Witam
posiadam 3 dębowe beczki (nowe). Muszę zalać je rumem (Bacardi). Czy moglibyscie zaproponować jakis sposób który pozwoliłby urozmaicić smak tego rumu?
Posiadam również 50l antałek w którym od dwóch miesięcy trzymam rum. Nabrał już zapachu i koloru.
rum w dębowej beczce
-
- Posty: 5378
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: rum w dębowej beczce
E, lanie tam Bacardi to strata i jednego i drugiego. Zacznij od opisania beczki- jaka to beczka, jak zrobiona, czy opalona, czy już napęczniała.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: rum w dębowej beczce
Witam.
Słyszałem, bądź czytałem gdzieś kiedyś, że beczkę należy zakopać. Podobno zawartość lepiej dojrzewa. O ile dobrze pamiętam dotyczyło to akurat trunku o nazwie Starka. Jednak sądzę ze beczka wypełniona rumem bądź jakimkolwiek innym destylatem potraktowana w ten sposób może dać również ciekawy rezultat.
Pozdrawiam.
Arek.
Słyszałem, bądź czytałem gdzieś kiedyś, że beczkę należy zakopać. Podobno zawartość lepiej dojrzewa. O ile dobrze pamiętam dotyczyło to akurat trunku o nazwie Starka. Jednak sądzę ze beczka wypełniona rumem bądź jakimkolwiek innym destylatem potraktowana w ten sposób może dać również ciekawy rezultat.
Pozdrawiam.
Arek.
doctis omnia casta
Re: rum w dębowej beczce
Beczki kupione w sklepie internetowym: http://www.beczki-debowe.pl/
Taki pomysł przedstawiciela Bacardi. Beczki te mają stać w lokalu gastronomicznym
Taki pomysł przedstawiciela Bacardi. Beczki te mają stać w lokalu gastronomicznym