słaba moc

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
torba9
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 20 mar 2012, 21:41

Post autor: torba9 »

witam, mam mały problem zacier zrobiłem według przepisu "Calyx" :
Drożdże T3 zawsze dziele na połowę i każdą częścią
napędzam 5kg cukru w 22L wody.
Może to marnotrawstwo, bo koledzy napuszczają paczkę T3
na 27 kg cukru ale ja nie mam takich pojemników :)
Nie dodaję żadnych dodatkowych pożywek
a nastaw w 3 dni jest gotowy do psocenia.
stał on 3 tygodnie po czym sam się sklarował, i do kociołka.wszystko ładnie pięknie kapie, więc pomiary :
-pierwsze 250ml o mocy 70%
-drugie już 50%
-a reszta to takie słabiutkie 45%
Jestem nowicjuszem w tej dziedzinie a sprzęt odziedziczyłem po tacie (leżał w piwnicy ok 10 lat.
Czy taka moc % jest ok ?
koncentraty wina

fancy3
30
Posty: 40
Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 20:43
Re: słaba moc

Post autor: fancy3 »

A na czym to robiłeś ?
online
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: mtx »

Witam.

Ogólnie na pot-stillu (bo zakładam, że jak jeszcze po tacie to raczej pot-still)
nie wyciągniesz więcej niż 80% przy pierwszym gotowaniu, zazwyczaj jest to
coś około 75% max. i systematycznie spada (w trakcie gotowania).
Opisz coś więcej, np. ile ogólnie Ci wykapało, czy mierzyłeś poziom cukru w nastawie
przed destylacją a jeśli tak to jakie było Blg.
Opisz (albo wrzuć fotki) sprzetu na którym pracujesz.

No a odnośnie samego nastawu to on już max po tygodniu był gotowy, wystarczyło
go ściągnąć z nad osadu, dodać środka klarującego i po 24godz. na rurki z nim,
zaoszczędził byś około 2tyg a i sam nastaw nie stał by tyle z obumarłymi drożdżami.

Pozdrawiam :piwo:

Autor tematu
torba9
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 20 mar 2012, 21:41
Re: słaba moc

Post autor: torba9 »

Masz racje mój sprzęcik to właśnie pot-still. Cukromierza nie posiadam jeszcze, ale został już zamówiony. Co do ilości jaką osiągnąłem to ok.4,5 litra trunku o mocy 60%, swoją drogą ciekawe jaką ilość i moc mogę uzyskać po drugim gotowaniu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 kwie 2012, 13:51 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: klodek4 »

Gotuj kolego drugi raz a nawet trzeci, przy drugim puszczaniu ładnie tnij wszystko /przedgony, serce i pogony/, moc na pewno zwiększysz jak i jakość trunku!!!
Tak na marginesie ta rurka to na pewno jest sylikonowa :?: :?: :?:
masz jeszcze trochę pracy aby doszlifować swojego pot stilla :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony sobota, 21 kwie 2012, 15:38 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: mtx »

Ogólna ilość "urobku" na tym sprzęcie jest w granicach normy, sam sprzęt też niczego sobie,
choć można go trochę przerobić, dzięki temu zyskasz na mocy i smaku. Martwi mnie tylko
ta chłodnica, jest troszkę mała i nie wiadomo czy nadąrza z chłodzeniem. Ogólnie ten sprzęt
polecałbym Ci raczej do destylacji owocówek, whisky/whiskey itp.

Odnośnie drugiej destylacji to, to co masz rozćieńcz tak do 20-30% i gotuj, odbieraj dzieląc
na przedgon (z 20l nastawu odlej pierwsze "wykapane" 100ml - możesz tego użyć jako rozpałki
do grilla - w końcu sezon grillowy już się rozpoczął ;) ), serce i pogon ( to dzielimy według
mocy - ja osobiście na pot-stillu serce odbierałem od początku i tak do mniej więcej jak
alkoholomierz pokazywał 55-50% wtedy zmieniałem butelkę i odbierałem do niej wszystko tak
do 20-15%), serce możesz sobie zostawić a pogon dodaj do kolejnego nastawu, lub zbieraj w
butelkach i jak już się tego nazbiera trochę to zlej wszystko razem, rozcieńcz trochę i gotuj
znowu dzieląc odbiór.

klodek - faktycznie ta rurka jakoś tak przezroczysta jest na drugim zdjęciu lepiej widać,
dopiero po tym co napisałeś zwróciłem na to uwagę (patrzałem tylko na zdjęcie całości
i myślałem, że to wogóle jakiś metal jest :odlot: )
Oj te moje oczy - za dużo bimbru :freak:
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: klodek4 »

Ważne też jest abyś drugi czy trzeci rzut na rurki jechał na małym grzaniu, nie szalej, ja na swoim pot stillu przy pierwszym razie mam około 75%, przy drugim puszczaniu około 87 - 85% potem to powoli spada i ciągnę tak jak pisał przedmówca do około 60 - 50% zresztą biorę to na tak zwanego nochala, jak wyczuwam jakąś nutkę pogonów to to już osobno zbieram, do następnego gotowania!!!

Najlepiej jakbyś wstawił tam rurkę miedzianą, wpłynie to lepiej na smaczki :!:
@mtx1985 - uważaj na ten bimberek :D

Autor tematu
torba9
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 20 mar 2012, 21:41
Re: słaba moc

Post autor: torba9 »

Dzięki panowie za cenne, słuszne uwagi i podpowiedzi. Przepraszam za jakość zdjęć (robinie są z telefonu), rura łącząca chłodnice z kotłem jest mosiężna. Właśnie puszczam drugi raz, odlałem przedgon i odbieram odpowiedni trunek o mocy 85-87%,tylko zastanawiam się czy nie za wolno bo kapie mi 250ml. na 35 minut. Grzeje na minimalnym gazie, i urobek leci zimny więc chłodnicy chyba daje rade (w rzeczywistości nie jest taka mała jak na zdjęciach). Zobaczymy jaki będzie wynik końcowy.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: słaba moc

Post autor: pokrec »

Generalnie reguła kciuka mówi, że z kilograma cukru w nastawie powinno wykapać 0,6 l 100% absolutnego etanolu - tak wynika z przeliczenia stechiometrycznego.
Jak ktoś dostanie 2,5 litra czystego etanolu z 5 kg cukru w destylacie, to miał wyśmienitą wydajność.
Czyli u Ciebie 4,5 litra przy 60% daje 2,7 litra czystego etanolu. Czyli albo masz "rąbnięty" psotkomierz, albo masz wysmienita wydajność. W każdym razie tu nic nie poprawisz. Jak potniesz przedgony i pogony, to generalnie zostanie Ci może półtorej litra niezłego trunku a resztę (odciętą) dodasz do nastepnego nastawu przed psoceniem.
Generalnie pomyśl o kolumnie. I tak na niej skończysz wcześniej, czy poźniej.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: słaba moc

Post autor: radius »

Czyli u Ciebie 4,5 litra przy 60% daje 2,7 litra czystego etanolu. Czyli albo masz "rąbnięty" psotkomierz, albo masz wysmienita wydajność.
Albo, jakby powiedzieli na Śląsku, po prostu nos ciulosz :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
online
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: mtx »

(patrzałem tylko na zdjęcie całości
i myślałem, że to wogóle jakiś metal jest )
Oj te moje oczy - za dużo bimbru
rura łącząca chłodnice z kotłem jest mosiężna
uff czyli z moimi oczami nie jest jeszcze aż tak źle - mogę dalej bimberek popijać :freak:
Hurraa nie ślepne jednak :hahaha: :freak:
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: klodek4 »

Albo, jakby powiedzieli na Śląsku, po prostu nos ciulosz :D

Ja bym powiedział po hiszpańsku /mentira/, co znaczy to co po śląsku, niemniej kolego autorze tego tematu, wyobraźnia jest u Ciebie większa, wcześniej tego nie zauważyłem, oby nam z 5 kilo cukru tyle wychodziło a już odcinając przed i po to byłoby alleluja :punk: :punk: :punk: , /dobrze że przedmówcy to zauważyli/, albo coś tam kolego powymyślałeś albo naciągnąłeś lub masz walnięty alkoholomierz, suma summarum nie jest to możliwe :roll: , napisz jaki urobek uzyskałeś po drugim bieganiu /szczegółowo/, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

mtx1985 - to dobrze :freak:
online
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: mtx »

Koledzy ale tak na dobrą sprawę to torba9 nie pisze nic o dzieleniu odbioru przy
pierwszym gotowaniu, więc jeśli odbierał wszystko do jednego naczynia/odbieralnika
to jest możliwe, że mu tyle wykapało. Nastawu miał 25litrów z 5kg cukru i jeśli odebrał
"za dużo" to mogło mu tyle wykapać, też przy moich początkach chwaliłem się "ekstra
wydajnościa" w którą jak się później okazało wchodziło trochę wody destylowanej i
"smrodów" ale moc faktycznie była około 55 - 60%

