Kolumna szklana - Alienqssak
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 12:02
Wpadłem na pewien pomysł budowy kolumna rektyfikująca. Posiadam kolumnę z termometrem rtęciowym oraz reduktorem z pokrętłem opornikowym którym reguluje temperaturę poduszki która podgrzewa cały nastaw. Każdy z nas wie, że trzeba pilnować temp by nie przekroczyć 78.8 stopni C. w parze czyli temp wrzenia alkoholu etylowego, uciążliwością jest proces produkcji ze względu na ciągłe pilnowanie termometra by nie skakał zraz z malejącym stężeniem % w całej objętości płynu. Mój pomysł polega na tym by termometr kolumny zastąpić czujnikiem który będzie podłączony do termostatu elektronicznego który będzie sam pilnował temperatury i w razie potrzeby sam reagował na na skoki temperatury.
Czy ktoś wie coś na ten temat ?? Chciał bym udoskonalić cały osprzęt.
Czy ktoś wie coś na ten temat ?? Chciał bym udoskonalić cały osprzęt.
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: kolumna rektyfikująca
Po pierwsze- kolumna rektyfikacyjna z praw fizyki wynika, że temperatura wrzenia cieczy zależy od stężenia alkoholu w kotle więc nie ustabilizujesz tej temperatury- rozważania w te stronę możesz wiec od razu odpuścić na Forum są schematy kolumn, pójdź ta drogą
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: kolumna rektyfikująca
Jak już Zygmuś ci pojechał to nie będę gorszy.
Termometra.......... wspaniała polszczyzna...........
Dobra... podsumujmy.
Chcesz się przytulić do cycuszków i spać a maszyneria za ciebie zrobi sama
Rozumiem chęć rozbudowy, chęć usprawnienia, i to pochwalam. Gdybyśmy się nie rozwijali to byśmy dalej w jaskiniach siedzieli.
Skąd wynika moja jazda........ otóż z kwestii bezpieczeństwa.
Napisz dokładnie na czym polega twój pomysł, czy czujnik ma regulować grzanie/ czy ma wyłączać? co ma kapać a co płynąć?
Pamiętaj że nawet w najbardziej zaawansowanej linii produkcyjnej przy tysiącach różnorakich czujników ZAWSZE siedzi człowiek przy panelu sterowniczym i zwyczajnie gapi się czy wszystko gra.....
Nie traktuj tego osobiście/ nikt nie krytykuje bez powodu.
Podaj więcej danych projektu a wspólnie wypracujemy najbardziej optymalne rozwiązanie.
Pozdrawiam serdecznie.
Termometra.......... wspaniała polszczyzna...........
Dobra... podsumujmy.
Chcesz się przytulić do cycuszków i spać a maszyneria za ciebie zrobi sama
Rozumiem chęć rozbudowy, chęć usprawnienia, i to pochwalam. Gdybyśmy się nie rozwijali to byśmy dalej w jaskiniach siedzieli.
Skąd wynika moja jazda........ otóż z kwestii bezpieczeństwa.
Napisz dokładnie na czym polega twój pomysł, czy czujnik ma regulować grzanie/ czy ma wyłączać? co ma kapać a co płynąć?
Pamiętaj że nawet w najbardziej zaawansowanej linii produkcyjnej przy tysiącach różnorakich czujników ZAWSZE siedzi człowiek przy panelu sterowniczym i zwyczajnie gapi się czy wszystko gra.....
Nie traktuj tego osobiście/ nikt nie krytykuje bez powodu.
Podaj więcej danych projektu a wspólnie wypracujemy najbardziej optymalne rozwiązanie.
Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 64
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2009, 11:34
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Unia Europejska
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: kolumna rektyfikująca
Jeżeli zrobisz kolumnę z regulowanym refluksem, czyli im mniej alkoholu w kegu tym mniej odbioru to po stabilizacji kolumny przez 80% destylacji nic nie trzeba regulować lub zmieniać a temperatura nigdzie nie będzie skakała . Jak już będzie bardzo mało odbioru leciało to można podnieść moc grzania i czekać na pogony. Ze względów bezpieczeństwa i tak trzeba kolumnę mieć ciągle na oku nigdy nie wiadomo co się może wydążyćAlienqssak pisze: uciążliwością jest proces produkcji ze względu na ciągłe pilnowanie termometra by nie skakał zraz z malejącym stężeniem % w całej objętości płynu
-
- Posty: 60
- Rejestracja: piątek, 11 mar 2011, 21:53
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Gin Lubuski
- Status Alkoholowy: Konstruktor
Re: kolumna rektyfikująca
Taka przestroga, ostatnio na działce w trakcie proces nagle skoczyła mi temperatura, ale był to koniec procesu więc myślę ok pogony, za chwile czuje alkohol w powietrzu dotykam chłodnicy, gorąca!! Okazało się, że jest awaria wody!!
