Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
lukasz206
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 lut 2011, 07:03
Krótko o sobie: Byle miec klimat :D
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Cytrynówka
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: lukasz206 » piątek, 4 maja 2012, 22:29

Ostatnio w rozmowie ze znajomym zachwalał owy trunek i pytał mnie czy nie byłbym w stanie go zrobić. Zrobić się da, tylko trzeba znać recepturę :) i bez usilnie kilka godzin szukałem w internecie. Nie poddając się liczę na waszą pomoc :) Może ktoś coś wie więcej na ten temat?
(: ʎɹǝʇıl ǝıs ıɯ ʎ˙˙qǝɾʎʍ

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5521
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: radius » sobota, 5 maja 2012, 07:05

Rakija orzechowa to destylat z winogron, w których moczone są orzechy.
Gdy pod koniec lat 70-tych jeździłem na wakacje do Bułgarii (ech, to były czasy...) to widziałem jak w szklanych słoikach moczyły się orzechy wystawione na słońce. To właśnie była "rakija orzechowa" :ok: Tylko smaku nie znam, bo nie spróbowałem :cry: Wtedy preferowałem inne napoje :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: olo 69 » sobota, 5 maja 2012, 07:20

Całe orzechy się moczyły czy może tylko łupiny?
Chodzi o orzechy włoskie czy laskowe?
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5521
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: radius » sobota, 5 maja 2012, 07:25

O ile dobrze pamiętam, to były to orzechy włoskie, bez łupin :?
Dodano:
Przypomniałem sobie :lol: To były całe orzechy, tylko pokrojone na kawałki :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: lesgo58 » sobota, 5 maja 2012, 08:21

Potwierdzam...
Bazą jest dobrze zrobiony bimber najlepiej z owoców.Oczywiście ideałem jest zrobić z owoców typowych występujących na Bałkanach.
Póżniej możesz wrzucić co Ci się podoba.
Jeśli chodzi o orzechy to najlepiej te zielone zbierane u nas w okolicy połowy lipca.Na Bałkanach zbierają w czerwcu.Nie można przesadzać z ilością .I musi mieć rygorystycznie minimum 50%.
I najważniejsza uwaga - nigdy nie pije się do dna - raczej sączy dolewając do naczynia w międzyczasie.
Rewelacyjna jest rakija z gałązką jałowca.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5521
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: radius » sobota, 5 maja 2012, 08:42

Rewelacyjna jest rakija z gałązką jałowca.

Piłem :lol:
rakija_travarica.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: lesgo58 » sobota, 5 maja 2012, 09:08

Nie mów ,że jest Twoja...

Ja też mam...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Autor tematu
lukasz206
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 lut 2011, 07:03
Krótko o sobie: Byle miec klimat :D
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Cytrynówka
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: lukasz206 » sobota, 5 maja 2012, 10:01

Pięknie te wasze trunki się prezentują :) A co do rakiji to rozumiem, że mają być orzechy pokrojone jeszcze jak są zielone (lipiec) i macerowane? Czy chodzi o całość orzecha z łupinką i tą zieloną skórką wierzchnią?
(: ʎɹǝʇıl ǝıs ıɯ ʎ˙˙qǝɾʎʍ

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: lesgo58 » sobota, 5 maja 2012, 14:17

Oczywiście.
Ilość musisz dobrać doświadczalnie ,ale myślę ,że max 2 małe sztuki na litr.
Tutaj nie ma precyzyjnego przepisu.To tak jak z doprawianiem wódki - ile osób tyle różnorodnych rozwiązań nawet w obrębie tego samego przepisu.
A rakija to tak jak nasz bimber - tylko ,że poważnie robiona.A jak już masz bimber to reszta jest tylko cierpliwością i znajomością składników ,które chcesz użyć.
Nasze orzechy mają tę wadę ,że są bardziej cierpkie i intensywniejsze w swoim aromacie.
Dlatego jeśli je uzywasz możesz liczyć na to ,że trunek na końcu może być niepijalny.To tak jak z dębem.Przesadzisz - jest do wylania.( mam na myśli powtórnego destylowania).
Zrób próby na wódce.A dopiero póżniej użyj bimbru ( zwłaszcza jak masz dobrego gatunku)
P.S. Doradzałbym zrobic zaprawkę i dozować kropelkami.

