Witam. Prosiłbym o poradę szanownych kolegów.
Miałem kilka słoików dżemów z brzoskwiń i z jabłek oraz kilka kompotów z jabłek.
Wlałem to wszystko do fermentatora dolałem wody do ok 20 litrów i dosłodziłem cukrem do 22 BLG.
Dodałem uwodnione drożdże Bayanus (ok 5g) i zatkałem rurką fermentacyjną.
Oczekuje już 6 dni a to ani rusz nie chce zacząć bulkac.
I cóż ja biedny mam z tym począć???
Dżemy i kompoty były dobre (znaczy nie zepsute...)
Nastaw z dżemów
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 15:07
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem bezkonfliktowym i otwartym na nowe doświadczenia.
- Ulubiony Alkohol: Whisk(e)y. (w szerokim tego słowa znaczeniu...)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski, okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Nastaw z dżemów
Użyć drożdży gorzelniczych (jakichś turbo, czy cos w tym stylu). W ostateczności - kostkę czy dwie piekarniczych - zrobią swoje, ale zajmie im to półtora miesiąca. Drożdże winne nie we wszystkich nastawach ruszą. U mnie jeszcze nigdy nie udało się uruchomić nastawu cukrowego, nawet z niewielka ilością owoców na drożdżach winiarskich.
W moszczach owocowych albo w nastawach, gdzie mam pogniecione, dosłodzone i rozcieńczone nieco wodą owoce - idzie całkiem dobrze.
Drożdże winne sa kapryśne. Czasem zadanie nastawu na wino połową przepisanych drożdży nie daje efektu i trzeba nastawiać nową matkę, z całej torebki.
W moszczach owocowych albo w nastawach, gdzie mam pogniecione, dosłodzone i rozcieńczone nieco wodą owoce - idzie całkiem dobrze.
Drożdże winne sa kapryśne. Czasem zadanie nastawu na wino połową przepisanych drożdży nie daje efektu i trzeba nastawiać nową matkę, z całej torebki.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z dżemów
Użyj tych drożdży http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... fruit.htmlOczekuje już 6 dni a to ani rusz nie chce zacząć bulkać.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 15:07
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem bezkonfliktowym i otwartym na nowe doświadczenia.
- Ulubiony Alkohol: Whisk(e)y. (w szerokim tego słowa znaczeniu...)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski, okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 15:07
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem bezkonfliktowym i otwartym na nowe doświadczenia.
- Ulubiony Alkohol: Whisk(e)y. (w szerokim tego słowa znaczeniu...)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski, okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz