ZAKWAS OWSIANY

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Post autor: kwachu »

Witam .
Chciałbym przedstawić wypróbowany przeze mnie przepis na zakwas vel żurek z płatków owsianych.Podstawowym składnikiem są jak już wspomniałem płatki owsiane które zalewamy letnią wodą w ilości wystarczającej na stworzenie warstwy 1 cm. nad płatkami. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu przykryte szmatką do momentu zafermentowania.Stan fermentacji sprawdzamy organoleptycznie.
Żurek przygotowany na tym zakwasie smakuje mi bardziej od żytniego. a i chleb bardzo zyskuje na smaku poprzez dodatek owsianego zakwasu.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: ZAKWAS OWSIANY

Post autor: klodek4 »

A wrzuć jakiś przepis na tym zakwasie i fotki rzecz jasna!!!!!! :punk: :piwo: :ok:

dmatys
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 wrz 2009, 19:43
Re: ZAKWAS OWSIANY

Post autor: dmatys »

Strasznie odgrzany kotlet :D

Ale szczerze mówiąc to i ja jestem ciekaw - więc "podpiekam " :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”