Drożdże

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: we125 »

Znalazłem w opisie drożdży Turbo Yeast 18-20% Turbo ciekawe zdanie. Nie robimy więcej niż 25 litrów w jednej partii, bo fermentacja skończy się na 14%. Zaciekawiło mnie jakie ma znaczenie objętość nastawu na wydajność drożdży?
promocja
Awatar użytkownika

lucas070707
100
Posty: 130
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże

Post autor: lucas070707 »

Chodzi pewnie o to, że jak dasz do 100L beczki 3 paczki takich drożdży i składników na 3 takie nastawy, to jeśli uda się tego nie przegrzać, fermentacja i tak zwolni albo zatrzyma się w pewnym momencie (np. na tych 14%).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”