[Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Tematy związane ze sklepem AD, rabaty, promocje, nowości.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt »

Witam,
Dzięki uprzejmości Jana Okowity i Sklepu AD trzymałem do testów dwie nowości z naszego sklepiku:
drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo:
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-42 ... turbo.html
i drożdże T48:
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-42 ... e-t48.html

Z oboma rodzajami grzybów nigdy nie miałem wcześniej do czynienia, żadnym nie kibicuję (tzn. kibicuje obu ;)), gwarantuje bezstronność :) Z braku trzeciego wolnego zbiornika nie dołączyłem do testów "zwykłych" T3, ale w oparciu o moje pomiary można je porównać we własnym zakresie )

Obrazek

Od razu przystąpiłem do działania, zgodnie z przepisami na opakowaniu. W obu przypadkach należało zrobić 25l roztworu zawierającego po 8kg cukru. Wykorzysałem do tego mój browar, a w zasadzie kocioł zacierny z podgrzewaniem gazowym i mieszadłem. Ułatwia to pracę, bo wystarczy wlać ok. 10l wody, dosypać cukier i za kilka minut otworzyć zawór spustowy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Jeden nastaw poszedł do niebieskiej beczki, a do niego weszła paczka Spiritfermów:

Obrazek

T48 poszły do białego fermentora:

Obrazek

BLG startowe w obu zbiornikach takie same, ok 26-27BLG (pamiętajcie o wpływie temperatury- ale 27 to wartość, która wychodzi też matematycznie).

Obrazek

Obrazek

Start o 21.15 dzisiaj, jutro koło 9 rano sprawdzę w obu zbiornikach BLG. Na razie stoją obok siebie, maja takie same warunki :

Obrazek


W dalszej części posta będę co ok. 12h dopisywał wartości BLG. Na koniec zrobi się ładne wykresiki :odlot: Oba nastawy zostaną "sklarowane termicznie" na LMie wyposażonym w ARC. O tym niedługo...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
promocja

drewko
30
Posty: 40
Rejestracja: sobota, 27 sie 2011, 22:14
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: drewko »

Mam małą prośbę mógłby kolega przy badaniu blo badać temperature nastawu i pomieszczenia.
Mnie ten pomiar ciekawi.
A do testu myśle,że by dużo wniosło.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

~20C pomieszczenie, ~27C oba nastawy. Rano powtórzę pomiar.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

drewko
30
Posty: 40
Rejestracja: sobota, 27 sie 2011, 22:14
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: drewko »

Dziękuje za informacje bede obserwował test z ciekawością.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Obie beczki ruszyły, w T48 jest lekko ładniejsza piana. Z reszta zobaczcie sami:

Spiritferm


Obrazek

T48:

Obrazek
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: szabix »

Szkoda, że uprzejmość Jana Okowity i Sklepu AD nie objęła szerszej części forumowiczów.
Ja z wielkim zaciekawieniem czekam na efekt ARC w systemie LM. Poproszę, jeśli można główny wątek nieco rozbudować, o szczegółową relację z tego procesu.

masato
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 22:54
Krótko o sobie: Poryty beret.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Kalisz
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: masato »

No zobaczymy co z tego testu wyjdzie, bardzo podoba mi się takie zestawienie.
Ostatnio używałem drożdży T3 spirit fermu, ale normalnych i nie byłem z nich zadowolony.
Temp pomieszczenia ma też ogromne znaczenie. Przy 20 stopniach fermentacja w obu wypadkach powinna przebiegnąć bez problemowo, schody mogłyby się zacząć przy 13-14 stopniach. Czy cukier jaki użyłeś do nastawu jest taki sam w obu przypadkach? To też ma znaczenie podczas fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

BLG rano 26-25, więc nie wiem o co kaman. Pracują bardzo równo, a T48 dostały pożywkę w postaci... mojego telefonu, którym robiłem zdjęcia. Niestety, nawet po rozebraniu i wysuszeniu nie włącza się :(
Temperatura pomieszczenie dalej 20C, temp. nastawu po 27,3. Temperatura niewątpliwie ma wpływ na pomiar.
Cukier ten sam. Kupione było 10kg tescowego (polski cukier) i 6kg biedronkowego (słodka łyżeczka), do każdej beczki poszło 3kg biedronkowego i 5kg tescowego :)


Szabix, jak ARC się sprawdzi zrobię o nim nowy temat.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: JanOkowita »

Zygmunt, a jak wpadł ten telefon do fermentora to któryś z drożdży zadzwonił żeby go wyjąć ??? :hahaha:

Twoje zdrowie ! :piwo:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Nie zdążyły, wyjąłem zanim dotknął dna. Szkoda, lubiłem ten telefon. Wygrzebałem jakiegoś iphona, więc jest szansa na kolejne zdjęcia w temacie :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: klodek4 »

Zygmunt!!! bardzo dobry i trafny pomysł w zaprezentowaniu publicznym takowego eksperymentu, trzymamy kciuki i bacznie obserwujemy :respect: :respect: :respect:
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

BLG:
16,5 Spiritferm
19,5 T48.

Bardzo zdecydowane prowadzenie Spiritfermu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

drewko
30
Posty: 40
Rejestracja: sobota, 27 sie 2011, 22:14
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: drewko »

Odnośnie fona bratu kiedyś do wanny wpadł i trzy dni na grzejniku leżał ale ruszył.
Woda odparowała ale cukier i drożdze widać szkodzą w nadmiarze.
Podoba mi się ten mieszalnik gazowy do cukru już mam pomysła.
Mam bęben od pralki KO tylko odpływ dorobić a kolega jaki zawór spustowy zastosował od wody czy KO?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Wodny. Przy czym nie tyle ważny jest palnik (bo ciecz była ledwo ciepła), a mieszadło.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Spiritferm 5,5
T48- 10,5

Jak widać różnica zwiększyła się z 2 do 5 stopni.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Spiritferm- 4,5

T48- 8,5

Czyżby pod koniec miało się wyrównać?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: JanOkowita »

Sam jestem ciekaw, to chyba Wyścig Pokoju ! :respect:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

drewko
30
Posty: 40
Rejestracja: sobota, 27 sie 2011, 22:14
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: drewko »

A jak temperatura nastawu w obu przypadkach?
Wyścig robi się ciekawy.
Co do tego mieszalnika to dobrze,że to zobaczyłem bo grzanie wody w garnku i mieszanie we wiaderku to trochę zabawy.
Fajny a jaki prosty sposób.
A w sumie do tego celu to nie musi być materiał z KO bo cukier i woda go nie przegryzie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Temperatura nastawu: po 21C, pomieszczenie 20C.
BLG:
Spiritferm: 0
T48: 4

No cóż, zobaczymy kto pierwszy zejdzie do ~-4, ale nie spodziewam się rewolucji. Wygląda na to, że Spiritferm Extreme 8kg dużo lepiej radzą sobie z 8kg cukru- 27BLG w niecałe 72h.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

masato
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 22:54
Krótko o sobie: Poryty beret.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Kalisz
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: masato »

Do całkowitego odfermentowania i BLG -4 to mogą jeszcze z dwa dni minąć, także nie chwalmy dnia przed zachodem słońca.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Spiritfermy przy -2 poszły do kotła. Niestety, tak mam w tym tygodniu czas i nie mogę czekać. T48 mają teraz 1,5BLG.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: matahari »

Ależ Zygmuncie, przecież to nie koniec testu, co ze smakiem?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl

antyklina
50
Posty: 60
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 15:06
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: antyklina »

Zygmuncie, czy możemy prosić o jakieś przybliżone podsumowanie. Bo nie wiem, które wypróbować u siebie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Zdecydowanie Spiritfermy. Na dniach zrobię drugi nastaw na T48 i porównam je do T3. Tym razem T48 pójdą do beczki, a T3 do białego fermentora- chce sprawdzić, czy przypadkiem objętość powietrza nad nastawem nie miała wpływu na wynik. Tym niemniej Spiritfermy były wyraźnie szybsze.


Smak- nie widzę różnicy. Proces w obu przypadkach prowadzony automatycznie, więc rola operatora w smaku jest zminimalizowana. Z T48 wyszło kilkadziesiąt ml produktu mniej, ale to dlatego, że nastaw się wyklarował i z litr "syfu" został na dnie fermentora.