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: klodek4 » sobota, 5 maja 2012, 18:09

No i narobiliście smaka :evil: , jak tylko pojawią się tutaj winogrona /a zapewniam że są tutaj zaj...ste/, to popełnię to, pozdrawiam wychylając kieliszeczek kalwadosu za Wasze zdrowie :punk: :piwo: :ok:

Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: Lothar von Luene » sobota, 5 maja 2012, 23:43

lesgo58 pisze:A rakija to tak jak nasz bimber - tylko ,że poważnie robiona.

Obrazek :D
Rakija orzechowa- bimber na orzechu
Rakija jałowcowa- bimber na jałowcu
Rakija poziomkowa- bimber na poziomkach :)
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5521
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: radius » niedziela, 6 maja 2012, 06:35

Jeżeli już mówimy o destylacie na świeżych orzechach to nie można zapomnieć o włoskim likierze orzechowym - NOCINO
A oto przepis:
Składniki

29 zielonych orzechów (tradycyjnie ilość nieparzysta - nie pytać dlaczego ;) )
1 litr czystego alkoholu
750 g cukru
10 g cynamonu
10 g goździków
skórka z 1 cytryny
400 ml wody

Pokroić 29 zielonych orzechów na cztery kawałki i umieścić je w słoiku 3 litrowym, dodać alkohol i połowę cukru wraz z przyprawami i skórką cytryny. Szczelnie zamknąć słoik i umieść w słonecznym miejscu w bezpośrednim świetle słonecznym.
Z wody, a drugiej połowy cukru, przygotować syrop cukrowy (cukier rozpuścić w letniej wodzie na małym ogniu).
Po dwóch miesiącach macerat z orzechów, alkoholu i innych składników będzie miał fioletowo-czarny kolor - w tym momencie dodać pozostały syrop i usunąć z promieni słonecznych.
Likier należy butelkować podczas jesiennej równonocy (nie pytać dlaczego ;) ). Powinien być filtrowane za pomocą papierowych filtrów do kawy, lub przez kilka warstw gazy. Przechowywać butelki w piwnicy i spożywać po roku.

Fakty o Nocino, o których warto wiedzieć:

Musisz 29 zielonych orzechów aby zrobić Nocino. Podobno nieparzysta liczba sprawia, że​​ likier jest lepszy - nie pytaj dlaczego ;)
Orzechy do Nocino musisz zebrać w nocy między 24 czerwca i 25 (we Włoszech), ponieważ podobno tylko w tym dniu jest łupina znacznie bogatsza w aromat, także dlatego, że ta noc jest uważana za magiczną - nie pytaj dlaczego ;)
Nocino musi być bardzo zimne i podawane na koniec posiłku.
jugofnocino.jpg
nocino.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 6 maja 2012, 09:13

Czując się wywołany do tablicy...

Lothar von Luene pisze:
lesgo58 pisze:A rakija to tak jak nasz bimber - tylko ,że poważnie robiona.

Obrazek :D
Rakija orzechowa- bimber na orzechu
Rakija jałowcowa- bimber na jałowcu
Rakija poziomkowa- bimber na poziomkach :)


Faktycznie uzyłem zbyt skrótowego pojecia pisząc słowo "poważnie".
Poważnie to znaczy właśnie tak jak to pokazałeś na zdjęciu.
Wystarczy dokładnie się przyjrzeć.
Za tym zdjęciem jest tradycja "pędzenia".Myślę ,ze wiadomo co znaczy słowo tradycja.
To jest cała "celebra" podejścia do faktu pędzenia.To jest tradycja spotkań - tradycja współpracy i współżycia w obrębie społeczności wśród której żyjemy.
Wystarczy poszperać w internecie i poczytać.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 maja 2012, 14:47 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 6 maja 2012, 09:25

radius pisze:Jeżeli już mówimy o destylacie na świeżych orzechach to nie można zapomnieć o włoskim likierze orzechowym - NOCINO


