Wino herbaciane - roiboos

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: macius »

W przypływie nudy a pod wpływem radości zakupów(wszak sezon się zbliża), postanowiłem spróbować zrobić jakieś winko "nieowocowe". Poczytałem tu i tam, przejrzałem szafkę i wymyśliłem, że zrobię herbaciane, doprawione "na oko". Nastaw 5l, przecież to eksperyment tylko ;)
I tak to szło:
-8 torebek herbaty roiboos
-4 litry wody
-paczka skórek z pomarańczy
-3 goździki
-płaska łyżeczka cynamonu
-kilo cukru
-1 gram IOC Bayanus
-4 gramy Fosforanu amonu
-dwa jabłka w kostkę
-sok z dwóch cytryn

4 litry wody zagotowałem, wrzuciłem herbatę która parzyła się 5 minut. Do naparu wsypałem cukier, zamieszałem i zostawiłem do ostygnięcia. W międzyczasie przelałem wrzątkiem skórki z pomarańczy, jabłka sparzyłem i pokroiłem, i całość przypraw wrzuciłem do butli(łącznie z sokiem z cytryny). Uwodniłem też drożdże ;)
gdy "herbatka" ostygła do 32 stopni, zalałem przyprawy, dodałem drożdże i zatkałem rurką. I sobie wesoło bulka już :lol:
Celuję w około 15% i raczej półsłodkie, więc chyba trzeba będzie dorzucić piro jak tylko przerobi się druga rata(400gram cukru).
Co myślicie o takim czymś? Może ktoś już próbował?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
promocja
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Herbaciane- roiboos

Post autor: JanOkowita »

Dzień dobry,

robiłem wiele lat temu wino oparte o bazę wywaru z czarnej herbaty. Ale to było z 15 lat temu i prawdę mówiąc już nie pamiętam wrażeń smakowych.

Z ciekawością przeczytałem skład na nastaw i sądzę, że są wszelkie podstawy aby uzyskać ciekawy bukiet. Cynamon i jabłka mogą dać naprawdę fajny efekt, a herbata Rooibos już sama w sobie jest aromatyczna i ma piękny kolor.
Tak więc czekam na opis postępów. :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Herbaciane- roiboos

Post autor: macius »

JanOkowita pisze:Dzień dobry,

robiłem wiele lat temu wino oparte o bazę wywaru z czarnej herbaty. Ale to było z 15 lat temu i prawdę mówiąc już nie pamiętam wrażeń smakowych.
Czyli można wnioskować, że nie było ani bardzo złe, ani bardzo dobre. Czyli już nieźle :D
JanOkowita pisze: Z ciekawością przeczytałem skład na nastaw i sądzę, że są wszelkie podstawy aby uzyskać ciekawy bukiet. Cynamon i jabłka mogą dać naprawdę fajny efekt, a herbata Rooibos już sama w sobie jest aromatyczna i ma piękny kolor.
Tak więc czekam na opis postępów. :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Już teraz jest bardzo aromatyczne, w całym pokoju rozchodzi się śliczny zapach herbaty i cynamonu, mimo, że butelka stoi w szafie :D
Postępy będę meldował na bieżąco ;)
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Autor tematu
macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Herbaciane- roiboos

Post autor: macius »

Minęło 8 dni, blg spadło do około 4. Jutro planuję dodać drugą partię cukru i odcedzić owoce. Myślicie, że to dobry pomysł?
Na zdjęciu widać, że się rozjaśniło i mocno zmętniało ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

lipton76
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 14 maja 2011, 23:03
Re: Wino herbaciane - roiboos

Post autor: lipton76 »

Odświeżę temat :) sam się zastanawiam, nad jakimś nieowocowym winkiem (ryżowiec odpada - nie mój smak) i zastanawiałem się nad herbatą z cytrusami. Co powiesz na temat tego winka? Czy może jeszcze czeka na finalną degustację? ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino herbaciane - roiboos

Post autor: macius »

Szczerze mówiąc, winko po dwóch obciągach wstawiłem do szafy i zapomniałem. A, że dodatkowo przeprowadziłem się teraz do Poznania, to sobie będzie stało ;)
Ale z tego co pamiętam i co wciągnąłem z wężyka, to za dużo skórek pomarańczy i można by dać więcej soku z cytryny.
Na wszystkich świętych wracam do domu, może będę pamiętał sprawdzić :D
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

pawelolek
20
Posty: 29
Rejestracja: niedziela, 15 lip 2012, 12:14
Ulubiony Alkohol: Każdy ))
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Płock
Re: Wino herbaciane - roiboos

Post autor: pawelolek »

Witam odsmażę trochę kotleta ))
Ja też nastawiłem winko z herbaty tylko z dodatkiem rodzynek. Winko po pierwszym obciagu jest słodkie ale już nie pracowało zlałem do klarowania. Wleje je w dame 5L i zostawie na jakiś czas (będę próbował) napisze co z tego wyszło i postaram sie wstawić jakieś zdjęcia.

10 łyżeczek herbaty zaparzonej
100g posiekanych rodzynek
2,5kg cukru
drożdże Fermvin PDM i pożywka, wystartowalo natychmiastowo ))

emi9522
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 13 gru 2013, 14:20
Re: Wino herbaciane - roiboos

Post autor: emi9522 »

Hihi.
Trochę odświeżę, właśnie mam zamiar zrobić winko herbaciane ;)
Nastaw na 5l ;)
Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis? :)
(Na miarę możliwości jakiś tańszy? >,,<)

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Wino herbaciane - roiboos

Post autor: sztender »

emi9522 pisze:Hihi.(Na miarę możliwości jakiś tańszy? >,,<)
Będzie ciężko, ale jest to wykonalne. Ja bym zostawił 1kg cukru, 4 litry wody. Bez tego się nie obejdzie. Z dodatków: skórki z pomarańczy możesz pominąć. Wykorzystasz te z cytryny (1 wystarczy). Herbaty weź 4 saszetki, najwyżej zaparzysz dwa razy będzie prawie to samo jakbyś wzięła 8. 1 goździk też uciągnie, jest to aromatyczne skubaństwo. Cynamon możesz pominąć nie wszyscy lubią. Jabłka zjedz a dorzuć ogryzki też dadzą aromaty jabłkowe. Resztę niestety musisz dorzucić, tu już nie przyoszczędzisz (pożywki, drożdże). Pochwal się potem czy warto robić wino z herbaty i czy warto "oszczędzać".
http://latawce.phorum.pl

emi9522
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 13 gru 2013, 14:20
Re: Wino herbaciane - roiboos

Post autor: emi9522 »

Okejka,dam wam znać lecz możliwe że zamiast herbatki pokuszę się na pomarańczowe >,,<
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino herbaciane - roiboos

Post autor: siwy1121 »

Emi, też chciałem robić winko pomarańczowe, bo wydawało mi się, że coś ciekawego z tego wyjdzie, ale nieco bardziej doświadczeni koledzy ostudzili mój zapał. Poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/wino-p ... t9733.html
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino herbaciane - roiboos

Post autor: gr000by »

O tej porze roku (brakuje już owoców :() nastaw WOW'a - Wurzel's Orange Wine, http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=28629 i http://www.tanie-pijanie.blogspot.com/s ... nge%20Wine. Wino ma potencjał, a nie jest trudne do wykonania, sam się do takowego przymierzam.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”