Ostatnio na wycieczce w Karkonosze miałem okazję spróbować lokalnego specjału.
Jest to likier Echt Stonsdorfer. Podobny do niemieckiego Jagermeistra, ale delikatniejszy, bardziej owocowy niż korzenny.
Spotkał się kiedyś ktoś z przepisem na ten trunek?
Wiem, wiem .. tajemna receptura.
Może, pomimo tego pojawiły się jakieś przecieki w temacie?
Czy zna ktoś skład Echt Stonsdorfer?
Re: CZy zna ktoś skład Echt Stonsdorfer?
Ze strony http://www.naszapiwniczka.yoyo.pl:
LIKIER GORZKI "BALSAM LIPSKI" TYPU STONSDORFER (NIEMIECKI)
Jako drugi przykład tego typu wyrobów podany jest przepis na Balsam lipski, znany powszechnie w Niemczech.
Cechy likieru : moc 40°, zawartość cukru - 250 g/l, zapach korzenny, smak gorzko-korzenny i owocowy, barwa czerwono brązowa.
P r z e p i s 3
Zaprawa do Balsamu lipskiego
Skład zaprawy na 5 l likieru:
g
1. Anyż zwykły 7,5
2. Anyż gwiaździsty 10,0
3. Arcydzięgiel (korzeń) 4,0
4. Cynamon 8,0
5. Fiołek (korzeń) 5,0
6. Kłącze galangi 4,0
7. Goryczka 5,0
8. Goździki 3,0
9. Koper włoski 8,0
10. Kolendra 6,0
11. Kubeba 3,0
12. Mięta pieprzowa 3,0
13. Mięta kędzierzawa 2,0
14. Niedojrzałe pomarańczki 6,0
15. Piołun 2,0
16. Rozmaryn (liście) 2,0
17. Skórki cytrynowe suszone 1,0
18. Tymianek 5,0
19. Ziele angielskie 1,0
20. Chleb świętojański 10,0
21. Czarne jagody suszone 20,0
22. Spirytus 60° ok. 0,75 l
Surowce macerować ok. 2 tygodni; lepiej macerować na ciepło w temperaturze 30-40°C przez 6-7 dni. Jak widać ze składu zaprawy, jest ona bardzo aromatyczna, przy goryczy znacznie mniejszej niż zaprawy likieru Unicum; ponadto likier ten ma smak owocowy, nadany mu przez dodanie do zaprawy czarnych jagód suszonych oraz do zestawu tej wódki - morsu z czarnych jagód.
A ja ze swojej strony mogę Ci podpowiedzieć, żeby trzymać się czasu maceracji ziół, bo jak przegniesz, to efekt będzie zgoła odmienny od zamierzonego.
LIKIER GORZKI "BALSAM LIPSKI" TYPU STONSDORFER (NIEMIECKI)
Jako drugi przykład tego typu wyrobów podany jest przepis na Balsam lipski, znany powszechnie w Niemczech.
Cechy likieru : moc 40°, zawartość cukru - 250 g/l, zapach korzenny, smak gorzko-korzenny i owocowy, barwa czerwono brązowa.
P r z e p i s 3
Zaprawa do Balsamu lipskiego
Skład zaprawy na 5 l likieru:
g
1. Anyż zwykły 7,5
2. Anyż gwiaździsty 10,0
3. Arcydzięgiel (korzeń) 4,0
4. Cynamon 8,0
5. Fiołek (korzeń) 5,0
6. Kłącze galangi 4,0
7. Goryczka 5,0
8. Goździki 3,0
9. Koper włoski 8,0
10. Kolendra 6,0
11. Kubeba 3,0
12. Mięta pieprzowa 3,0
13. Mięta kędzierzawa 2,0
14. Niedojrzałe pomarańczki 6,0
15. Piołun 2,0
16. Rozmaryn (liście) 2,0
17. Skórki cytrynowe suszone 1,0
18. Tymianek 5,0
19. Ziele angielskie 1,0
20. Chleb świętojański 10,0
21. Czarne jagody suszone 20,0
22. Spirytus 60° ok. 0,75 l
Surowce macerować ok. 2 tygodni; lepiej macerować na ciepło w temperaturze 30-40°C przez 6-7 dni. Jak widać ze składu zaprawy, jest ona bardzo aromatyczna, przy goryczy znacznie mniejszej niż zaprawy likieru Unicum; ponadto likier ten ma smak owocowy, nadany mu przez dodanie do zaprawy czarnych jagód suszonych oraz do zestawu tej wódki - morsu z czarnych jagód.
A ja ze swojej strony mogę Ci podpowiedzieć, żeby trzymać się czasu maceracji ziół, bo jak przegniesz, to efekt będzie zgoła odmienny od zamierzonego.
-
Autor tematu - Posty: 440
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Czy zna ktoś skład Echt Stonsdorfer?
Dzięki serdeczne za przepis.
Faktycznie, może to być coś zbliżonego ponieważ mam szczątkowe informacje co do składu likieru i z grubsza zgadzałoby się.
Co do ziół to zdaję sobie sprawę. Doświadczyłem już "przegięcia".
Faktycznie, może to być coś zbliżonego ponieważ mam szczątkowe informacje co do składu likieru i z grubsza zgadzałoby się.
Co do ziół to zdaję sobie sprawę. Doświadczyłem już "przegięcia".
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
-
Autor tematu - Posty: 440
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Czy zna ktoś skład Echt Stonsdorfer?
Przeprowadziłem wstępne rozpoznanie i uznałem, że niestety nie jestem w stanie skompletować składników do zaprawy.
Część trzeba by wręcz sprowadzać ze świata, np. polski piołun nie za bardzo się nadaje, bo jest zbyt gorzki, za "ostry".
Postanowiłem więc litrowego jagermaistra potraktować jako podstawę likieru bardziej owocowego i mniej intensywnego korzennie.
Myślę, że można tak zrobić ponieważ Niemcy zaprawiają alkohol zaprawkami o wiele mocniejszymi lub w zwiększonych proporcjach niż my.
Dlatego tak "wchodzi" Stonsdorfer - jest łagodniejszy.
Zastanowię się jeszcze nad proporcjami.
Jak wyjdzie coś ciekawego to oczywiście opiszę.
Część trzeba by wręcz sprowadzać ze świata, np. polski piołun nie za bardzo się nadaje, bo jest zbyt gorzki, za "ostry".
Postanowiłem więc litrowego jagermaistra potraktować jako podstawę likieru bardziej owocowego i mniej intensywnego korzennie.
Myślę, że można tak zrobić ponieważ Niemcy zaprawiają alkohol zaprawkami o wiele mocniejszymi lub w zwiększonych proporcjach niż my.
Dlatego tak "wchodzi" Stonsdorfer - jest łagodniejszy.
Zastanowię się jeszcze nad proporcjami.
Jak wyjdzie coś ciekawego to oczywiście opiszę.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
-
- Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy
-
- Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy