Mam taki problem. Nastaw 55 l przestał pracować na +3 blg (chyba się ugotowały, nie miałem czasu przypilnować chłodzenia). Całość muszę przepędzić jutro.
- Czy mogę to już klarować (Superklar 24 H) czy nic z tego nie wyjdzie ?
- Będą jakieś skutki uboczne pędzenia z blg na +3 ?
Pędzenie na ala bimberboy'u
Blg +3 pędzić czy nie ?
-
Autor tematu - Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
Autor tematu - Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Blg +3 pędzić czy nie ?
@pawel505 sorry, ale nie zrozumiałem postu ...
Co do nastawu to wydaje mi się, że był jeszcze za świeży do czegokolwiek z nim robienia. Po "potrzepaniu" balonem i odgazowaniu starałem się wyklarować go Superklar'em 24 H. Dałem dwa opakowania i po dobie nic się nie stało. Jeszcze nastaw gazował i być może wszystko co miało klarować wylądowało na powierzchni.
Z braku czasu poszło w kocioł. W sumie po 2 pędzeniu wyszło 6 l 68% trunku (bez przed i pogonów) na pot still'u. Słabo ... Urobek czuć było jeszcze trochę drożdżami, ale na 3x nie było czasu.
Chyba wszystkim smakowało bo połowa szybko poszła, dalej nie pamiętam
Kaca oczywiście nikt nie miał, tak jak im obiecywałem.
Będzie czas to puszczę co zostało raz jeszcze, ewentualnie dodam jakiegoś winka starego to smak poprawi
Co do nastawu to wydaje mi się, że był jeszcze za świeży do czegokolwiek z nim robienia. Po "potrzepaniu" balonem i odgazowaniu starałem się wyklarować go Superklar'em 24 H. Dałem dwa opakowania i po dobie nic się nie stało. Jeszcze nastaw gazował i być może wszystko co miało klarować wylądowało na powierzchni.
Z braku czasu poszło w kocioł. W sumie po 2 pędzeniu wyszło 6 l 68% trunku (bez przed i pogonów) na pot still'u. Słabo ... Urobek czuć było jeszcze trochę drożdżami, ale na 3x nie było czasu.
Chyba wszystkim smakowało bo połowa szybko poszła, dalej nie pamiętam
Kaca oczywiście nikt nie miał, tak jak im obiecywałem.
Będzie czas to puszczę co zostało raz jeszcze, ewentualnie dodam jakiegoś winka starego to smak poprawi