Traf chciał ,że dzisiaj rano po obudzeniu włączam tv i na kanale włoskim "Rete 4" jest właśnie w jednym z cyklicznych co tygodniowych programów przedstawiających tradycje Włochów przedstawiony film traktujący o sposobie i celebrze wytwarzania tego wspaniałego trunku.
Celebrze ,która właśnie zaczyna sie 24 czerwca w tą najkrótszą noc w roku a kończy wraz z otwarciem butelki i delektowaniu się w/w likierem.Który to sposób delektowania ma osobną historię i podlega specjalnej celebrze.
Wszystko tak jak opisałeś @Radius
W naszych warunka można się pokusić o wytworzenie takiego likieru , ale ryzykuje z racji odmian orzechów , że nie otrzymamy tego co byśmy chcieli.
Sam próbowałem dwa razy, ale niestety nawet się nie zbliżyłem do Nocino.
Dlatego owy likier wykonany przeze mnie używam jako zaprawkę do kupażowania innych trunków.Z resztą z lepszymi efektami jak wytworzenie czystego Nocino.


Autor tematu
lukasz206
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 lut 2011, 07:03
Krótko o sobie: Byle miec klimat :D
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Cytrynówka
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: lukasz206 » niedziela, 6 maja 2012, 10:38

lesgo58 pisze:Oczywiście.
Ilość musisz dobrać doświadczalnie ,ale myślę ,że max 2 małe sztuki na litr.
Tutaj nie ma precyzyjnego przepisu.To tak jak z doprawianiem wódki - ile osób tyle różnorodnych rozwiązań nawet w obrębie tego samego przepisu.
A rakija to tak jak nasz bimber - tylko ,że poważnie robiona.A jak już masz bimber to reszta jest tylko cierpliwością i znajomością składników ,które chcesz użyć.
Nasze orzechy mają tę wadę ,że są bardziej cierpkie i intensywniejsze w swoim aromacie.
Dlatego jeśli je uzywasz możesz liczyć na to ,że trunek na końcu może być niepijalny.To tak jak z dębem.Przesadzisz - jest do wylania.( mam na myśli powtórnego destylowania).
Zrób próby na wódce.A dopiero póżniej użyj bimbru ( zwłaszcza jak masz dobrego gatunku)
P.S. Doradzałbym zrobic zaprawkę i dozować kropelkami.


I takiej odpowiedzi wszędzie szukałem :) Dzięki wielkie. Rakije już mam zrobioną z winka winogronowego 2008 i jest zacna, a jeszcze nie odleżana. I właśnie w planach będzie zrobienie w jakimś galonie zaprawki z kilkunastu takich orzechów i eksperymentowanie ze smakiem, by uzyskać orzechowa rakije :) Więc czekam na orzechy.. Dzięki wszystkim za szybki odzew..
(: ʎɹǝʇıl ǝıs ıɯ ʎ˙˙qǝɾʎʍ

Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: Lothar von Luene » niedziela, 6 maja 2012, 14:34

lesgo58 pisze:Lothar przedstawiłeś to zdjęcie dla ośmieszenia mnie i sytuacji przedstawionej na zdjęciu.

Wręcz przeciwnie, chciałem tylko potwierdzić to co napisałeś.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 6 maja 2012, 14:46

OK
Wybacz ale żle zrozumiałem.
:piwo:
P.S. Już poprawiłem .

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Rakija orzechowa - ktoś wie jak zrobić?

Postautor: Partyzant » niedziela, 6 maja 2012, 21:52

lesgo58 pisze:24 czerwca w tą najkrótszą noc w roku .


Tak na marginesie i poza tematem 24 czerwiec to nie jest najkrótsza noc w roku. Jest to parę dni wstecz 21. 06
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości