Nowe drożdże T Vodka Star
-
Autor tematu - Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Szanowni Forumowicze,
do najbliższych 10 zamówień w sklepie http://alkohole-domowe.pl o wartości zamówionych produktów powyżej 50 zł dodajemy gratis najnowsze drożdże:
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-57 ... -star.html
Pozdrawiam
Jan Okowita
P.S. Po przetestowaniu będziemy wdzięczni za wyrażenie swojej opinii o nowym produkcie na łamach Forum AD.
do najbliższych 10 zamówień w sklepie http://alkohole-domowe.pl o wartości zamówionych produktów powyżej 50 zł dodajemy gratis najnowsze drożdże:
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-57 ... -star.html
Pozdrawiam
Jan Okowita
P.S. Po przetestowaniu będziemy wdzięczni za wyrażenie swojej opinii o nowym produkcie na łamach Forum AD.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 47
- Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 21:06
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co dobre.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Północ Polski
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nowe drożdże T Vodka Star
Testowałem te Grzybki są naprawdę dobre nie ma nieprzyjemnych zapachów w destylacie w smaku destylat też jest ok a jeżeli chodzi o ich prace w nastawie to pracują jak mróweczki. Polecam. Ps. mi też je polecono a chciałem inne w sklepie Alkohole Domowe.
Pędzę bo nigdzie mi się nie spieszy.......http://www.youtube.com/watch?v=ti6TRIGRN-k
-
Autor tematu - Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 92
- Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
- Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol) - Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: woj.mazowieckie
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star
Na życzenie miłościwie tu nam panującego JanaOkowity testuje drożdże T Vodka Star.
W rolach głównych występują:
drożdże 2X cukier 12 kg. w pozostałych rolach:
woda zwykła ok. 22 L (kranówa)
gąsior na wino 50 L.
Po wystudzeniu wody z cukrem ok.26 C. dodałem drożdże.
Blg. ok 25, ale może być nie dokładne z racji cieplejszego (ok 23-24) nastawu.
Początek aktywności po ok. 1 godz.
Dzisiaj po 2 dobach zmierzyłem blg. 16 (chyba tamten pomiar rzeczywiście był nie dokładny) ,
intensywność przerobu - podobnie jak w tego typu drożdżach.
W zapachu z gąsiora chyba przyjemniejszy zapach w porównaniu z ostatnio używanymi
http://zdrowenalewki.pl/p/11/467/drozdz ... tacja.html, również kupionych u naszego zacnego kolegi.
zobaczymy kiedy nastąpi koniec bulgotania
c.d.n
W rolach głównych występują:
drożdże 2X cukier 12 kg. w pozostałych rolach:
woda zwykła ok. 22 L (kranówa)
gąsior na wino 50 L.
Po wystudzeniu wody z cukrem ok.26 C. dodałem drożdże.
Blg. ok 25, ale może być nie dokładne z racji cieplejszego (ok 23-24) nastawu.
Początek aktywności po ok. 1 godz.
Dzisiaj po 2 dobach zmierzyłem blg. 16 (chyba tamten pomiar rzeczywiście był nie dokładny) ,
intensywność przerobu - podobnie jak w tego typu drożdżach.
W zapachu z gąsiora chyba przyjemniejszy zapach w porównaniu z ostatnio używanymi
http://zdrowenalewki.pl/p/11/467/drozdz ... tacja.html, również kupionych u naszego zacnego kolegi.
zobaczymy kiedy nastąpi koniec bulgotania
c.d.n
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
https://witchbeer.pl
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
- Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:). - Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
-
- Posty: 92
- Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
- Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol) - Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: woj.mazowieckie
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star
Po kolejnych + - 3 dobach blg. spadło do 5.
Fermentacja trochę spowolniła, ale trwa dalej.
Nastaw ma już charakterystyczny winno-gorzki posmak.
Myśle, że po kolejnej dobie, może dwóch dobach powinno być gotowe do gotowania.
Fermentacja trochę spowolniła, ale trwa dalej.
Nastaw ma już charakterystyczny winno-gorzki posmak.
Myśle, że po kolejnej dobie, może dwóch dobach powinno być gotowe do gotowania.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
https://witchbeer.pl
-
- Posty: 92
- Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
- Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol) - Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: woj.mazowieckie
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star
NO i nadal czekam, w balonie fermentacja trwa nadal, choć już bardzo słabo. BLG. 1. Może trochę słabiej grzeje w kaloryferze i dlatego tyle to trwa, czyli 7 doba. Już nie mogę doczekać się gotowania i próby zapachowo-smakowej.
Czas mija i mija
Minęło ok 10 dni i nastaw poszedł do gara. Po drugim pędzie na potstill-u wyszło ok. 5 L 70% i ok. 3 L 55 %. Reszta to prze i pogony ilości nie podam bo się kończy gotować.
W zapachu ok, choć jeśli miał bym porównywać do innych drożdży to chyba (tylko moje zdanie) trochę te bardziej czuć od np. Spiritferm.
