Zamierzam zrobić własne miso, czyli ukisić ryż z soją .
do produkcji miso potrzebne są KOJI , znalazłam link do koji -kin z Piwodzieja. Może coś się zmieniło i znacie inne źródła tego grzybka. (bardziej ekonomiczne).
Miso
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 12 lut 2012, 21:14
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Miso
Najpierw trzeba namnożyć koji na ryżu , a później zmieszać z gotowaną i rozdrobnioną soją , plus sól. Wszystko to uciska się w pojemniku i kisi kilka miesięcy . Kiedy będzie gotowe, pobiera się małe porcje i zaprawia się tym zupy. Zupa miso jest właśnie robiona z taką pastą.
tu gość szczerze tłumaczy http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm
kolejny film http://www.youtube.com/watch?v=GVcbSwNZodA
pisana instrukcja http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm
tu gość szczerze tłumaczy http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm
kolejny film http://www.youtube.com/watch?v=GVcbSwNZodA
pisana instrukcja http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm