z jakiego nastawu najlepiej destylowac ?

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
bolosoniacze
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 18 mar 2012, 12:26

Post autor: bolosoniacze »

Tak jak w temacie, chodzi mi też o rodzaj drożdży i metodę, bo ja robię nastawy w 5 litrówkach, wsypuje tam 1kg cukru i 1 kostkę drożdży babuni. Czy są jakieś sugestie do tego przepisu? I czym więcej drożdży tym szybsza fermentacja, tak? Dziękuje za odpowiedź .
Ostatnio zmieniony piątek, 23 mar 2012, 13:01 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post napisany chaotycznie...
koncentraty wina
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: z jakiego nastawu najlepiej destylowac ?

Post autor: pokrec »

Szybkość fermentacji zależy przede wszystkim od rodzaju drożdży i warunków w nastawie (stężenie cukru, kwasowość, mikroelementy, temperatura). Poczytaj trochę forum, to się dowiesz, jak nastawiać cukrówki. Było o tym zyliard razy. Ja, zanim nastawiłem pierwszą, czytałem forum chyba z tydzień.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”