Kol. Klodek, nie wiem kto w twoich stronach robi sangrię, nie dziwie się, że nie smakowało Tobie. Sangrii nigdy nie robi się z colą!
Każdy kto robi sangrię ma swoją recepturę, na to nie ma receptury tak samo jak w Polsce na rosół. Wiadomo, że do rosołu nikt nie doda czerwonych buraków.
Oczywiście, że można dodać co kto woli ale to już nie to.
Przepis, który kiedyś poznałem i nieraz robiłem, jest bardzo dobry: (Uwaga wali po czapie

)
Pije się go dobrze do obiadu i nie tylko a zwłaszcza w lato.
0,75l wino czerwone wytrawne winogronowe
0,5 woda gazowana (tutaj dodają gaseosa, woda gazowana słodka)
40g cukier "do gustu"
0,25 cl Fanta z pomarańcza
0,25 cl Schweeps cytrynowy
pół kieliszka wódki
-/- -/- Brandy
-/- -/- Burbon albo wędrowniczek lub kto co woli z półki zaciernej
-/- -/- Gin
-/- -/- Contro ( nie wiem jak się pisze )
-/- -/- Vermouth ( czerwony i biały )
1 pomarańcz pokrojony w plasterki, przecięty na pół
-/- cytryna -/- -/- -/- -/-
kostki lodu do gustu
Jeśli jest robiony dzień wcześniej przed spożyciem, to do smaku można dodać goździki i trochę cynamonu.