Pewnego dnia przez przypadek natknąłem się na to forum
Po kilku dniach czytania postanowiłem....
Namówiłem kumpla i zaczęliśmy zbierać aparaturę.
jak dotąd psociliśmy raz.
Aparatura składa się z :
szybkowar 6l
deflegmator szklany
chłodnica szklana (chłodzenie wodą bieżącą)
to wszystko grzeje się na kuchence elektrycznej.
i tutaj moje pytanie:
w szybkowar wsadzony jest termometr do mięs.
pierwsze krople zaczęły pojawiać się koło 72 stopni
z racji na jakość kuchenki max temperatura jaką pokazał nam owy termometr to 76-78 stopni.
i tutaj pojawia się moje pytania:
1)ile początkowego produktu wylać?
2)jak długo pędzić? ( ile towaru mogę otrzymać, przy ok 4l zacieru 1410)
3) czy mimo ze większość pędzi się w temp około 75 stopni to leci bimber czy syf?
ps. nie ukrywam , że to co wydestylowaliśmy ( z ok 4l wyszło nam jakieś 800ml towaru, i ok 50ml wylaliśmy jako przedgon. jak tylko przestawało się palić to co wychodzi - kilka kropli na łychę i zapalniczka- to przestaliśmy pędzić) było całkiem smaczne, klarowne , jechało drożdżami aż milo (zacier nie klarowany)
początkujący psotnik i jego pytania
Re: początkujący psotnik i jego pytania
Ja zawsze odlewam tak ze 100ml.
ile początkowego produktu wylać?
Ja zawsze odlewam tak ze 100ml.
To zależy od ciebie jaką chcesz moc itp. Ja zazwyczaj jadę tak do 35%, a co do ilośći otrzymanej z 4l cukrówki to zależy od jej mocy.jak długo pędzić? ( ile towaru mogę otrzymać, przy ok 4l zacieru 1410)
Z termometrem w pot still'u dałbym sobie spokój ponieważ temperatura będzie ci rosła z coraz mniejszą zawartością alkoholu w zacierze.czy mimo ze większość pędzi się w temp około 75 stopni to leci bimber czy syf?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: początkujący psotnik i jego pytania
Jeśli nie to czytaj tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/chemic ... latow.html
Na pewno pomoże.
Ten termometr tylko teoretycznie się nadaje do kotła. Sam sprawdziłem. Można go sobie wsadzić, ale w zupełnie inne miejsce.Stachy pisze:w szybkowar wsadzony jest termometr do mięs.
pierwsze krople zaczęły pojawiać się koło 72 stopni
Treść ukryta:
To nie zła jakość kuchenki, tylko termometru!Stachy pisze:z racji na jakość kuchenki max temperatura jaką pokazał nam owy termometr to 76-78 stopni.
Zmiennych do wyliczenia jest sporo, ale średnio 1200-1300 to maksimum.Stachy pisze: ile towaru mogę otrzymać, przy ok 4l zacieru 1410)
Leci syfiasty bimber bo nie klarowany. We wsadzie oprócz alkoholu z wodą gotowałeś drożdże. One dają paskudny zapach.Stachy pisze: czy mimo ze większość pędzi się w temp około 75 stopni to leci bimber czy syf?
Alkoholomierz kosztuje 8 zeta. Twoje pomiary nie wiele mówią. Gorący urobek ładnie się pali przy 35%.Stachy pisze: jak tylko przestawało się palić to co wychodzi - kilka kropli na łychę i zapalniczka- to przestaliśmy pędzić) było całkiem smaczne, klarowne
Czy na pewno właśnie o to Ci chodziło?Stachy pisze:jechało drożdżami aż milo (zacier nie klarowany)
Jeśli nie to czytaj tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/chemic ... latow.html
Na pewno pomoże.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 09:36
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Każdy;)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Centralna Polska
Re: początkujący psotnik i jego pytania
Dzięki za odpowiedzi.
Sam zapach drożdży mi nie przeszkadza, wiem że jak sklaruje zacier to będzie lepiej.
Interesowało mnie właśnie ile na oko mogę uzyskać towaru.
Alkoholomierz jest następny w kolejności do kupienia=)
Teraz już dojrzewa zacierek 1410 ale z dodatkiem ryżu, zobaczymy co wyjdzie=)
Dzięki za odpowiedzi=)
Sam zapach drożdży mi nie przeszkadza, wiem że jak sklaruje zacier to będzie lepiej.
Interesowało mnie właśnie ile na oko mogę uzyskać towaru.
Alkoholomierz jest następny w kolejności do kupienia=)
Teraz już dojrzewa zacierek 1410 ale z dodatkiem ryżu, zobaczymy co wyjdzie=)
Dzięki za odpowiedzi=)
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 sie 2011, 15:35 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj klawisza "shift", bo wypierdzielę posta.
Powód: Używaj klawisza "shift", bo wypierdzielę posta.