Kiedy zbierać winogrona?

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy

Post autor: pokrec »

U mnie trzymam winogrona na krzakach "do przymrozków".
Właśnie minęła noc z temperaturami typu -3 stopnie. Zbierac je już, czy można jeszcze poczekać?
Jak to jest ze zbieraniem winogron? Czy te rośliny są odporne na przymrozki, czy trzeba szybciorem nastawiac matke drożdżową i ratować z krzaków co się da?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
alembiki
Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: szczurek.g »

Zbieraj, zbieraj. Moje z jednego podwórka zniknęło w 2 min. Takiej ilości czarnych ptaszysków zajadających się moimi owockami nie widziałem, więc uważaj ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

Dzieki. Na smak owoce już są całkiem słodkie (powiedziałbym, że o dziwo - jak nie moje winogrona) i chyba je pozbieram z jutra. U mnie jakoś w tym roku nic nie rypie winogron. Bywały lata, kiedy ptaszyska konkurowały ze mną, ale w tym roku jakos ich nie ma.
Myślę sobie o założeniu swojej mikrowinnicy zamiast grządek z marchewką, ale jakbym miał wyłącznie dokarmiać ptaki...
Zresztą widze co roku, że albo mi marchewkę żreja nornice, albo owoce obijają szpaki, albo slimaki mają wyżerkę na truskawkach, to się zastanawiam, jakim cudem komukolwiek udaje się cos wyhodować.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: szczurek.g »

Co roku mam w sumie z 3 podwórek ok. tony winogron białych i czerwonych. Pomysłów brakuje co z tym robić, soki już się przepiły. W tym roku 15 l psoty 50% (dopiero zacząłem produkcję), ale potrzebuje coś wydajniejszego bo na tych szklanych badziewiach można się zajechać.

"W rodzinie nic nie ginie", czy też tak macie, że w rodzinie po prostu znika ....
Zwykle w roku nie wypijaliśmy tyle wódki co teraz w ciągu 2-mc. Wszystko przez pyszną psotkę i to z wina z winogron.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 paź 2011, 21:40 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka tekstu
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: macius »

Skąd jesteś? :D
Bo jak nie masz co robić z tym, to chętnie przyjmę ;D
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

Tony winogron? O'rety, z tego wyjdzie tak z 700 litrów moszczu...
Masz po prostu winnicę. Pięknie. Tylko co w PL z tym robić - zwinifikować - nawet legalnie nie można (ograniczenie do 100 litrów wina i piwa rocznie wraz z posiadanymi zapasami) a sok z winogron może się mocno przepić.
Kolego, musisz pomyślec o kegu, uda Ci się zredukowac to do jakichs 100 l. psoty a to jest ilośc do wypicia, jak masz 10-ciu chętnych w ciągu roku.
Rajuśku, a może po prostu spróbuj to sprzedać? Winogrona sprzedawac mozna.
Ja licze może na 30 kg max w najlepszym układzie i zrobie tradycyjnie gąsiorek wina, ale eksperymentalnie metodą fermentowania w miazdze przez kilka dni i wytłaczania potem w prasie moszczu do dalszej fermentacji. Bo niedawno się wykosztowałem na prasę winiarską...
Może kiedys spróbuję coś wypsocić z winogron (nie wiem, jak to smakuje de facto, znam tylko smak sliwowicy i przypalonych jabłek), ale jednak winko ma swój urok.

Aha - szkiełkiem te ilości winogron - zapomnij! Musisz przyjrzeć się kegom od piwa, takim 50 l. Albo parnikom. I nie gotuj pulpy, lepiej odcedzić / wytłoczyć i psocić wino. Ja w każdym razie pulpy już gotowac nie zamierzam a na pewno nic w alembiku.
Ew. rozwiązaniem może być Bimbromotywa (TM) od jakiejś wąskotorówki, taka z dwutonowym kotłem będzie bardzo dobra.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: szczurek.g »

Mieszkam w małym miasteczku 20 km od Słubic :) przy Odrze (Frankfurt nad Odrą)
Jednego lata miałem 180 l wina i wszystko poszło.
Co wyjście z kolegami na lasek (taka miejscówka na grilla i picie) to brało się butelki po Coca Coli i poszli ... Później nikt nie mógł patrzeć na samą Coca Cole chodź byłą prawdziwa tylko słyszałem "znowu wino ..." :)
Kumple zawsze chętnie pomagali rwać winogrona i do balonów takich po 64 l się upychało.
W tym roku część zjedzona...dosłownie widziałem jak ptak w moją stronę pestkami pluł, taki e miał poważanie. Kolejna część obsypała się a resztę rozdano, i to trzeba było się prosić, bo prawie każdy ma swojego dość. Sprzedać też nie ma gdzie.
Jak ktoś będzie chętny to w przyszłym sezonie będę też miał co oddać :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 paź 2011, 09:49 przez szczurek.g, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

No to jestem po winobraniu. Winogrona ciemne. Wyszło mi 40 kg pewnej odmiany (nie wiem, jakiej, nazwę ją "A") i 23,5 kg odmiany "B". "A" jest drobniejsza, w miarę słodka (jak na krajowe winogrona), taka bardziej winiarska, B - ma duże owoce, niemal deserowe i jest nieco słodsza oraz ma nieco inny smak. Odszypułkowałem, wtryniłem w 2 beczki (każdą odmianę w osobną beczkę), lekko pomiażdżyłem, dodałem wg. przepisu cukier i wodę oraz pożywke i zaszczepiłem miazgę drożdżami "Burgund". Jesli dobrze pójdzie, to w weekend będe prasował sok na prasie winiarskiej i dalsza fermentacja w balonach.
W tym roku winogron było, o dziwo, 2 razy tyle, co rok temu. Wszystko wygląda obiecująco, zobaczymy, co będzie dalej.
Pytanie: czy winogrona obowiązkowo trzeba odszypułkowywać? Bo gdyby nie te szypułki, to robota poszłaby niemal bezstresowo, a i tak zamierzam cisnąć sok w prasie po wstępnej fermentacji.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Zygmunt »

Liście tylko powyciągaj, "drewno" może spokojnie zostać. Dzisiaj z 5-dniowego wina na białych winogronach odcisnąłem owoce.
Miałem ich tylko z 15kg, więc po wybraniu nadpsutych cisnąłem całe grona w rękach i do beczki. Teraz do wytłoczyn dodałem wodę z cukrem i stoją- albo na grappę, albo znowu odcisnę i pomieszam z winem.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

No to następny pytanioraport:
Odmiana A ma balling (mierzony z tego, co udało się z beczki czystą i wyparzoną chochelką wybrać) - 20,5 BLG a odmiana B - 18 BLG. To dziś rano mierzyłem, wczoraj do obu beczek dodałem po pół pracującej matki Burgund. Jak porawiać taki balling na niecukry? Czytałem coś o tym, że rzeczywisty balling jest o 4 BLG niższy od wskazywanego. Aha, nastawy były letnie jak dodawałem drożdży - sprawdzone czystym palcem.
Nastawy jeszcze nie pracują. Chyba drożdżaki się dopiero mnożą...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: radius »

Nie wiem jaki masz ballingomierz, ale ten z BIOWINU jest wyskalowany z uwzględnieniem zawartości niecukrów w nastawie (przynajmniej tak jest napisane w instrukcji :D ).
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Zygmunt »

Ballingomierze biowinu są wychowane przez życie- tzn skala ustawia się w transporcie, w zależności od ilości zaliczonych nierówności na drodze w czasie transportu z/do sklepu :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