Zawsze należy pilnować, to jest zabawa hobby, a nie produkcja!!
Zawsze należy pilnować, to jest zabawa hobby, a nie produkcja!!
W Polskę idziemy, drodzy panowie,
W Polskę idziemy...
W Polskę idziemy...
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 12:02
Re: kolumna rektyfikująca
Zgadzam się z wami koledzy w 100%. Wiem, że w produkcji masowej zawsze ktoś pilnuje całej maszynerii.
Przesyłem zdjęcie mojej maszynki wraz z oznaczeniem poszczególnych informacji.
A-wejście termometra
B- wejście dopływu zimnej wody
C-wyjście zimnej wody
D-Podłączenie do kociołka
Moim pomysł polega na tym by punkt A zakleić i zamontować czujnik oparów podłączony do elektronicznego reduktora, czy termostata który będzie sterował grzaniem poduszki ogrzewającej kociołek. Z mojego punktu widzenia może się to udać tyle, że nie jestem elektronikiem i sam tego nie wykonam.
Oto moja kolumna.
Przesyłem zdjęcie mojej maszynki wraz z oznaczeniem poszczególnych informacji.
A-wejście termometra
B- wejście dopływu zimnej wody
C-wyjście zimnej wody
D-Podłączenie do kociołka
Moim pomysł polega na tym by punkt A zakleić i zamontować czujnik oparów podłączony do elektronicznego reduktora, czy termostata który będzie sterował grzaniem poduszki ogrzewającej kociołek. Z mojego punktu widzenia może się to udać tyle, że nie jestem elektronikiem i sam tego nie wykonam.
Oto moja kolumna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 12:02
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: kolumna rektyfikująca
Dobrze.
aby to miało ręce i nogi.
To twoje ładne szklane cós.... nigdy nie było kolumną rektyfikującą, a obok rektyfikacyjnej nawet nigdy nie stało.
Przykro mi.
Pomysł sam w sobie nie jest zły, ino za przeproszeniem, nie przy tym sprzęcie.
Podsyłam ci linka do najwspanialszej autentycznej klasyki która wszystko wyjaśni
http://facet.dlastudenta.pl/artykul/Mat ... 17945.html
aby to miało ręce i nogi.
To twoje ładne szklane cós.... nigdy nie było kolumną rektyfikującą, a obok rektyfikacyjnej nawet nigdy nie stało.
Przykro mi.
Pomysł sam w sobie nie jest zły, ino za przeproszeniem, nie przy tym sprzęcie.
Podsyłam ci linka do najwspanialszej autentycznej klasyki która wszystko wyjaśni
http://facet.dlastudenta.pl/artykul/Mat ... 17945.html
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: kolumna rektyfikująca
To się nie uda. Nie wiesz, o czym piszesz. Nie da się utrzymywać temperatury zacieru 78,3C- to znaczy da się, ale nie znaczy to, że będzie ciekł spirytus. 78,3 to temperatura wrzenia CZYSTEGO alkoholu, a nie jego wodnego roztworu. Tak, że regulacja termostatem niestety nic tu nie da...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 12:02
Re: kolumna rektyfikująca
Hmm, rozrywek nie wiem o co ci chodzi, ale okej. Nie jestem jakimś znawcą, ale wiem że moja aparatura nie jest najgorsza i czy ma reflux czy nie ja jestem zadowolony. .
Przesyłem kilka zdjęć mojej maszynki.
Przesyłem kilka zdjęć mojej maszynki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 12:02
Re: Kolumna szklana - Alienqssak
Co masz na myśli nie uzyskam spirytusu Hmm przy temp. 78.8 st.C w oparach wychodzi mi czysty płyn 93% nie śmierdzący. Może i to nie jest spirytus ale jest dobry.
To teraz z innej beczki.
Czym jest reflux?? Możecie mi przytoczyć jakąś pomoc naukowa. Jestem wschodząca gwiazdą w tym temacie początki mam za sobą teraz się uczę od innych.
Jeszcze kilka zdjęć których zapomniałem przesłać wcześniej
To teraz z innej beczki.
Czym jest reflux?? Możecie mi przytoczyć jakąś pomoc naukowa. Jestem wschodząca gwiazdą w tym temacie początki mam za sobą teraz się uczę od innych.
Jeszcze kilka zdjęć których zapomniałem przesłać wcześniej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 228
- Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
- Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna szklana - Alienqssak
Na początek poczytaj: http://alkohole-domowe.com/destylat/des ... ktyfikacja masz tu dokładnie opisane metody pędzenia w tym również co to jest reflux.
Co to znaczy, że nie uzyskasz spirytusu? Dokładnie to co napisał Ci Zygmunt.
Dodatkowo polecam zerknąć np. na sprzęt Kucyka.
Aha w jakiej temp. sprawdzasz alkohol? Czy odbierasz przedgony i pogony? I jakie tempo masz odbioru?
Chcesz powiedzieć, że na tym termometrze masz podziałkę dziesiętną?
Jak robisz fotki to nie dawaj lampy błyskowej, bo nie widać co tak naprawdę kryje Ci się w tej kolumnie.
Co to znaczy, że nie uzyskasz spirytusu? Dokładnie to co napisał Ci Zygmunt.
Dodatkowo polecam zerknąć np. na sprzęt Kucyka.
Aha w jakiej temp. sprawdzasz alkohol? Czy odbierasz przedgony i pogony? I jakie tempo masz odbioru?
Chcesz powiedzieć, że na tym termometrze masz podziałkę dziesiętną?
Jak robisz fotki to nie dawaj lampy błyskowej, bo nie widać co tak naprawdę kryje Ci się w tej kolumnie.
Pozdrawiam Aga
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 12:02
Re: Kolumna szklana - Alienqssak
Z tego co przeczytałem i zobaczyłem na zdjęciu Kucyka oraz na filmie nie wiem ale wydaje mi się ze moja aparatura ma reflux wewnętrzny (Przyjrzyjcie się zdjęcią).
Tempo odbioru to średnio 1 kropla na 1 sekundę.
Termometr widoczny na zdjęciach.
Alkohol sprawdzam na koniec destylacji alkoholomierzem.
Posty scalone- proszę używać opcji "edycja"- biała kartka z ołówkiem po prawej stronie postu na dole.
Aha mam takie pytanie ja pilnuje temp.78.8 w oparach jakiś metr od kotła takim sposobem uzyskuje 1 krople na sekundę. Znalazłem post w innym temacie o tym jak jakiś kolega otrzymał 9l w 6h o mocy 95%. Chodzi tu o temp płynu czy oparów??
oto ten temat
http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... -t660.html
Tempo odbioru to średnio 1 kropla na 1 sekundę.
Termometr widoczny na zdjęciach.
Alkohol sprawdzam na koniec destylacji alkoholomierzem.
Posty scalone- proszę używać opcji "edycja"- biała kartka z ołówkiem po prawej stronie postu na dole.
Aha mam takie pytanie ja pilnuje temp.78.8 w oparach jakiś metr od kotła takim sposobem uzyskuje 1 krople na sekundę. Znalazłem post w innym temacie o tym jak jakiś kolega otrzymał 9l w 6h o mocy 95%. Chodzi tu o temp płynu czy oparów??
oto ten temat
http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... -t660.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kolumna szklana - Alienqssak
Kolumna rektyfikacyjna z refluksem wewnętrznym jest wyposażona w skraplacz (dodatkową chłodnice), który jest w stanie zawrócić skroplone opary do ponownego odparowania. Refluks zewnętrzny zawraca skroplony urobek do kotła z chłodnicy głównej.
Skoro fachowcy mówią Ci że masz pot-still`a z deflegmatorem, to go masz. Wiemy (w przeciwieństwie) o czym piszemy. Czytaj forum bo wiedza jest tu ogromna.
Stabilizuje się opary do odbioru. Woda, z wyższą temperaturą wrzenia, jest zawracana do kotła, a alkohol który w około 78,3 jeszcze się nie skropli przepuszczamy do chłodnicy. To jest stabilizacja. Temperatura w kotle, we wszystkich aparatach jest zmienna, zależna od składu (zawartości alkoholu). Na jej podstawie można określić ile zostało do końca.
Jak to pozamieniałeś? Tego nie zgadnę. Gdzie to wynalazłeś? Kto i gdzie takie głupoty szerzy.
Skoro fachowcy mówią Ci że masz pot-still`a z deflegmatorem, to go masz. Wiemy (w przeciwieństwie) o czym piszemy. Czytaj forum bo wiedza jest tu ogromna.
Stabilizuje się opary do odbioru. Woda, z wyższą temperaturą wrzenia, jest zawracana do kotła, a alkohol który w około 78,3 jeszcze się nie skropli przepuszczamy do chłodnicy. To jest stabilizacja. Temperatura w kotle, we wszystkich aparatach jest zmienna, zależna od składu (zawartości alkoholu). Na jej podstawie można określić ile zostało do końca.
Jak to pozamieniałeś? Tego nie zgadnę. Gdzie to wynalazłeś? Kto i gdzie takie głupoty szerzy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!