Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Drożdże

Postautor: we125 » środa, 28 gru 2011, 18:10

Znalazłem w opisie drożdży Turbo Yeast 18-20% Turbo ciekawe zdanie. Nie robimy więcej niż 25 litrów w jednej partii, bo fermentacja skończy się na 14%. Zaciekawiło mnie jakie ma znaczenie objętość nastawu na wydajność drożdży?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lucas070707
100
Posty: 130
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 19:47
Załączniki
Re: Drożdże

Postautor: lucas070707 » środa, 28 gru 2011, 22:54

Chodzi pewnie o to, że jak dasz do 100L beczki 3 paczki takich drożdży i składników na 3 takie nastawy, to jeśli uda się tego nie przegrzać, fermentacja i tak zwolni albo zatrzyma się w pewnym momencie (np. na tych 14%).


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości