Nalewka czosnkowa - przepisy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Winiak
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 20 wrz 2008, 10:04

Post autor: Winiak »

źródło : http://pychotka.pl/pychotka/content/category/8/141/111/

Składniki:
1 litr spirytusu 95%
1 kg czosnku

Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, posiekać. Tak przygotowany czosnek zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy, masę czosnkową wygniatamy, wyciśnięty nalew również filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Nalewka z czosnku może być pomocna w walce z największym zabójcą w krajach rozwiniętych, jakim są choroby krążenia. Zalecana jest przede wszystkim osobom w starszym wieku, bowiem aktywne substancje zwarte w czosnku przeciwdziałają nadmiernej fermentacji, odmładzają organizm, działają antymiażdżycowo, leczą reumatyzm, generalnie oczyszczają organizm z różnych substancji toksycznych i przeciwdziałają w ten sposób powstawaniu różnych chorób pochodnych jednak nie może być za alternatywny lek na choroby.
Dawkowanie 20 kropli na łyżce mleka podawane podczas jedzenia.
Zewnętrznie nalewkę po rozcieńczeniu w stosunku 1:10 czy też 1:20 można stosować do przemywania ran, przy trądziku, tłustym łojotoku itp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wine - probably the best alkohol in the World.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Nalewka czosnkowa

Post autor: Qba »

50g zmiażdzonego czosnku zalać 150g koniaku. Odstawić w zamkniętym naczyniu na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i pić dwa razy dziennie, dwie godziny po jedzeniu, po 25 kropli w kieliszku, dodając nieco przegotowanego mleka.
Nalewka ma zastosowanie przy nadciśnieniu tetniczym, podwyższony cholesterolu.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nalewka czosnkowa

Post autor: KGB - pasjonat »

Ta nalewka możne wpłynąć na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia, większą odporność organizmu.



składniki: 35 gramów czosnku
200 ml spirytusu

przyrządzanie:
Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni.
Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do wyczerpania się nalewki lub pokładów naszej cierpliwości.
Kurację stosować tylko raz w roku.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
Awatar użytkownika

osatattoo
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 25 lip 2009, 18:58
Krótko o sobie: Krotko (nawet tylko jednym słowem) jestem w stanie opisać jedynie moich wrogów:P
Ulubiony Alkohol: cydr, likiery i krupniki
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Kontakt:
Re: Nalewka czosnkowa

Post autor: osatattoo »

No i już nie trzeba będzie nosić przy sobie osinowego kołka:)
Awatar użytkownika

Łysy26
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 11 lis 2010, 13:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Porterówka , Strong dwusłodowy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Nalewka czosnkowa - przepisy

Post autor: Łysy26 »

Ja znalazłem taki przepis.

Składniki:
1 główka czosnku
3/4 l wódki
1 szklanka płynnego miodu
1 cytryna
Wykonanie:
Czosnek pokroić w słupki, cytrynę w ćwiartki, zalać miodem i wódką (oczywiście własnej roboty).
Macerować dwa tygodnie. Po czym przefiltrować i odstawić na dwa trzy miesiące.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 wrz 2011, 08:38 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nalewka czosnkowa - przepisy

Post autor: JanOkowita »

@Łysy26

Bardzo dobry przepis ! Zrobiłem taką nalewkę i już po 3 dniach jest klarowna i ma bardzo przyjemny, zrównoważony smak. Miód doskonale się komponuje z czosnkiem i cytryną. :klaszcze:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

czarna pantera
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 21 wrz 2011, 08:26
Re: Nalewka czosnkowa

Post autor: czarna pantera »

KGB - pasjonat pisze:Ta nalewka możne wpłynąć na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia, większą odporność organizmu.



składniki: 35 gramów czosnku
200 ml spirytusu

przyrządzanie:
Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni.
Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do wyczerpania się nalewki lub pokładów naszej cierpliwości.
Kurację stosować tylko raz w roku.
Przepis pochodzi z 'Domowego wyrobu win, nalawek i miodów' państwa Adamskich.
W książeczce znajduje się jeszcze jeden przepis na nalewkę z czosnku, nieco odmienny od wiekszości tu podanych:

Do słoja włożyć 250g czosnku, obranego z łusek i zmiażdżonego, wlać litr białego wytrawnego wina, 100g jasnego płynnego miodu i 50ml spirytusu. Szczelnie zamknąć odstawić na 2 tygodnie w słoneczne i ciepłe miejsce. Przefiltrować dokładnie i zlać do butelek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”