destylacja+smak

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:

Post autor: mtx »

No i zrobiłem słód jęczmienny. Pachnie bułkami z piekarni, smakuje trochę lepiej niż lyski.
Ja to pisałem czy Ty?
może po czasie będę w stanie obiektywnie stwierdzić czy przypomina to smakiem łyski.
To też ja pisałem czy Ty kolego?
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: destylacja+smak

Post autor: Lothar von Luene »

No właśnie, Ty mówisz o Whisky a ja o łyski. Dwa różne trunki. :)
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: destylacja+smak

Post autor: mtx »

No tak Twoje kolejne "mądre" wywody jak w temacie o drożdzach piekarniczych i maślance.
Nic konkretnego nie wnosisz to tematu, a na proste pytanie nie udzielasz odpowiedzi, tylko
piszesz wymijające teksty...
Kolego postów do kolejnej rangi Ci brakuje czy jak?

PS. niestety posty o drożdżach i maślance usunięto.
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: destylacja+smak

Post autor: klodek4 »

Panowie :!: :!: :!: nie zaśmiecajcie tematu :bardzo_zly: :bardzo_zly: :bardzo_zly:
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: destylacja+smak

Post autor: Lothar von Luene »

Właśnie ugotowałem jabłko, ale nie jestem zachwycony. Jakieś niearomatyczne było?
Może jak postoi? :?:
100_2978.JPG
Zdrówko!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: destylacja+smak

Post autor: klodek4 »

A długo to macerowałeś /to jabłko/ :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: destylacja+smak

Post autor: Lothar von Luene »

Nie macerowałem, o ile dobrze rozumiem to słowo. Destylowalem to jabłko jakieś trzy godziny. Podobnie jak tą "łyski".
Teraz jak się mocno skupię to wyczuwam w destylacie smak kompotu jabłkowego, ale słaby. To jabłko było jakieś kulawe.
:)
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: destylacja+smak

Post autor: lesgo58 »

Coś tak jakby qalwadous :hahaha:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: destylacja+smak

Post autor: Lothar von Luene »

Obrazek
i Obrazek
:) Wyluzuj troszeczkę :)
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: destylacja+smak

Post autor: Lothar von Luene »

Wczoraj zrobiłem to samo tylko dodałem trzy łychy kawy.
100_2984.JPG
I..., nie uwierzycie,...znowu wyszła mi łyski!!! :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: destylacja+smak

Post autor: klodek4 »

Zebrało mi się troche owoców z nalewek w większości suszone śliwki, rodzynki, gruszka, jabłka, żurawina /staram się trzymać w jednej gamie smakowej/ więc nie mieszam z żadnymi ziołami czy innymi nie pasujacymi do gamy, owoce zmieliłem w blenderze dodałem trochę wody i puściłem na malutkim ogniu, zapachowo, rodzynkowo, poszło w odstawkę do ułożenia z karmelem i płatkami dębowymi wyszło mi jakieś /po rozrobieniu/ 1,5 literka 40%, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Jako że nie lubię nic marnować, to co mi zostało z gara /pulpa/, potraktowałem bayanusami + cukier i wyciągnę z gada maksimum :evil: /jak jeszcze coś w tym zostało/ :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”