Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

Postautor: lupus1978 » niedziela, 19 cze 2011, 19:02

Witam,

Ostatnio za namową Wielkiego Mistrza - zrobiłem tak :)
1. 50 koszyczków kwiatów Czarnego Bzu
2. 1 kg cukru
3. 1 litr spirytusu
4. 1 litr wody
5. sok z 3 pomarańczy i limonek

Kwiaty oczyszczone włożyć do dużego garnka wraz z cukrem, sokiem i wodą.
Doprowadzamy do wrzenia. Następnie chłodzimy.
Po schłodzeniu dodajemy spirytusu.
Naleweczkę odstawiamy na miesiąc i raz dziennie wstrząsamy.
Po 1 miesiącu filtrujemy i do butelek.

Specyficzny zapach i smak Czarnego Bzu złamany cytrusami jest niepowtarzalny.

Polecam

L1978
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Vandal
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 18 lis 2010, 23:30
Ulubiony Alkohol: browarek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

Postautor: Vandal » wtorek, 21 cze 2011, 22:13

Naleweczka na pewno bardzo aromatyczna z niepowtarzalnym zapachem :)

Co roku u mnie w domu jest robiony syrop na przeziębienie z kwiatu czarnego bzu, miodu, cytryn i propolisu.
Jeżeli ktoś raz tego spróbował - to nie zapomni tego aromatu do końca życia!!!

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5906
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

Postautor: radius » czwartek, 7 cze 2012, 09:44

Koledzy i koleżanki :!:
Właśnie jest sezon na czarny bez, więc podam przepis, wg którego ja zrobiłem w tym roku nalewkę;
50 dorodnych baldachów kwiatów czarnego bzu zebranych w słoneczny dzień, zalać (oczywiście po oddzieleniu kwiatów od szypułek) syropem z 0,5 kg cukru i 1 litra wody.
Dwie sparzone cytryny pokroić w plastry i dodać do zalewy.
Naczynie przykryć gazą i pozostawić na kilka dni w ciepłym i przewiewnym miejscu codziennie mieszając nie dopuszczając do fermentacji.
Potem odcedzić płyn (nie klarować) i dodać tyle spirytusu ile otrzymaliśmy soku.
Dodać przypraw do smaku (wedle uznania) - cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i sok z dwóch cytryn (ja dodam z limonki). Macerować przez kolejny tydzień, zlać i można klarować. Powstały macerat rozcieńczyć w proporcji 1:1 z białym deserowym winem. Wymieszać i odstawić na miesiąc. Po miesiącu filtry i bibułki w ruch. Jeśli kwiaty były dobrej jakości to pyłki jeszcze długo będą się osadzać na dnie.
Prawdziwego smaku nalewka nabiera po rocznym leżakowaniu.

ZOBACZYMY :?: :)
P.S.
W całym domu roznosi się nieziemski zapach :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


NASTAWIONY
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 23 lut 2012, 14:33
Załączniki
Re: nalewka Kacperka

Postautor: NASTAWIONY » środa, 19 gru 2012, 22:30

Dla tych co lubią ciekawe połączenia smaków z kwiatem bzu w roli głównej...
Do nalewki wykonanej sposobem mniej więcej jak podano powyżej, czyli kwiat i cytryna,dodałem nalewu z liści czarnej porzeczki :kumple:
Początkowo miały być to dwie osobne nalewki,ale liście porzeczki zerwałem końcem maja,przez co straciły wiele walorów. Żeby mnie nie drażniła swoim przeciętnym smakiem wlałem ją do nalewki czarnobzowej.
Wczoraj po półrocznym leżakowaniu degustacja,smak bzu wybija się,a w tle intrygujący smak czegoś nieznanego, co zmusza do następnego łyka :)
Po za tym, obydwa te składniki pasują do siebie pod względem pory zbiorów...
W szkole lubiłem chemię i biologię.
Wiedziałem, że ta wiedza kiedyś zaprocentuje...


ozaru
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 09:19
Załączniki
Re: Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

Postautor: ozaru » czwartek, 25 lip 2013, 07:33

Witam mam pytanie czy w podanych przepisach nozna zastapic spirytus 60% wodka ? Mieszkam w kraju gdzie spirytus jest nielegalny przez co niedostepny.
Czekam na odp

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Nalewka z kwiatu Czarnego Bzu z cytrusami

Postautor: panta_rei » czwartek, 25 lip 2013, 19:00

Poza tym, że wyjdzie słabsze to jeszcze jest różnica w macerowaniu, spirytus w odpowiednim stężeniu robi to lepiej niż wódka, otruć się nie otrujesz i pewnie będzie bardzo smaczne, o ile dopasujesz proporcje. Życzę powodzenia!

PS. Może sam zrób sobie ten spirytus ;-)
Pozdrawiam, Sławomir


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości