Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: waz_2000 »

Jako że już mam dwa psocenia za sobą (z pierwszego już nic nie zostało) zastanawiam się nad przepisami które koniecznie każdy psotnik powinien sprawdzić by móc określić czy mu smakuje czy nie.

Według mnie (na bazie czytania tego forum) każdy psotnik powinien spróbować:

- porterówki
- karmelówki
- cytrynówki

Dorzućcie coś od siebie.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
promocja
Awatar użytkownika

bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: bogdan.wm »

Dorzucam od siebie:
*likier kokosowy
*likier czekoladowy (przepis na forum)
Awatar użytkownika

Rockatansky
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 23 sie 2010, 17:57
Ulubiony Alkohol: a takie tam ;-)
Status Alkoholowy: Drinker
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: Rockatansky »

Gorzka żołądkowa! Ciekawe połączenia są dodając np.torebkę herbaty do czystej (tu raczej chodzi o zabarwienie) kombinować można ;-)

Ostatnio zrobiłem eksperyment w postaci syropu na bazie spirytusu dodając 3cebule pokrojone i miód pitny.
piwo otwarte być musi a nawet powinno ;-)

B14!
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 6 mar 2010, 23:43
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: B14! »

Po wielu (póki co, jeszcze nie aż tak wielu jak bym chciał, ale na wszystko jest czas) doświadczeniach, grono moich testerów stwierdziło, że najlepsza jest pomarańczówka, a ja podzielam to zdanie. Oczywiście z dodatkiem dębu.
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: Diesel »

Ja dodam Miętówkę i Śliwowicę :pije:
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: macius »

Nie wiem czy cytrynowka jest dobrym pomyslem. Bardzo latwo jest ja zepsuc. Tzn zrobic gorzka I nie klarowna.

Ale np zoltanol, nalewki mleczne, porter, tu ciezko zepsuc cokolwiek ;)
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)

walthemar
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 25 kwie 2011, 15:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: walthemar »

Ja jakiś czas temu zrobiłem krupnik.
Zarówno ja jak i testerzy zachwyceni.
Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: szwistaq »

Daj jakiś przepis na krupnik. Kiedyś piłem taki swojski i bardzo mi smakował. Taka mioducha to była, wiec z chęcią bym takie cudo zrobił.
Obrazek

melonk
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 8 cze 2011, 09:36
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: melonk »

Ja robię tak:
0,2 l miodu (jakość jest b. ważna)
0,2 l wody
5 goździków
pół laski cynamonu
ćwierć laski wanilii- żaden olejek waniliowy!!!!!!!!
otarta skórka z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu


to wszystko do gara, zagotować kilkakrotnie na małym ogniu oczywiście pod przykryciem. Następnie po całkowitym wystudzeniu dodać pół litra spirytusu i przecedzić przez bibułkę filtracyjną. Jak trochę postoi :odlot:
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lip 2011, 16:30 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: cafekot »

W oczekiwaniu na jabłka, gruszki i śliwki zrobiłem kilka nastawów ziołowych : anyżówkę, gorzką żołądkową i ostatni pomysł to BEERENBURGER.
Powiem wam, że ten ostatni wyszedł rewelacyjnie, wszystkie ziołówki robię podobnie : zaprawki ziołowe (kupne) zalewam surowym destylatem (pierwszy przerób), trzymam parę dni, odsączam i jadę jeszcze raz.
Zioła rodem z Fryzji najbardziej mi przypadły, po zalaniu i odstaniu - ujawnił się aromatyczny ala Jägermeister - oczywiście gorzki, wymagający dosłodzenia, jestem miłośnikiem smaków delikatniejszych, pokazujących się w tle - to zawsze nalewy przepuszczam jeszcze przez szklany aparat.
Dosłodziłem karmelem (koniecznie), dodałem szczapek dębowych i powiem Wam, że będzie to bardzo udany destylat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

toff10
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2013, 03:27
Podziękował: 3 razy
Re: Przepisy które powinien spróbować każdy nowicjusz

Post autor: toff10 »

Polecam Spiced Rum przepis na forum. Normalnie rewelacja !!!!!! Jedno ale - zamiast 1 gwiazdki anyżu na litr dodać tylko pół bo aż drażni... Jako nowicjusz mogę stwierdzić, że to był mój najlepszy trunek...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”