rum w dębowej beczce

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
rogman
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 11:42

Post autor: rogman »

Witam
posiadam 3 dębowe beczki (nowe). Muszę zalać je rumem (Bacardi). Czy moglibyscie zaproponować jakis sposób który pozwoliłby urozmaicić smak tego rumu?
Posiadam również 50l antałek w którym od dwóch miesięcy trzymam rum. Nabrał już zapachu i koloru.
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5378
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: rum w dębowej beczce

Post autor: Zygmunt »

E, lanie tam Bacardi to strata i jednego i drugiego. Zacznij od opisania beczki- jaka to beczka, jak zrobiona, czy opalona, czy już napęczniała.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

arek.d1
50
Posty: 58
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 01:33
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rum w dębowej beczce

Post autor: arek.d1 »

Witam.

Słyszałem, bądź czytałem gdzieś kiedyś, że beczkę należy zakopać. Podobno zawartość lepiej dojrzewa. O ile dobrze pamiętam dotyczyło to akurat trunku o nazwie Starka. Jednak sądzę ze beczka wypełniona rumem bądź jakimkolwiek innym destylatem potraktowana w ten sposób może dać również ciekawy rezultat.

Pozdrawiam.
Arek.
doctis omnia casta

Autor tematu
rogman
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 11:42
Re: rum w dębowej beczce

Post autor: rogman »

Beczki kupione w sklepie internetowym: http://www.beczki-debowe.pl/
Taki pomysł przedstawiciela Bacardi. Beczki te mają stać w lokalu gastronomicznym
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”