Wino herbaciane - roiboos
-
Autor tematu - Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
W przypływie nudy a pod wpływem radości zakupów(wszak sezon się zbliża), postanowiłem spróbować zrobić jakieś winko "nieowocowe". Poczytałem tu i tam, przejrzałem szafkę i wymyśliłem, że zrobię herbaciane, doprawione "na oko". Nastaw 5l, przecież to eksperyment tylko
I tak to szło:
-8 torebek herbaty roiboos
-4 litry wody
-paczka skórek z pomarańczy
-3 goździki
-płaska łyżeczka cynamonu
-kilo cukru
-1 gram IOC Bayanus
-4 gramy Fosforanu amonu
-dwa jabłka w kostkę
-sok z dwóch cytryn
4 litry wody zagotowałem, wrzuciłem herbatę która parzyła się 5 minut. Do naparu wsypałem cukier, zamieszałem i zostawiłem do ostygnięcia. W międzyczasie przelałem wrzątkiem skórki z pomarańczy, jabłka sparzyłem i pokroiłem, i całość przypraw wrzuciłem do butli(łącznie z sokiem z cytryny). Uwodniłem też drożdże
gdy "herbatka" ostygła do 32 stopni, zalałem przyprawy, dodałem drożdże i zatkałem rurką. I sobie wesoło bulka już
Celuję w około 15% i raczej półsłodkie, więc chyba trzeba będzie dorzucić piro jak tylko przerobi się druga rata(400gram cukru).
Co myślicie o takim czymś? Może ktoś już próbował?
I tak to szło:
-8 torebek herbaty roiboos
-4 litry wody
-paczka skórek z pomarańczy
-3 goździki
-płaska łyżeczka cynamonu
-kilo cukru
-1 gram IOC Bayanus
-4 gramy Fosforanu amonu
-dwa jabłka w kostkę
-sok z dwóch cytryn
4 litry wody zagotowałem, wrzuciłem herbatę która parzyła się 5 minut. Do naparu wsypałem cukier, zamieszałem i zostawiłem do ostygnięcia. W międzyczasie przelałem wrzątkiem skórki z pomarańczy, jabłka sparzyłem i pokroiłem, i całość przypraw wrzuciłem do butli(łącznie z sokiem z cytryny). Uwodniłem też drożdże
gdy "herbatka" ostygła do 32 stopni, zalałem przyprawy, dodałem drożdże i zatkałem rurką. I sobie wesoło bulka już
Celuję w około 15% i raczej półsłodkie, więc chyba trzeba będzie dorzucić piro jak tylko przerobi się druga rata(400gram cukru).
Co myślicie o takim czymś? Może ktoś już próbował?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Herbaciane- roiboos
Dzień dobry,
robiłem wiele lat temu wino oparte o bazę wywaru z czarnej herbaty. Ale to było z 15 lat temu i prawdę mówiąc już nie pamiętam wrażeń smakowych.
Z ciekawością przeczytałem skład na nastaw i sądzę, że są wszelkie podstawy aby uzyskać ciekawy bukiet. Cynamon i jabłka mogą dać naprawdę fajny efekt, a herbata Rooibos już sama w sobie jest aromatyczna i ma piękny kolor.
Tak więc czekam na opis postępów.
Pozdrawiam
Jan Okowita
robiłem wiele lat temu wino oparte o bazę wywaru z czarnej herbaty. Ale to było z 15 lat temu i prawdę mówiąc już nie pamiętam wrażeń smakowych.
Z ciekawością przeczytałem skład na nastaw i sądzę, że są wszelkie podstawy aby uzyskać ciekawy bukiet. Cynamon i jabłka mogą dać naprawdę fajny efekt, a herbata Rooibos już sama w sobie jest aromatyczna i ma piękny kolor.
Tak więc czekam na opis postępów.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Herbaciane- roiboos
Postępy będę meldował na bieżąco
Czyli można wnioskować, że nie było ani bardzo złe, ani bardzo dobre. Czyli już nieźleJanOkowita pisze:Dzień dobry,
robiłem wiele lat temu wino oparte o bazę wywaru z czarnej herbaty. Ale to było z 15 lat temu i prawdę mówiąc już nie pamiętam wrażeń smakowych.
Już teraz jest bardzo aromatyczne, w całym pokoju rozchodzi się śliczny zapach herbaty i cynamonu, mimo, że butelka stoi w szafieJanOkowita pisze: Z ciekawością przeczytałem skład na nastaw i sądzę, że są wszelkie podstawy aby uzyskać ciekawy bukiet. Cynamon i jabłka mogą dać naprawdę fajny efekt, a herbata Rooibos już sama w sobie jest aromatyczna i ma piękny kolor.
Tak więc czekam na opis postępów.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Postępy będę meldował na bieżąco
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
-
Autor tematu - Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Herbaciane- roiboos
Minęło 8 dni, blg spadło do około 4. Jutro planuję dodać drugą partię cukru i odcedzić owoce. Myślicie, że to dobry pomysł?
Na zdjęciu widać, że się rozjaśniło i mocno zmętniało
Na zdjęciu widać, że się rozjaśniło i mocno zmętniało
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
-
Autor tematu - Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino herbaciane - roiboos
Szczerze mówiąc, winko po dwóch obciągach wstawiłem do szafy i zapomniałem. A, że dodatkowo przeprowadziłem się teraz do Poznania, to sobie będzie stało
Ale z tego co pamiętam i co wciągnąłem z wężyka, to za dużo skórek pomarańczy i można by dać więcej soku z cytryny.
Na wszystkich świętych wracam do domu, może będę pamiętał sprawdzić
Ale z tego co pamiętam i co wciągnąłem z wężyka, to za dużo skórek pomarańczy i można by dać więcej soku z cytryny.
Na wszystkich świętych wracam do domu, może będę pamiętał sprawdzić
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
-
- Posty: 29
- Rejestracja: niedziela, 15 lip 2012, 12:14
- Ulubiony Alkohol: Każdy ))
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Płock
Re: Wino herbaciane - roiboos
Witam odsmażę trochę kotleta ))
Ja też nastawiłem winko z herbaty tylko z dodatkiem rodzynek. Winko po pierwszym obciagu jest słodkie ale już nie pracowało zlałem do klarowania. Wleje je w dame 5L i zostawie na jakiś czas (będę próbował) napisze co z tego wyszło i postaram sie wstawić jakieś zdjęcia.
10 łyżeczek herbaty zaparzonej
100g posiekanych rodzynek
2,5kg cukru
drożdże Fermvin PDM i pożywka, wystartowalo natychmiastowo ))
Ja też nastawiłem winko z herbaty tylko z dodatkiem rodzynek. Winko po pierwszym obciagu jest słodkie ale już nie pracowało zlałem do klarowania. Wleje je w dame 5L i zostawie na jakiś czas (będę próbował) napisze co z tego wyszło i postaram sie wstawić jakieś zdjęcia.
10 łyżeczek herbaty zaparzonej
100g posiekanych rodzynek
2,5kg cukru
drożdże Fermvin PDM i pożywka, wystartowalo natychmiastowo ))
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Wino herbaciane - roiboos
Będzie ciężko, ale jest to wykonalne. Ja bym zostawił 1kg cukru, 4 litry wody. Bez tego się nie obejdzie. Z dodatków: skórki z pomarańczy możesz pominąć. Wykorzystasz te z cytryny (1 wystarczy). Herbaty weź 4 saszetki, najwyżej zaparzysz dwa razy będzie prawie to samo jakbyś wzięła 8. 1 goździk też uciągnie, jest to aromatyczne skubaństwo. Cynamon możesz pominąć nie wszyscy lubią. Jabłka zjedz a dorzuć ogryzki też dadzą aromaty jabłkowe. Resztę niestety musisz dorzucić, tu już nie przyoszczędzisz (pożywki, drożdże). Pochwal się potem czy warto robić wino z herbaty i czy warto "oszczędzać".emi9522 pisze:Hihi.(Na miarę możliwości jakiś tańszy? >,,<)
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino herbaciane - roiboos
Emi, też chciałem robić winko pomarańczowe, bo wydawało mi się, że coś ciekawego z tego wyjdzie, ale nieco bardziej doświadczeni koledzy ostudzili mój zapał. Poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/wino-p ... t9733.html
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino herbaciane - roiboos
O tej porze roku (brakuje już owoców ) nastaw WOW'a - Wurzel's Orange Wine, http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=28629 i http://www.tanie-pijanie.blogspot.com/s ... nge%20Wine. Wino ma potencjał, a nie jest trudne do wykonania, sam się do takowego przymierzam.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.