Sprawdzałem ten mój i na "grunwaldzie" daje 20 BLG a na czystej kranówie - 0. Czyli jest dobry.
Gorzej, bo mi w żadnej beczce jeszcze nic nie rusza. Prawde mówiąc matkę z jednej torebki rozdzieliłem na pół między beczki. Nastawiać szybciorem jeszcze jedną? Jest sens?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Wald »

Myślę ze nie trzeba będzie. Jest chłodno i chłopaki wolniej do pracy się biorą. Daj im jeszcze chwilę, bo zanim nowa matka będzie gotowa one ruszą. Podział na dwie beczki też im nie pomógł, choć na opakowaniu napisali że na 25 litrów i nie należy dzielić na porcje.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

Dzięki, Wald, obyś miał rację. Bo te w większej beczce juz wonieja aromatycznym czymś, co przypomina zmywacz do paznokci / aceton. Właściwie to jest to bardzo ładny zapach, ale co to oznacza?
Choć i tak, zanim przeczytałem Twój post, nowa paczka już się mnoży. Trudno, będe 5 PLN "w plecy".
Jak robiłem śliwki tak pod koniec sierpnia w chłodnej piwnicy, to matkę z jednej torebki "malagi" rozdzieliłem między 2 beczki i śliwki ruszyły po dosłownie dniu.
Bo jabym miał zmarnować 2 beczki winogron, to chyba bym zwątpił. Tym razem wszystko robiłem dokładnie tak, jak kazał przepis, nawet dodawana wodę gotowałem. Wszystko zmierzyłem, sprawdziłem...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Wald »

nawet dodawana wodę gotowałem
No to znamy źródło problemu. Pisałem już kilkanaście razy o napowietrzaniu (chodzi o tlen) nastawów. Głównie jest to problem miodów syconych. Do wina tyczy się to również. Gotowanie usuwa cały tlen z wody. Bez niego drożdże nie będą się rozmnażać. Pożywka też jest ważna do namnażania, bo z niej tworzą nowe komórki. Cukier to karma by mogły żyć. To cała tajemnica fermentacji. Do tego trzeba zadbać żeby nastawu nie zarazić jakimś "obcym". Reszta to przepisy smakowe. Dodać jednego czy drugiego, albo wcześniej czy później zrobić jakąś czynność tylko zmieni smak lub aromat wina. Podobnie rodzaj owoców, dodatków, drożdży może zmienić smak czy tempo pracy. Jednak zasady są niezmienne.
Woda, cukier, drożdże, pożywka i tlen.
Przecież tak pracują cukrówki. Zabierz którykolwiek składnik i zaczynają się problemy.

Ps. Śliwki to całkiem inna bajka. Ruszą na wszystkim, jak na przecierze pomidorowym. Z natury mają łatwiej. Do śliwek nie daje żadnej pożywki, a jadą błyskawiczne. Jak na T3.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

Wodę - tak, ale nie winogrona. Chciałem wszystko zrobić czyściutko. Idę przemieszać zawartość beczek. Może to cos pomoże. Poza tym beczki są wypełnione tak w połowie, nad nimi jest chyba dość powietrza...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Wald »

Nad nastawem tak. Jest powietrze. Ale nie ma go wewnątrz. Mieszanie niewiele pomoże, a możesz wprowadzić jakieś paskudztwo. Zobacz jak ja to robię http://alkohole-domowe.com/forum/post38687.html#p38687 Cel zupełnie inny, ale zasada ta sama. Oczywiście nie przesadź z piro, bo wybijesz te co żyją.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

No to tak: odmiana A (ta co jej jest więcej) - ruszyła i ładnie działa w beczce (mozna poznać po chmarach muszek chcących się dostać do beczki i po zapachu oraz spuchnięciu zawartości). Odmiana B na razie cicho nadal. Dodałem tam te drożdże, co je rozrobiłem jeszcze raz. Żeby trzeba było kilka dni czekac na rozhulanie się nastawu? Może to od rodzaju drożdży zależy?
Bo wino poza tym, że robię je w miazdze, nastawiam n-ty raz i takie hece...

