Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.

Autor tematu
ineslik
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 12 lut 2012, 21:14
Załączniki
Miso

Postautor: ineslik » sobota, 3 mar 2012, 15:08

Zamierzam zrobić własne miso, czyli ukisić ryż z soją .
do produkcji miso potrzebne są KOJI , znalazłam link do koji -kin z Piwodzieja. Może coś się zmieniło i znacie inne źródła tego grzybka. (bardziej ekonomiczne).

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1473
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Miso

Postautor: klodek4 » sobota, 3 mar 2012, 16:56

@ineslik!!!!
Napisz jak To będziesz robiła /cały proces/, temat jest niezmiernie ciekawy :klaszcze: :!:
pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:


Autor tematu
ineslik
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 12 lut 2012, 21:14
Załączniki
Re: Miso

Postautor: ineslik » sobota, 3 mar 2012, 19:27

Najpierw trzeba namnożyć koji na ryżu , a później zmieszać z gotowaną i rozdrobnioną soją , plus sól. Wszystko to uciska się w pojemniku i kisi kilka miesięcy . Kiedy będzie gotowe, pobiera się małe porcje i zaprawia się tym zupy. Zupa miso jest właśnie robiona z taką pastą.

tu gość szczerze tłumaczy :smiech: http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm
kolejny film http://www.youtube.com/watch?v=GVcbSwNZodA

pisana instrukcja http://www.fuchu.or.jp/~kanemitu/misomaking.htm


Wróć do „Przetwory Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości