początkujący psotnik i jego pytania

Wszystko o prostych konstrukcjach typu garnek - chłodnica.

Autor tematu
Stachy
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 09:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Każdy;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska

Post autor: Stachy »

Pewnego dnia przez przypadek natknąłem się na to forum :D
Po kilku dniach czytania postanowiłem....
Namówiłem kumpla i zaczęliśmy zbierać aparaturę.

jak dotąd psociliśmy raz.
Aparatura składa się z :
szybkowar 6l
deflegmator szklany
chłodnica szklana (chłodzenie wodą bieżącą)
to wszystko grzeje się na kuchence elektrycznej.

i tutaj moje pytanie:
w szybkowar wsadzony jest termometr do mięs.
pierwsze krople zaczęły pojawiać się koło 72 stopni
z racji na jakość kuchenki max temperatura jaką pokazał nam owy termometr to 76-78 stopni.

i tutaj pojawia się moje pytania:

1)ile początkowego produktu wylać?
2)jak długo pędzić? ( ile towaru mogę otrzymać, przy ok 4l zacieru 1410)
3) czy mimo ze większość pędzi się w temp około 75 stopni to leci bimber czy syf?

ps. nie ukrywam , że to co wydestylowaliśmy ( z ok 4l wyszło nam jakieś 800ml towaru, i ok 50ml wylaliśmy jako przedgon. jak tylko przestawało się palić to co wychodzi - kilka kropli na łychę i zapalniczka- to przestaliśmy pędzić) było całkiem smaczne, klarowne , jechało drożdżami aż milo (zacier nie klarowany)
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: początkujący psotnik i jego pytania

Post autor: Diesel »

ile początkowego produktu wylać?

Ja zawsze odlewam tak ze 100ml.
jak długo pędzić? ( ile towaru mogę otrzymać, przy ok 4l zacieru 1410)
To zależy od ciebie jaką chcesz moc itp. Ja zazwyczaj jadę tak do 35%, a co do ilośći otrzymanej z 4l cukrówki to zależy od jej mocy.
czy mimo ze większość pędzi się w temp około 75 stopni to leci bimber czy syf?
Z termometrem w pot still'u dałbym sobie spokój ponieważ temperatura będzie ci rosła z coraz mniejszą zawartością alkoholu w zacierze.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: początkujący psotnik i jego pytania

Post autor: Wald »

Stachy pisze:w szybkowar wsadzony jest termometr do mięs.
pierwsze krople zaczęły pojawiać się koło 72 stopni
Ten termometr tylko teoretycznie się nadaje do kotła. Sam sprawdziłem. Można go sobie wsadzić, ale w zupełnie inne miejsce.
Treść ukryta:
Stachy pisze:z racji na jakość kuchenki max temperatura jaką pokazał nam owy termometr to 76-78 stopni.
To nie zła jakość kuchenki, tylko termometru!
Stachy pisze: ile towaru mogę otrzymać, przy ok 4l zacieru 1410)
Zmiennych do wyliczenia jest sporo, ale średnio 1200-1300 to maksimum.
Stachy pisze: czy mimo ze większość pędzi się w temp około 75 stopni to leci bimber czy syf?
Leci syfiasty bimber bo nie klarowany. We wsadzie oprócz alkoholu z wodą gotowałeś drożdże. One dają paskudny zapach.
Stachy pisze: jak tylko przestawało się palić to co wychodzi - kilka kropli na łychę i zapalniczka- to przestaliśmy pędzić) było całkiem smaczne, klarowne
Alkoholomierz kosztuje 8 zeta. Twoje pomiary nie wiele mówią. Gorący urobek ładnie się pali przy 35%.
Stachy pisze:jechało drożdżami aż milo (zacier nie klarowany)
Czy na pewno właśnie o to Ci chodziło?
Jeśli nie to czytaj tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/chemic ... latow.html
Na pewno pomoże.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
Stachy
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 09:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Każdy;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Re: początkujący psotnik i jego pytania

Post autor: Stachy »

Dzięki za odpowiedzi.
Sam zapach drożdży mi nie przeszkadza, wiem że jak sklaruje zacier to będzie lepiej.
Interesowało mnie właśnie ile na oko mogę uzyskać towaru.
Alkoholomierz jest następny w kolejności do kupienia=)
Teraz już dojrzewa zacierek 1410 ale z dodatkiem ryżu, zobaczymy co wyjdzie=)

Dzięki za odpowiedzi=)
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 sie 2011, 15:35 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj klawisza "shift", bo wypierdzielę posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylatory pot-still”