Zakąski różne Klodka4!!!
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Witam!!!!!
A i zakąska jest ważnym elementem w naszej pasji, po wielogodzinnych sesjach, sukcesach i porażkach ten nieodłączny element celebracji uwieńczony małą lub większą zakąską /tapas/ zmienia nam obraz świata , dlatego warto im poświęcić troszkę czasu i szacunku
Będę w miarę możliwości czasowych dodawał różnego rodzaju zakąseczki fotki + krótki opis i jeśli kogoś by interesowało rozwinięcie tematu - służę pomocą
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Dziś krewetki w tym wypadku langustynki / langostinos/ w zalewie /wino białe+oliwa z oliwek+czosnek+łyżka miodu+papryka czerwona+sól+pieprz/, kilka godzin w lodówce i na grilla lub patelnie , mocno grzejemy i szybko i mniam mniam!!!!!!
A i zakąska jest ważnym elementem w naszej pasji, po wielogodzinnych sesjach, sukcesach i porażkach ten nieodłączny element celebracji uwieńczony małą lub większą zakąską /tapas/ zmienia nam obraz świata , dlatego warto im poświęcić troszkę czasu i szacunku
Będę w miarę możliwości czasowych dodawał różnego rodzaju zakąseczki fotki + krótki opis i jeśli kogoś by interesowało rozwinięcie tematu - służę pomocą
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Dziś krewetki w tym wypadku langustynki / langostinos/ w zalewie /wino białe+oliwa z oliwek+czosnek+łyżka miodu+papryka czerwona+sól+pieprz/, kilka godzin w lodówce i na grilla lub patelnie , mocno grzejemy i szybko i mniam mniam!!!!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2849
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
Panie Janie!!!! robił to mój kumpel typowy Hiszpan i co on tam nie dodał tego nie opiszę, królik, kurczak, obowiązkowe tutejsze ślimaki, różne warzywa i ryż i winko białe, palce lizać, dawno nie jadłem tak dobrej, niedługo wkleję przepis i fotki tak zwanej paelli z owoców morza /paella marisco/, tak to można świra dostać jeśli ktoś lubi oczywiście owoce morza, pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
No to tak świątecznie /jeszcze/ zapodaję zakąseczkę bez której nie umie sobie wyobrazić świąt tutaj, niestety z racji kryzysu na te święta doszła tylko przednią nogą
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 28 gru 2011, 01:05 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
Kucyk rozwalił mnie własnymi wyrobami, aż się uśliniłem. Ty trąciłeś najczulszą smakową strunę. Mam coś z dzikusa, bo uwielbiam surowiznę, a w tym wydaniu to poezja. Znajomy Katalończyk czasem przywozi taki smakołyk (krajowe to marne podróbki) i wtedy mam prawdziwą ucztę.
Oj dobrą butelczynę bym jeszcze przywiózł, ale pewnie zapraszasz bo czujesz się bezpiecznie. Odległość jest sporą barierą. Uważaj, bo znajomi mówią o mnie szalony, nieobliczalny...klodek4 pisze:Zapraszam - wpadaj to pomlaskamy
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
......a tyle wspólnych tematów........
pozdrawiam
za karę że pomyślałeś że się zasłaniam odległością to Ci dowalę
Goszczę wielu znajomych /szczególnie w okresie ciepłym/ i w pełni tego słowa znaczeniu mówię raz jeszcze - zapraszam, zawsze byłem, jestem i mam nadzieję być otwarty wobec ludzi choć nieraz oberwałem po nosie za naiwność ale...........Oj dobrą butelczynę bym jeszcze przywiózł, ale pewnie zapraszasz bo czujesz się bezpiecznie. Odległość jest sporą barierą. Uważaj, bo znajomi mówią o mnie szalony, nieobliczalny...
......a tyle wspólnych tematów........
pozdrawiam
za karę że pomyślałeś że się zasłaniam odległością to Ci dowalę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 2849
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
No dobra... Podpowiem coś dla lubiących te przysmaki.
Takie coś, może każdy przygotować w domu i nie potrzeba jakiś dodatkowych gadżetów. Przepisów jest wiele:
Kupujemy tylną nogę wieprzka ( znana nam blondi )
- Natrzeć dobrze drobną solą
- Przykryć grubą solą i trzymać do miesiąca ( peklowanie na sucho) zależy od wagi
- Wyciągnąć ze soli i umyć w wodzie... poczekać aż wyschnie.
- Z kwasu borowego zrobić papkę i natrzeć ( po to aby muchy nie siadały)
- Powiesić na 5 miesięcy. ( mniej więcej)
UWAGAMIĘSO MUSI BYĆ DOBRZE ODKRWIONE, BO INACZEJ WSZYSTKO SIĘ POPSUJE.
Takie coś, może każdy przygotować w domu i nie potrzeba jakiś dodatkowych gadżetów. Przepisów jest wiele:
Kupujemy tylną nogę wieprzka ( znana nam blondi )
- Natrzeć dobrze drobną solą
- Przykryć grubą solą i trzymać do miesiąca ( peklowanie na sucho) zależy od wagi
- Wyciągnąć ze soli i umyć w wodzie... poczekać aż wyschnie.
- Z kwasu borowego zrobić papkę i natrzeć ( po to aby muchy nie siadały)
- Powiesić na 5 miesięcy. ( mniej więcej)
UWAGAMIĘSO MUSI BYĆ DOBRZE ODKRWIONE, BO INACZEJ WSZYSTKO SIĘ POPSUJE.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
No to zapodajemy inne smaki, czyli pasztet w/g przepisu mojej ciotki Kryśki,
na który zawsze będąc jeszcze w Polsce, czatowałem jak wilk na kapturka.
Do gara z zimną wodą dodajemy warzywa /marchew, pietrucha,seler, por, cebula/ i mięcho /kawałek wołowiny, karkówka, łopatka, boczek, udko kurczaka/. Gotujemy do miękkości, w wywarze moczymy bułę, doprowadzamy do wrzątku i na to wrzucamy wątrobę wieprzową /tylko sparzamy/. Po wystudzeniu mięsa i warzywa mielimy oprócz pora, dodajemy 3-4 jaja /byle nie swoje /, gałkę muszkatołową, wegeta, sól, pieprz /w/g własnego uznania/ i mieszamy blachy-formy smarujemy tłuszczem + bułka tarta i wypełniamy 3/4 formy. Dekorujemy
w/g uznania /mogą być teksty niecenzuralne / Potem buch i do piekarnika I konsumpcja, jak kto woli: i na zimno i na ciepło, byle mordki nie oparzyć, bo nic do ust nie włożymy, ani wypijemy, a to już by była apokalipsa. SMACZNEGO
na który zawsze będąc jeszcze w Polsce, czatowałem jak wilk na kapturka.
Do gara z zimną wodą dodajemy warzywa /marchew, pietrucha,seler, por, cebula/ i mięcho /kawałek wołowiny, karkówka, łopatka, boczek, udko kurczaka/. Gotujemy do miękkości, w wywarze moczymy bułę, doprowadzamy do wrzątku i na to wrzucamy wątrobę wieprzową /tylko sparzamy/. Po wystudzeniu mięsa i warzywa mielimy oprócz pora, dodajemy 3-4 jaja /byle nie swoje /, gałkę muszkatołową, wegeta, sól, pieprz /w/g własnego uznania/ i mieszamy blachy-formy smarujemy tłuszczem + bułka tarta i wypełniamy 3/4 formy. Dekorujemy
w/g uznania /mogą być teksty niecenzuralne / Potem buch i do piekarnika I konsumpcja, jak kto woli: i na zimno i na ciepło, byle mordki nie oparzyć, bo nic do ust nie włożymy, ani wypijemy, a to już by była apokalipsa. SMACZNEGO
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 14
- Rejestracja: wtorek, 19 paź 2010, 13:03
- Krótko o sobie: Jestem...
