Witam drogich forumowiczów
Zacierów celem przepuszczenia ich przez maszynę dotychczas nie robiłem, dlatego przed przystąpieniem do tej jakże szlachetnej czynności chciałbym zasięgnąć Waszej rady.
Mam taki oto pomysł na zacier:
2,5kg słodu pilzneńskiego (ma bodaj najwyższą aktywność enzymatyczną i jest dość tani)
8kg ziemniaków
50g przecieru pomidorowego
Całe, umyte ziemniaki rozgotować w malej ilości wody, potraktować blenderem, później rozcieńczyć całość zimną wodą do maks. 74 stopni. Dodać słód (ześrutowany na drobno oczywiście). Powinno się ustalić na jakiś 68-69 stopniach. Tak zostawić aż ostygnie(mam izolowane naczynie, więc zejście ok. 25 stopni zajmie minimum. 9-10h), później przez drobne sito go i do fermentora. Rozrobić do ok. 25l, dodać przecier i drożdże.
Teraz moje pytania:
Czy taki pomysł ma w ogóle rację bytu? Co dodać/zmienić?
Co polecacie dodać do zacieru, by finalny produkt był lepszej jakości?
Jakie drożdże polecacie do tej konkretnej fermentacji?
Czy dodatek enzymów - myślę tu głównie o amylazie - będzie konieczny? Jeśli tak - ile ich dodać?
Z góry dziękuję za pomoc:)
prośba o ocenę pomysłu na zacier
-
- Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: prośba o ocenę pomysłu na zacier
Pomocny jestes diesel, naprawde fest.
A co do pierwszego postu.
Komplet enzymow na 300 kg sruty kosztuje 20 zl jesli dobrze pamietam. Wychodzi duzo taniej I szybciej niz zabawa z ziemniakami ktora opisales. http://destylacja.com/pl/p/Enzymy-do-za ... zowych/531
Nawet Ci link podrzuce
Chyba, ze nie chodzi Ci o czysty I tani spir, tylko o ziemniaczany aromat
A co do pierwszego postu.
Komplet enzymow na 300 kg sruty kosztuje 20 zl jesli dobrze pamietam. Wychodzi duzo taniej I szybciej niz zabawa z ziemniakami ktora opisales. http://destylacja.com/pl/p/Enzymy-do-za ... zowych/531
Nawet Ci link podrzuce
Chyba, ze nie chodzi Ci o czysty I tani spir, tylko o ziemniaczany aromat
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)