.
Całość zalać wódką , odstawić na około 8 – tygodni w ciemne miejsce , od czasu do czasu energicznie wstrząsnąć naczyniem z alkoholem.

3.Po upływie czasu kminkówkę przecedzić przez podwójną warstwę gazy.
Przelać do szklanych butelek.
Z podanej ilości składników otrzymamy 700 ml kminkówki o mocy 38%.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”