Prosił bym o poradę... Mirabelki

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
wrona1984
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 23 lip 2011, 10:23
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka, Piwo, Wino, itd...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Czarna k.Łańcuta
Kontakt:

Post autor: wrona1984 »

Witam!! Nastawiłem swój pierwszy nastaw z mirabelek. Stosunek cukru do owoców zrobiłem 1 kg owoców i 1 kg cukru, i 3 litry wody. Zrobiłem z 10 kg owoców. Wszystko wpakowałem do balona 50l. Drożdże jakie zastosowałem to na próbę fermiol oraz pożywkę kombi. Nastaw chodzi od prawie początku sierpnia i wydaję mi się, że to trochę długo?? Jak myślicie?? Czy jest możliwość przyspieszenia? Czy czekać do końca, aż przestanie chodzić (a zaznaczę że chodzi jeszcze żwawo). Prosił bym o poradę... Pozdrawiam
promocja
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Prosił bym o poradę...

Post autor: pokrec »

Czekać do końca. Dostaniesz z tego cukrówke o smaku mirabelkowym. Normalnie daje się 2,5 kg cukru na 10 kg. owoców w przypadku np. śliwowicy.
Najlepiej zainwestuj w cukromierz winiarski i będziesz wiedział wszystko.
Mi często wina chodziły po 2 miesiące i nawet nieco dłużej.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

karmelekrakiety89
50
Posty: 56
Rejestracja: wtorek, 23 mar 2010, 20:15
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prosił bym o poradę...

Post autor: karmelekrakiety89 »

Jakby na to nie patrzeć to Wydaje mi się że za dużo cukru. Strzelam że BLG początkowe koło 35?
Awatar użytkownika

Autor tematu
wrona1984
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 23 lip 2011, 10:23
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wódka, Piwo, Wino, itd...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Czarna k.Łańcuta
Kontakt:
Re: Prosił bym o poradę...

Post autor: wrona1984 »

Mam jeszcze jedno pytanie?? Założyłem fermentator na próbę czy jeszcze chodzi. I częstotliwość bulczenie wody jest raz no ok 10 min. Czy jeszcze czekać czy mogę puszczać na rury..

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prosił bym o poradę...

Post autor: we125 »

Na rury. Nie ma na co czekać.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Prosił bym o poradę...

Post autor: radius »

Jak to nie ma na co :?: Na zakończenie fermentacji, później na sklarowanie zlewarowanego winka. Dopiero potem na rurę :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Prosił bym o poradę...

Post autor: pokrec »

A po nagłą cholerę klarować wino przed rurkami? Jak coś idzie na rury, to może być nawet z pulpą (choć nie polecam gotowania pulpy).
Już widzę, jak się klarują takie śliwki... Jakby to chcieć sklarować, to chyba by człowiek och...nia dostał.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Prosił bym o poradę...

Post autor: szwistaq »

Klaruje się, by nie destylować drożdży celem uniknięcia posmaku. Spróbuj a zauważysz różnice. Poprawę smaku owocówek zawsze proponuje zaczynać od klarowania. Mirabelki to śliwki, aż tyle aromatu nie dadzą. Jabłka do kalwadosa też biorę z góry a nie z dołu, by uniknąć gotowania martwych drożdżaków.
Obrazek
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Prosił bym o poradę...

Post autor: Partyzant »

Na rurki... Przecież jakiś posmak owoców musi być w końcowym produkcie.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Prosił bym o poradę...

Post autor: Wald »

Owoców! Nie smrodu ze zdechłych drożdży.
Testuj na cukrówce. Klarowane i z drożdżami.
Tutaj masz to samo, tyle że jedno i drugie ze smakiem owoców.
W naszym kraju zawsze gdzie dwóch ludzi, tam trzy opinie.
Powtarzam jak mantrę: decyduje twój smak.
Bimber z czasów PRLu lub winiak.
Każdy robi co lubi.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”