Rożnica w szybkości pracy może wynikać z faktu, że Spirifermów jest 10g więcej" więcej pożywki + więcej drożdży = szybszy proces fermentacji.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

użytkownik usunięty
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: użytkownik usunięty »

Również mogę dać wyniki aktualnie trwającego testu Spiritferm Extreme:
Beczka 150l ,
- około 100l wody,
- 34 albo 35 kg cukru- nie pamiętam dobrze,
- 3 paczki SpiritFerm Extreme
Nie mam termometru żeby zbadać temp. ale na rękę jest dosyć chłodna woda. Temp. otoczenia jakieś 15-19st.
Blg początkowe około 25, około bo mój cukromierz jest mało dokładny w takim stężeniu,
start:
- Poniedziałek 5, godz. 18 Blg 25
- Wtorek 6, godz 18, Blg 15
- Środa 7 godz, Blg 6.

Temperatura nastawu mierzona termometrem z alkoholomierza z Biowinu 26 st.

antyklina
50
Posty: 60
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 15:06
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: antyklina »

Ja też sprawdzam Spirtferm Extreme. U mnie poszło 9 kg cukru dopełnione do 30l i paczka drożdży. Woda do nastawu poszła z kranu. Na starcie temperatura wynosiła 25 stopni, Blg chyba koło 30 (9kg/30l) bo w cukromierzu brakło skali. Na opakowaniu napisali że "optymalna temperatura fermentacji to 22-25 stopni", chodzi o temperaturę pomieszczenia czy nastawa? Bo u mnie wręcz się gotuje, mimo że w pomieszczeniu jest ok 20 stopni to nastaw po 24h ma 33,5. Powinno się go jakoś schłodzić? Po procesie podsumuje, krótko mój rezultat.

Scalone.
Po 48h temperatura wynosi 25 stopni, a Blg 5,5. Szybkie są.

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: zor-ro1970 »

U mnie, 21 litrów wody + 8kg cukru, stanęło na 5Blg i cosik mi się widzi, że to koniec fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Napowietrzone było? Jak temperatury wyglądają?

@antyklina- jak masz duże nastawy (>100l) to warto je chłodzić. Mniejsze wystarczy przekładać do chłodniejszego pomieszczenia. Na sąsiednim forum kol. Akas zrobił kiedyś nastaw w beczce z Alcotekami i zakopał to w śniegu. Po 3 dniach cukier przerobiony:P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: zor-ro1970 »

Tak jest napowietrzenie, 2 razy dziennie mieszam. Temperatura 21,5 st
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Zygmunt »

Tlen jest potrzebny tylko na początku. Jeżeli mieszasz cały czas, to drożdże idą w rozmnażanie, a nie w fermentację. To efekt Pasteura. Stąd problem.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: zor-ro1970 »

To juz nie bede mieszac, a co teraz? Do gara czy czekac?

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: gotiger »

Mały off-tipik

Zygmunt, co do telefonu, to o ile mnie pamięć nie myli, możesz wykorzystać myjkę ultradźwiękową.
Najlepiej najpierw wykompać tel. w wodzie destylowanej i temp ok.35-40*C.
Następnie w alkoholu (izopropanol lub inny) - chyba, że tel. nie jest tego wart :lol:

Pozdrówka
Awatar użytkownika

JerzyP
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 16 maja 2012, 21:15
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: JerzyP »

Trzeci raz robię nastaw z T48 ( w ogóle trzeci ) za każdym razem ładnie schodziło do -3 -4 po 48h, teraz już 70h i 0.Blg Puszczać to już, czy coś z tym robić jeszcze ?

Mieszane na początku tylko, bez grzałki. Temperatura do tej pory 25c

Trzeci raz tak samo 25l wody, 7kg cukru
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: mtx »

Poczekaj jeszcze ze dwa dni i zobacz czy zejdzie blg. - jeśli tak to super a jeśli nie to do gara i jazda.
Dużo cukru nie stracisz a urobku też nie będzie dużo mniej niż zawsze.
Ja mogę Ci polecić TURBO STAR 8 (złota paczka) te drożdże załatwiają 10kg cukru w 4dni,
efekt końcowy jest bardzo pozytywny a i cena spoko (8zł).

