Nastaw z dżemów

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
andrzejvw
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 15:07
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem bezkonfliktowym i otwartym na nowe doświadczenia.
Ulubiony Alkohol: Whisk(e)y. (w szerokim tego słowa znaczeniu...)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Wodzisław Śląski, okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: andrzejvw »

Witam. Prosiłbym o poradę szanownych kolegów.
Miałem kilka słoików dżemów z brzoskwiń i z jabłek oraz kilka kompotów z jabłek.
Wlałem to wszystko do fermentatora dolałem wody do ok 20 litrów i dosłodziłem cukrem do 22 BLG.
Dodałem uwodnione drożdże Bayanus (ok 5g) i zatkałem rurką fermentacyjną.
Oczekuje już 6 dni a to ani rusz nie chce zacząć bulkac.
I cóż ja biedny mam z tym począć???
Dżemy i kompoty były dobre (znaczy nie zepsute...)
promocja
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nastaw z dżemów

Post autor: pokrec »

Użyć drożdży gorzelniczych (jakichś turbo, czy cos w tym stylu). W ostateczności - kostkę czy dwie piekarniczych - zrobią swoje, ale zajmie im to półtora miesiąca. Drożdże winne nie we wszystkich nastawach ruszą. U mnie jeszcze nigdy nie udało się uruchomić nastawu cukrowego, nawet z niewielka ilością owoców na drożdżach winiarskich.
W moszczach owocowych albo w nastawach, gdzie mam pogniecione, dosłodzone i rozcieńczone nieco wodą owoce - idzie całkiem dobrze.
Drożdże winne sa kapryśne. Czasem zadanie nastawu na wino połową przepisanych drożdży nie daje efektu i trzeba nastawiać nową matkę, z całej torebki.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z dżemów

Post autor: radius »

Oczekuje już 6 dni a to ani rusz nie chce zacząć bulkać.
Użyj tych drożdży http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... fruit.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
andrzejvw
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 15:07
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem bezkonfliktowym i otwartym na nowe doświadczenia.
Ulubiony Alkohol: Whisk(e)y. (w szerokim tego słowa znaczeniu...)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Wodzisław Śląski, okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dżemów

Post autor: andrzejvw »

Bardzo dziękuję za porady. Jak to mówią: 'dobra dorada lepsza niż 3 dni pracy..." :)
Jak zakupię drożdżaki i puszczę je do roboty to opiszę efekty.
Dzięki.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z dżemów

Post autor: JanOkowita »

Problem leży w kwasowości nastawu. Drożdże najlepiej się czują w środowisku 3,6-4,2 pH. Wystarczy dodać kwasek cytrynowy (20 g/10 l), a prawdopodobnie ruszą.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

KobiQ
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 3 lut 2012, 20:16
Krótko o sobie: Domowe jest najlepsze.
Ulubiony Alkohol: Wszystko co dziwne, nietypowe, oryginalne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z dżemów

Post autor: KobiQ »

Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Ja przy nastawie z rodzynek na 1 kg owoców, 5 kg cukru i 20l wody daje 100g kwasku cytrynowego i nastaw śmiga aż miło już po kilku godzinach na bayanusach.
Awatar użytkownika

Autor tematu
andrzejvw
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 15:07
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem bezkonfliktowym i otwartym na nowe doświadczenia.
Ulubiony Alkohol: Whisk(e)y. (w szerokim tego słowa znaczeniu...)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Wodzisław Śląski, okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dżemów

Post autor: andrzejvw »

Dobrze, że są jeszcze koledzy, którzy chętnie pomagają nie tylko wypić psotę ale także ją wyprodukować... :D
Dziękuję bardzo za poradę.
Dosypałem 40g kwasku na 20l i nastaw ruszył aż miło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”