Ale na konkrety i walory smakowo-zapachowe trzeba poczekać do wieczora, jak urobek trochę się ustoi i wywietrzy.
T Vodka Star to miły zamiennik popularnych T3, czyli kwestia gustu.
Czas mija i mija
Minęło ok 10 dni i nastaw poszedł do gara. Po drugim pędzie na potstill-u wyszło ok. 5 L 70% i ok. 3 L 55 %. Reszta to prze i pogony ilości nie podam bo się kończy gotować.
W zapachu ok, choć jeśli miał bym porównywać do innych drożdży to chyba (tylko moje zdanie) trochę te bardziej czuć od np. Spiritferm.
Ale na konkrety i walory smakowo-zapachowe trzeba poczekać do wieczora, jak urobek trochę się ustoi i wywietrzy.
T Vodka Star to miły zamiennik popularnych T3, czyli kwestia gustu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
https://witchbeer.pl
-
- Posty: 11
- Rejestracja: czwartek, 27 lis 2014, 20:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny i mocny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nowe drożdże T Vodka Star
Witam.
Właśnie wstawiłem w 45 litrów kranówki, 12 kg cukru, 2 paczki T Vodka Star.
Blg ok 24. Temperatura nastawu 30 st. C. Temperatura pomieszczenia od 12st. do 18st. C.
Będzie destylowane na Abartku. Proces fermentacji i walory smakowe, przedstawię na forum.
Właśnie wstawiłem w 45 litrów kranówki, 12 kg cukru, 2 paczki T Vodka Star.
Blg ok 24. Temperatura nastawu 30 st. C. Temperatura pomieszczenia od 12st. do 18st. C.
Będzie destylowane na Abartku. Proces fermentacji i walory smakowe, przedstawię na forum.
Człowiek nie jest pijany, dopóki może samodzielnie leżeć...
-
- Posty: 11
- Rejestracja: czwartek, 27 lis 2014, 20:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny i mocny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 11
- Rejestracja: czwartek, 27 lis 2014, 20:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny i mocny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 11
- Rejestracja: czwartek, 27 lis 2014, 20:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny i mocny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nowe drożdże T Vodka Star
Nie zeszło do - 4 Blg. Zostanę przy Moskvie i czerwonych t48, ewentualnie Fermiole do owoców. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 lut 2015, 22:42 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
Człowiek nie jest pijany, dopóki może samodzielnie leżeć...
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star
Mniej tajemniczo będzie ciężko, bo sam nie sprawdzałem, nie jestem też specjalistą od drożdży.
Owocówki fermentuję przeważnie na drożdżach naturalnych, ale tutaj klimat jest inny niż w kraju więc pewnie dzikusy też inne.
Jakiś czas temu jeden z naszych kolegów pisał o fermentacji identycznych nastawów na fermiolach i bayanusach z wyraźną przewagą tych pierwszych.
Podszedłem trochę sceptycznie do tych 'wywrotowych' informacji, jak wiadomo każdy ma swój gust. Kolega jednak przymierzał się do legalizacji produkcji i w związku z tym zaczął rozmowy z osobami, które zajmują się takimi rzeczami zawodowo- są one tego samego zdania.
Nie ma go już na forum, więc jeśli zajdzie taka potrzeba to zadzwonię do niego i zapytam o szczegóły,jakoś nie drążyłem tego tematu podczas poprzednich rozmów.
Ps. Znalazłem; http://alkohole-domowe.com/forum/post62318.html#p62318
Owocówki fermentuję przeważnie na drożdżach naturalnych, ale tutaj klimat jest inny niż w kraju więc pewnie dzikusy też inne.
Jakiś czas temu jeden z naszych kolegów pisał o fermentacji identycznych nastawów na fermiolach i bayanusach z wyraźną przewagą tych pierwszych.
Podszedłem trochę sceptycznie do tych 'wywrotowych' informacji, jak wiadomo każdy ma swój gust. Kolega jednak przymierzał się do legalizacji produkcji i w związku z tym zaczął rozmowy z osobami, które zajmują się takimi rzeczami zawodowo- są one tego samego zdania.
Nie ma go już na forum, więc jeśli zajdzie taka potrzeba to zadzwonię do niego i zapytam o szczegóły,jakoś nie drążyłem tego tematu podczas poprzednich rozmów.
Ps. Znalazłem; http://alkohole-domowe.com/forum/post62318.html#p62318
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nowe drożdże T Vodka Star
Podobne odczucia miałem przy nastawach miodowych na Fermvin PDM i Fermiolach. Surówka na drożdżach gorzelniczych była znacznie bardziej aromatyczna, a nastaw mniej kwaśny w smaku, zaś na winiarskich aromaty były spłaszczone i nastaw był znacznie bardziej kwaśny w smaku. http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... 15-20.html
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.