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

JerzyP
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 16 maja 2012, 21:15
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: JerzyP »

Wezme te Turbo Star na próbę, myślałem jeszcze o Black Label, lub tańsze Black Bull.

Dzięki :)

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Pakulek »

Zrobiłem nastaw 42 litry wody + 14kg cukru + 190g przecieru pomidorowego.
Temp. pomieszczenia wynosi 18 st.C.
Na starcie: temp. nastawu 33 st.C, blg 24

Po 48h : temp. nastawu 24 st.C, blg 11
Całość ładnie buzuje.

Zastanawiam się, przy jakiej temp. wrzucić do beczki grzałkę? I czy jest sens?



72h: temp. nastawu 22 st.C, blg 5
jeszcze buzuje, ale wyraźnie słabiej.

4 dni: temp. nastawu 20 st.C, blg 2
nastaw pracuje, ale bardzo wolno.

Mam nadzieję, że w 2-3 dni blg zejdzie poniżej zera.

5 dzień: tamp. nastawu 28 st.C - 12h wcześniej podłączyłam grzałkę akwariową, blg 0
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Pakulek »

Minęło 6 dni. Nastaw już na pewno nie pracuje. Po woli się klaruje.
Grzałka nic nie pomogła, chyba za późno o niej pomyślałem.
blg stanęło na 0.

Teraz wiem, że nie warto aż tak oszczędzać na drożdżach. Lepiej mieć wyrobiony cukier do końca, niż 8 zł w kieszeni ( cena paczki drożdży ).
Nie wiem ile cukru zostało, mogę szacować że na pewno 1 kg nie został przerobiony.
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer

Ryspitus Human
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 29 mar 2014, 17:37
Podziękował: 8 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: Ryspitus Human »

A ja mam takie pytanko, bo coś mi się pomieszało a nie wiem co. Skoro rozrobnione zostało 8kg cukru (8000g) w 25l wody więc stężenie cukru w nastawienie wynosi 320g/litr, czyli 32BLG.
Autor tematu mówi o 26-27blg oraz o tym że taki wynik wychodzi nawet matematycznie. W takim razie gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu, a dodam że jeszcze nic nie piłem :-P

P.S. Teraz na opakowaniu t48 zalecają rozrobienie 8kg cukru w nie 25 a w 21l wody, co za tym idzie, zawartość cukru w roztworze będzie jeszcze większa
:czytaj:
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: gr000by »

Oj, ktoś tu nie doczytał bądź nie zauważył, że cukier rozpuszczając się w wodzie zwiększa objętość roztworu. 1 kg cukru po rozpuszczeniu ma ok. 0,6 litra, więc jak rozpuścisz 8kg cukru (4,8 litra) w 25 litrach wody uzyskasz 29,8 litra roztworu, o zawartości cukru 268,5 g/l. Jak rozpuścisz 8 kg cukru w 21 litrach wody wyjdzie 25,8 litra roztworu i zawartość cukru wyniesie 310 g/l.
A BLG roztworu liczymy dzieląc masę cukru przez masę roztworu, więc dla pierwszego roztworu masz 8 kg cukru i 25 kg wody, co daje około 24 BLG (dokładniej 24,2 BLG), a w drugim przypadku (8 kg cukru w 21 kg wody) około 28 BLG (dokładniej 27,6 BLG).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

rmskupaut
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 26 lip 2014, 15:20
Podziękował: 3 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48

Post autor: rmskupaut »

Ja mam sprawdzony sposób na "Drożdże aktywne SpiritFerm Extreme".

Fermentator 120l napełniam 75l wody o temp 30 stopni C.

Wsypuję 25kg cukru i mieszam mieszadłem na wiertarce ,aż cukier sie rozpuści.

Gdy temperatura w beczce spadnie do ok 27 stopni C dodaje słoiczek 170g koncentratu pomidorowego - mieszam po czym wsypuję 2 opakowania drozdzy - mieszam ok 2 min mieszadlem.

W pomieszczeniu panuje temp od 20 do 24 stopni C.

Po 5 dniach nastaw juz nie pracuje a blg jest na poziomie -4.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sklep Alkohole-Domowe.pl”