Dawniej nastawiałem wino na soku z sokownika parowego, przegotowanej wodzie, cukrze i pożywce - w nastawie nie miało szans być tlenu - i ruszały. Ale drożdże były "Malaga". Teraz postanowiłem zrobić "po Bożemu" i dodać właściwych dla tego rodzaju wina - Burgund. Pytanie tylko, czy smak wina faktycznie aż tak zalezy od rodzaju drożdży (w ramach tych winnych)?

Ktos ma pomysł, jak pozbyć się tych cholernych muszek? Bo jak za kilka dni będe tłoczył te nastawy, to nie ma szans, żeby jakas cholera mi nie wpadła.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Wald »

pokrec pisze:Ktos ma pomysł, jak pozbyć się tych cholernych muszek?
Pomysł ma partyzant http://alkohole-domowe.com/forum/sprzed ... t4681.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

lucas070707
100
Posty: 130
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: lucas070707 »

Polecam jabłka-pułapki z płynem wabiącym muszki firmy BROS. Wszelkiego rodzaju lepy i inne wymysły nie pomagają przy dużej skali 'problemu'.
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

No, teraz i wokół beczki z odmianą B lataja już chmary muszek. Po prostu CHMARY - skąd się tego aż tyle wzięło? Bardzo by chciały się do dobroci dostać, ale nie wpuszczam, nakrętki są zakręcone. Oczywiście - nie do końca, żeby gaz miał którędy uchodzić.
Nadal jednak zastanawiam się, jak zniechęcić to paskudztwo do unikania prasy i soku, jak będę za kilka dni - po weekendzie - cisnął fermentujący moszcz do balonów.
Ruszyły obie beczki. A nastawiłem 3 dni temu...
Nauczka na przyszłość - po wsadzeniu winogron w beczki i lekkim pomiażdżeniu odczekać z 12 godzin przed dodaniem drożdży i nie dzielić paczki między 2 beczki. A odczekać to po to, żeby wszystko się zmacerowało i ew. ostudziło po wlaniu gorącego syropu.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: macius »

A na zewnątrz tego nie możesz zrobić? Przy obecnej pogodzie powinny Ci dać spokój ;)
Chyba, że nie mieszkasz w Polsce ;D
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

Dobry plan, ale czy +5 stopni drożdżom nie zaszkodzi?
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: macius »

O tym nie pomyślałem... poczekaj aż się inni wypowiedzą ;)

ewentualnie silny wiatrak, coby je zdmuchnął zanim podlecą :mrgreen:
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

Chyba zmniejszyłem nieco populacje tych much. Poszedłem radykalnie: do słoika nalałem kapkę wina. I zostawiłem otwarty. Obok. Impreza przeniosła się do słoika. Tylko tego, ze zaprawiłem decisem to wino, to im już nie powiedziałem. :evil:
Padały jak muchy. Może to da jakis efekt...
Decis, jakby ktoś nie wiedział, to preparat na mszyce. Ale inne robale od tego też dobrze padają. Muchy i mrówki oraz stonka też to lubią, bo przenosi je to do innego, lepszego świata.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: pokrec »

No to miałem niedzielę czynu partyjnego. UFF!
Winko. Oczywiście. Ruszyło jak potłuczone w beczkach, dziś je wytłoczyłem w prasie winiarskiej. W efekcie mam jakieś 36 litrów fermentującego moszczu z odmiany A i 20 litrów moszczu z odmiany B. Są w gąsiorkąch, przy czym 40 l gąsior okazał się zbyt mały i musiałem rozdzielić tymczasowo nastaw na 2 balony, póki fermentacja się nie uspokoi.
Odmiana B ma BLG=6, odmniana A: BLG=12. Na starcie miały odpowiednio 18 i 20,5.
Odmianę B dosłodziłem kilogramem rozpuszczonym w litrze wody, bo drożdżaki jeszcze wyraźnie nie miały dość. Poczekam aż odmiana A dojdzie do 6-ciu i też dosłodzę.

Wytłoczki po prasie robiły wrażenie jeszcze nie dośc suchych (choć ręką wycisnąć wiele nie szło), ładnie fermentowały jeszcze same w sobie, żal mi to było wywalać, zaryzykowałem, dolałem im 20 l wody, 4 kg cukru i w beczkę. Będzie z tego coś dobrego? Wytłoków było tak na rękę i oko we wiaderku pi razy drzwi z 10 kg. No jakbym miał takie wytłoki zaszczepione super - kulturką drożdży wywalić... Żal mi było...

Acha wku..czki-owocówki uspokoiły się po numerze z decisem, więc dziś było ich sporo mniej i chyba nie będzie problemów. Nie zauważyłem, żeby na raz więcej niz jedna się zbliżała w rejon roboty. I chyba będzie dobrze.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Partyzant »

Parę lat temu mieszkałem w rejonie Toro* (Hiszpania). Miałem sąsiada który zbierał co roku, takie wytłoczki z winiarni, w której pracował. Trzymał to wszystko upchane w beczkach aż sfermentuje.
Kiedy nadchodziła godzina psocenia to upychał skorupki do 100l pot-stilla (dlatego idzie znaleźć tak wielkie alembiki w tych stronach i większe a zwłaszcza północ kraju, nie omijając Portugalię co robią bardzo dobra Okowitę... Według mnie, 100 razy lepsza od Hiszpańskiej...)
Wlewał zwykłą wodę z kranu i na gaz. To co wychodziło to już wiemy, nazwa tego w Hiszpanii to (ORUJO)- ORUHO- Literkę J w tym kraju czyta się jak "h".

* Toro. Tłumacząc na język Polski to oznacza "BYK"= Chodzi o zwierze. Inaczej mąż krówki :mrgreen:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Wald »

Ciekawy post. Spróbujmy tłumaczenia:
pot-stilla - naczynie do gotowania, garnek.
alembiki - naczynia do gotowania,
ORUJO - z włoskiego GRAPPA
Toro* (Hiszpania) oznacza "BYK",
Do orujo na gazie konieczna jest woda. To metoda tania. Metoda wielkoprzemysłowa to destylacja parą. Te bardziej znamienite (kosztowne) destyluję się przez "kąpiel maryjną", czyli kocioł ogrzewany wrzącą wodą. Smaki bardzo różne.
Dwóch pierwszych ciężko szukać w słownikach. Nazwy z dawna przejęte dla destylacji.

I pokrec pyta czy coś wyjdzie dobrego. Poszukaj choćby na 'VIKI" hasło GRAPPA.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Robert09
100
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Robert09 »

radius pisze:Nie wiem jaki masz ballingomierz, ale ten z BIOWINU jest wyskalowany z uwzględnieniem zawartości niecukrów w nastawie (przynajmniej tak jest napisane w instrukcji :D ).
Czy to jest informacja pewna? Jak to traktować? Mam cukromierz tej firmy i na ulotce nie ma takiej informacji. Jest tylko instrukcja posługiwania się nim w kilku językach.

Robert09
100
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: Robert09 »

"Nie odliczamy niecukrów"
Taką odpowiedź otrzymałem na @ w temacie balingomierza BIOWIN od kierownika salonu sprzedaży.
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Kiedy zbierać winogrona?

Post autor: MalyJack »

Jako uzupełnienie do tego słoika na muchówki:
Na ten słoik nałóż naciagnietą folię strech, oklej wokół taśmą. Ma być taki bębenek. Narób dziur widelcem lub gwoździem. Otwory wtedy mają kształt lejka. Mucha włazi śmiało na trwającą przy dnie balangę, a wyjść już jej trudniej... I dłużej imprezuje w słoiku.
;)
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”