Autor tematu
torba9
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 20 mar 2012, 21:41
Re: słaba moc

Post autor: torba9 »

Witam ponownie, więc tak przy drugim gotowaniu robiłem tak: rozcieńczyłem całość do ok.35% i do gara, odlałem pierwszą 50 do zlewu. Odpowiedni trunek o mocy (na moim alkoholomierzu) 90% do dzbaneczka. Odbierałem wszystko do 55%,i w sumie wyszło 2,3litra płynu 80%. Nie wiem czy ta metoda jest ok ale, wyszło jak dla mnie extra, nic nie śmierdzi nawet według mojej żonki.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: słaba moc

Post autor: radius »

torba9 pisze: Odpowiedni trunek o mocy (na moim alkoholomierzu) 90% do dzbaneczka.
Kolego, wymień jednak ten alkoholomierz. Na sprzęcie pokazanym przez ciebie, nawet przy drugim gotowaniu, nie jest możliwe uzyskanie takiej mocy. Co najwyżej 82-84%. Taką moc, na pot stillu uzyskuje się stosując deflegmator, którego u ciebie nie widzę ;)
torba9 pisze: Odbierałem wszystko do 55%
A co z resztą zrobiłeś :?: Wylałeś :o :?: Same straty :!:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
torba9
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 20 mar 2012, 21:41
Re: słaba moc

Post autor: torba9 »

Właśnie też mnie to dziwi, że taka moc % Wymienię na pewno ten alkoholomierz. Ja dopiero zaczynam działać w temacie psocenia ;) . Resztę niestety wylałem, to było pierwszy raz, i chciałem w sumie sprawdzić czy w ogóle coś zacznie kapać. Sprzęcik stał w piwnicy ładnych parę lat, więc to był raczej test, a że coś wyszło to miłe. Dzięki radius postaram się włączyć do moje maszynki deflegmator, tylko jak to najprościej zrobić ?
online
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: mtx »

Kolego jednak też polecam Ci wymiane alkoholomierza, albo chociaż
test na sklepowej wódce (powinna mieć 40% na każdym alkoholomierzu).
Nigdy na zwykłym (nie tuningowanym) pot-stillu nie otrzymasz 90% - to jest
nie możliwe do zrobienia, odnośnie Twojej ogólnej mocy 80% to też trochę dużo
Ci wyszło bo max. (ogólnej mocy serca) co możesz dostać na takim sprzęcie jaki
przedstawiłeś to coś w granicach 70-75% albo nawet i mniej.

Poza tym tak jak zapytał radius to co zrobiłeś z resztą destylatu, z tą częścią
poniżej 55%? To też się odbiera tylko, że do innej butelki i możesz to później
gotować jeszcze raz, otrzymasz znowu "ileś tam" ml "czystego" mocnego bimberku.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: klodek4 »

Ja na swoim pot stillu gdzie mam dwa deflegmatory przy bardzo malutkim grzaniu, druga destylacja na początku udaje mi się osiągnąć ledwo 90% a potem to już spada, ale naprawdę wolniusieńko, więc nie mam do tego cierpliwości, więc lepiej jest nieraz puścić trzy razy i w normalnym tempie.
Tak jak sugerują koledzy sprawdź alkoholomierz i to rozwieje Twoje wątpliwości, życzę sukcesów :punk: :piwo: :ok:
online
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: słaba moc

Post autor: mtx »

postaram się włączyć do moje maszynki deflegmator, tylko jak to najprościej zrobić ?
Zależy jaki chcesz użyć, gotowy szklany czy chcesz robić sam z miedzi (bardziej polecam)...
Jeśli gotowy to po prostu trzeba go tylko połączyć z garem i chłodnicą.
A jeśli chcesz robić sam (miedziany) to najlepiej uzyć do tego około metra rury 28mm
(może być większa np.35mm), z jednej strony załóż mufe z gwintem 1" dzięki której
będziesz mógł go wkręcać w gar (w garze też musisz założyć mufę), a z drugiej załóż
dennice z kawałkiem rurki miedzianej fi 8mm (może być inna), całość w środku wypchaj
zmywakami z lidla albo miedzią. Zyskasz na mocy i smaku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”