Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.

Autor tematu
mamdobreklapki
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 24 sie 2011, 15:54
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Gdańsk / Chojnice
Kontakt:

Post autor: mamdobreklapki »

Kto pierwszy się podejmie eksperymentu dla dobra Braci Psotniczej?;)

Wikipedia:
"Ptialina - Dawna nazwa amylazy ślinowej, która rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę."

Wystarczy przeżuć kukurydzę i wypluwać do fermentatora dodać drożdże i jazda :)
promocja
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: pokrec »

Nihil novi, Indianie w Ameryce Południowej tak przygotowywali "boski" napój, który dawał wizje. Stare, 35-cioletnie, bezzębne Indianki, które i tak nie miały nic innego do roboty, przeżuwały jakąś tłuczoną kukurydzę i wypluwały ją do kadzi. To potem fermentowało i w czasie obrzędów religijnych plemię oddawało się nabożnej libacji.
Nie wiem, czy to aby higieniczne.
Poza tym enzymy scukrzające są śmiesznie tanie w porównaniu z bólem szczęki po przeżuciu chocby kilograma kukurydzy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

aro337
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 1 gru 2011, 21:02
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: aro337 »

Z żuciem jak z żuciem można by było sprubować ale kto to wypije potem? hehe
Pozdrawiam,

Aro

Autor tematu
mamdobreklapki
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 24 sie 2011, 15:54
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Gdańsk / Chojnice
Kontakt:
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: mamdobreklapki »

Że to praktykowano to wiem.
Czy jest to higieniczne - po destylacji na pewno tak.
Ile takiego enzymu potrzeba aby przetrawić 1kg skrobi ? Może wystarczy splunąć ;p
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: pokrec »

Masz jodynę? To weż przeżuj parę łyżek śruty kukurydzianej, wypluj poczekaj ze 2 godziny i zrób próbe jodynową.
Myślę jednak, że w naszej kulturze taki trunek nie będzie miał "wzięcia" nawet po destylacji. Podobnie, jak np. pijawki kandyzowane w cukrze.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: Brzydal »

pokrec pisze: Nie wiem, czy to aby higieniczne.
Alkohol dezynfekuje ;) :P Czy się przyjmie to zależy, kto do niego pluł.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: pokrec »

No, tak, ale wielu z nas je parówki na śniadanie. Osoby, które zobaczyły na własne oczy, z czego i jak sa robione parówki na jakiś czas ich unikają. A potem jakoś to w sobie trawią i racjonalizują, że skoro dotychczas jedli i nic im nie było, to nic im nie będzie. I zostają lekarzami medycyny sądowej.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: JanOkowita »

Taka wódeczka śmiało mogłaby się nazywać "Plujka". A jeśli chodzi o obrzydzenie to nigdy nie wiadomo - niewielu obcokrajowców zje chociażby flaki, kaszankę czy też tatara.

A MY lubimy i jemy !!! :freak:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: Kerry »

Nie trzeba aż tak "skomplikowanych" dań,
wystarczy choćby zsiadłe mleczko,
albo kiszony ogóreczek czy kapustka. ;)
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: rozrywek »

Ciekawie się temat rozwnął.
Panie Janie Amerykanie jedzą tatara... tylko go wcześniej smażą na grilu.
Ruscy piją wódkę ze szklanki,
Inkowie plują do zacieru,
Sudańczycy piją świeżą krew bydlęcą,
Madagaskar piecze jaszczurki,
Hindusi jedzą świerszcze,
a Japońce ryby na surowo.
Angole jedzą frytki z octem, często wkładając je pomiędzy kromki chleba, i zalewając fasolką z puszki. Zboczenie.
A jak kol Rozrywek wcinał chleb z pysznym aromatycznym smalcem, to się pukali w czoło że Polaka na masło nie stać.
Fajfokloki zasrane....
Bądźmy tradycjonalistami.. polski bimber, polskie kobiety, niemieckie samochody, czeskie piwo i angielskie pieniądze i miłośc francuska.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: radius »

Bądźmy tradycjonalistami.. polski bimber, polskie kobiety, niemieckie samochody, czeskie piwo i angielskie pieniądze i miłośc francuska.
...do tego japońskie telewizory, chińskie trampki, portugalskie wino, brazylijska kawa, ruski kawior oraz hiszpańska maniana
i ...życie staję się piękne :freak:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

lech.zywiec
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2011, 15:11
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: lech.zywiec »

No i szwajcarskie zegarki 8-)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: rozrywek »

Radius!!!!!


i szwedzka stal.
Oczywiście kwasoodporna.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: wiking »

Nie zapominajcie o łososiu norweskim :pije:

Gregor555
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 6 gru 2011, 16:43
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: Gregor555 »

....no i włoska oliwa i makaron.Nie zapomnijmy o hiszpańskim winie z Lidla.miodzio. :poklon;
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: pokrec »

Tak w kwestii formalnej, ptyalina (vel amylaza ślinowa) rozbija skrobię w większości na maltodekstryny (wielocukry o łańcuchach długości kilku - kilkunastu monosacharydów). Owe cukry są bardzo łatwo trawione przez organizm człowieka (niemal tak łatwo jak glukoza), ale są... niefermentowalne. Tak więc żucie kukurydzy to sposób bardzo mało wydajny.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: mario_ »

radius pisze:
Bądźmy tradycjonalistami.. polski bimber, polskie kobiety, niemieckie samochody, czeskie piwo i angielskie pieniądze i miłośc francuska.
...do tego japońskie telewizory, chińskie trampki, portugalskie wino, brazylijska kawa, ruski kawior oraz hiszpańska maniana
i ...życie staję się piękne :freak:
Jak to było?
Heaven is when you have:
german car, american salary, latin wife
Hell is when you have:
american car, german wife, latin salary :D
Gregor555 pisze:....no i włoska oliwa i makaron
no ba.. :klaszcze:
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: klodek4 »

W pełni popieram Radiusa jeśli chodzi o hiszpańską mańanę :mrgreen:

dodam do mańany pierogi ruskie.....
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: Partyzant »

... Lecimy dalej.
Hiszpańska SIESTAowoce morza, cydr z północy i Portugalski bimber nie mówiąc o O porto...
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Słodowanie zacieru przy użyciu śliny

Post autor: mario_ »

Partyzant pisze:... Lecimy dalej...
Argentyńska wołowina
Kolumbijskie prochy ;-)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”