- Ulubiony Alkohol: Wszystkie
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Uherské Hradiště / Czechy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
No dobra to i ja coś podrzucę !
'Utopence' albo Utopieńce z polskiego.
Ja robię troszeczkę uproszczoną wersję z braku dostępu do czeskich kiełbasek. Używam parówkowych (są najbardziej podobne do czeskich spekacek).
2-3 grube parówki wieprzowe pokrojone w plasterki
4-5 cebulek pokrojonych w plasterki
0.7 l butelka octu
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
Ocet i przyprawy mieszamy pół na pół z wodą i podgrzewamy z przykrywką. Pozostawić gotujące się na około 10 min i zostawić do ostygnięcia.
Chłodny roztwór przelać do pojemnika z kiełbaskami i cebulką.
Zamknąć i odstawić do lodówki na 3 dni.
Najlepsza zakąska jaką jadłem serwowana w każdym barze i domu w Czechach i na Słowacji!
'Utopence' albo Utopieńce z polskiego.
Ja robię troszeczkę uproszczoną wersję z braku dostępu do czeskich kiełbasek. Używam parówkowych (są najbardziej podobne do czeskich spekacek).
2-3 grube parówki wieprzowe pokrojone w plasterki
4-5 cebulek pokrojonych w plasterki
0.7 l butelka octu
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku
Ocet i przyprawy mieszamy pół na pół z wodą i podgrzewamy z przykrywką. Pozostawić gotujące się na około 10 min i zostawić do ostygnięcia.
Chłodny roztwór przelać do pojemnika z kiełbaskami i cebulką.
Zamknąć i odstawić do lodówki na 3 dni.
Najlepsza zakąska jaką jadłem serwowana w każdym barze i domu w Czechach i na Słowacji!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 kwie 2012, 17:09 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja, kosmetyka tekstu
Powód: Interpunkcja, kosmetyka tekstu
"Żeby tak się stało żebym nie musiał ciepłej pić!"
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
Też robie utopence ... niestety parówkowa nie umywa się do spekacki . Ja do swoich dodaje też jedną papryczkę chili - no i parówkową / serdelki w całości daje tzn nacinam jedynie wzdłuż.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
Łososia można wędzić /pychotka/, można obłożyć solą z ekstraktu wędzonki /tutaj można to kupić/ lub jeszcze jest inny sposób dla zwolenników łososia a mianowicie.
Ja robię to tak /przepisu nauczył mnie nie żyjący mój wujo który był zawodowym kucharzem w Szwecji/, kupujemy kawał fileta z łososia i łączymy 1 do 1 sól+cukier w ilości takiej aby można było nasz kawałek rybki obtoczyć 1 cm warstwą, dobrze jest jeszcze do tego dodać setkę dobrego łiskacza /wujek Jessie się kłania/ i koperku, na oko, tym wszystkim obtaczamy nasz kawałek łososia, szczelnie zawijamy w folię i najlepiej przydusić to czymś cięższym i wsadzić do lodówki na 48 godzin, po tym czasie nasz kawałek płuczemy i zostawiamy na nockę do lodówki lub bezpośrednio konsumujemy, najlepiej krojąc na cieniutkie plasterki, do tego cytryna i jakaś dobra okowitka i miód w gębie, przepis sprawdzony wielokrotnie, polecam
Ja robię to tak /przepisu nauczył mnie nie żyjący mój wujo który był zawodowym kucharzem w Szwecji/, kupujemy kawał fileta z łososia i łączymy 1 do 1 sól+cukier w ilości takiej aby można było nasz kawałek rybki obtoczyć 1 cm warstwą, dobrze jest jeszcze do tego dodać setkę dobrego łiskacza /wujek Jessie się kłania/ i koperku, na oko, tym wszystkim obtaczamy nasz kawałek łososia, szczelnie zawijamy w folię i najlepiej przydusić to czymś cięższym i wsadzić do lodówki na 48 godzin, po tym czasie nasz kawałek płuczemy i zostawiamy na nockę do lodówki lub bezpośrednio konsumujemy, najlepiej krojąc na cieniutkie plasterki, do tego cytryna i jakaś dobra okowitka i miód w gębie, przepis sprawdzony wielokrotnie, polecam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 530 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
Jako że łososia u mnie "dostatek" to dodam coś od siebie
Płat surowego laksa (filet łososia) pokroić na kilka kawałkow (wg. uznania pod względem wielkości)
i posypać vegetą i koperkiem (świeżym - nie suszonymi wynalazkami), zawinąć w folię alu i wsadzić
na min. 24godz do lodówki. Po tym czasie nadaje się do jedzenia jako "zagrycha" lub po prostu jako
dodatek do kanapek itp. Wystarczy kroić w cienkie plastry jak takiego wędzonego na zimno łososia.
Smacznego.
Płat surowego laksa (filet łososia) pokroić na kilka kawałkow (wg. uznania pod względem wielkości)
i posypać vegetą i koperkiem (świeżym - nie suszonymi wynalazkami), zawinąć w folię alu i wsadzić
na min. 24godz do lodówki. Po tym czasie nadaje się do jedzenia jako "zagrycha" lub po prostu jako
dodatek do kanapek itp. Wystarczy kroić w cienkie plastry jak takiego wędzonego na zimno łososia.
Smacznego.
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
Kłodek - DZIĘKI !!
2 dni temu w promocji w Auchan kupiłem płat łososia z myślą o sushi i przetestowaniu tego przepisu. Dziś próba... ludzie to jest tak łatwe do zrobienia a tak pyszne - miód w gębie... malina, cymes i co tam kto lubi - absolutnie wchodzi do mojego repertuaru.
Twoje zdrowie
2 dni temu w promocji w Auchan kupiłem płat łososia z myślą o sushi i przetestowaniu tego przepisu. Dziś próba... ludzie to jest tak łatwe do zrobienia a tak pyszne - miód w gębie... malina, cymes i co tam kto lubi - absolutnie wchodzi do mojego repertuaru.
Twoje zdrowie
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: Zakąski różne Klodka4!!!
Kontynuując wątek łososia, jako że jestem w tej chwili w Norwegii i po niedawnej wizycie u kolegi forumowego Wikinga / / zostałem zaopatrzony przez niego nie tylko w okowitki ale także rybki, między innymi w łososia.
Z części zrobiłem tzwn rybkę po grecku /łosoś + czerniak/, a częśc płata przeznaczyłem na wcześniej opisany sposób /cukier+sól+koperek+whiskacz/, po zmajstrowaniu tego przepisu, kiedy jest gotowy, podam Wam hiszpański sposób jak tutaj go robią, to rodzaj szybkiej i łatwej, przekąski/sałatki;
Łososia kroimy na cieńkie kawałeczki/plastereczki, przecieramy na tarce smaczne pomidory /bez skórki/, lub używamy jak w moim wypadku /teraz/, pomidorów z puszki, zalewamy oliwą z oliwek i doprawiamy w/g smaku i ......przekąska gotowa, proste i smaczne, pozdrawiam!!!
Z części zrobiłem tzwn rybkę po grecku /łosoś + czerniak/, a częśc płata przeznaczyłem na wcześniej opisany sposób /cukier+sól+koperek+whiskacz/, po zmajstrowaniu tego przepisu, kiedy jest gotowy, podam Wam hiszpański sposób jak tutaj go robią, to rodzaj szybkiej i łatwej, przekąski/sałatki;
Łososia kroimy na cieńkie kawałeczki/plastereczki, przecieramy na tarce smaczne pomidory /bez skórki/, lub używamy jak w moim wypadku /teraz/, pomidorów z puszki, zalewamy oliwą z oliwek i doprawiamy w/g smaku i ......przekąska gotowa, proste i smaczne, pozdrawiam!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.