Od pewnego czasu w mojej kolumnie zachodzi dziwne zjawisko, mianowicie po pierwszej stabilizacji kolumny temperatura osiąga 77,8 -odbieram 300 ml "rozpuszczalnika" potem ponowna stabilizacja i temperatura znów stabilizuje się na temperaturze 77,8 i tak odbieram ok 2,5 litra po czym temperatura wzrasta - nie wiem dlaczego tak się dzieje, może ma ktoś podobne doświadczeni.
Wcześniej temperatura po odbiorze przedgonu stabilizował się przy 78,2 a nic w kolumnie nie zmieniałem a za każdym razem destyluje nastawy z T3
kolumna- problem z temperaturą
Re: kolumna- problem z temperaturą
@Cyniu22
Na temperaturę stabilizacji kolumny ma wpływ wysokość ciśnienia barometrycznego. Jeżeli ciśnienie jest wysokie (760 mm Hg i więcej) to temperatura stabilizacji będzie wyższa tj. 78,30C i więcej, z kolei jeżeli ciśnienie barometryczne jest niskie (750 mm Hg i mniej to temperatura stabilizacji będzie niższa tj. poniżej 78,00C.
Wzrost temperatury podczas odbioru gonu właściwego może mieć trzy przyczyny:
1. Zbyt duży stosunek odbioru do powrotu (RR), który winien wynosić 1/4. Należy zmniejszyć szybkość odbioru albo zwiększyć powrót poprzez zwiększenie mocy grzania.
2. Temperatura w kotle osiągnęła 970C co oznacza, że kończy się alkohol w kotle (około 3,5%). Należy zdecydowanie spowolnić odbiór, a nieco wcześniej stopniowo zwiększać moc grzania kotła.
3. Zalewanie kolumny. Należy zdecydowanie zmniejszyć moc grzania.
Oczywiście, za każdym razem na nowo dokonujemy stabilizacji kolumny!
Na temperaturę stabilizacji kolumny ma wpływ wysokość ciśnienia barometrycznego. Jeżeli ciśnienie jest wysokie (760 mm Hg i więcej) to temperatura stabilizacji będzie wyższa tj. 78,30C i więcej, z kolei jeżeli ciśnienie barometryczne jest niskie (750 mm Hg i mniej to temperatura stabilizacji będzie niższa tj. poniżej 78,00C.
Wzrost temperatury podczas odbioru gonu właściwego może mieć trzy przyczyny:
1. Zbyt duży stosunek odbioru do powrotu (RR), który winien wynosić 1/4. Należy zmniejszyć szybkość odbioru albo zwiększyć powrót poprzez zwiększenie mocy grzania.
2. Temperatura w kotle osiągnęła 970C co oznacza, że kończy się alkohol w kotle (około 3,5%). Należy zdecydowanie spowolnić odbiór, a nieco wcześniej stopniowo zwiększać moc grzania kotła.
3. Zalewanie kolumny. Należy zdecydowanie zmniejszyć moc grzania.
Oczywiście, za każdym razem na nowo dokonujemy stabilizacji kolumny!